„Jeigu valstybė nurodė, kad tos kiaulės turi būti išskerstos, valstybė ir turi su jais atsiskaityti. (...) Jeigu Europos Sąjunga (ES) šitų pinigų neskirs, tai, savaime suprantama, mes patys turėsime skirti (aišku, šiuo metu nėra numatyta valstybės biudžete) asignavimus tos priemonės įgyvendinimui“, - penktadienį prieš susitikdamas su Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos atstovais žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

A. Butkevičiaus teigimu, tokiu atveju lėšų bus ieškoma iš Žemės ūkio ministerijos arba Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos rezervų. 

Pasak Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos vadovo Algio Baravyko, gavus Vyriausybės garantijas, pirmadienį užkrėstose teritorijose esančiose kiaulidėse prasidės kiaulių likvidavimo darbai. 

A. Baravykas skaičiuoja, kad Lietuvoje išplitus AKM, kilogramas kiaulienos, skaičiuojant gyvą svorį, atpigo nuo 4,5 iki 3,5 lito, todėl kiaulininkystės sektorius per dieną netenka daugiau nei 200 tūkst. litų pajamų.

„Jei tokia situacija su kainomis tęsis toliau, visas sektorius ištvers kokius 3-4 mėnesius, o po to įmonės negalės atsiskaityti už pašarus, darbuotojams sumokėti už darbą ir veiklą teks mažiau“, - prognozuoja A. Baravykas.

Pasak jo, Lietuvą nusiaubus klasikiniam kiaulių marui, kai kurios įmonės bankrutavo ir į šį verslo sektorių apskirtai negrįžo.    

Vyriausybėje aptarti nuostolių dėl kiaulių maro kompensavimo klausimai

Šiandien ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius priėmė Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos narius, su kuriais aptarė problemas, kilusias ūkininkams dėl afrikinio kiaulių maro protrūkio.
Pasak Asociacijos atstovų, dėl veterinarinių apribojimų kai kuriems ūkiams iškilo rimtų kiaulių realizacijos problemų, be to, kiaulių auginimu užsiimantys ūkininkai susidūrė su nuostolių kompensavimo problemomis.

„Svarbu spręsti susidariusias problemas nedelsiant, nes jei afrikinis kiaulių maras išplistų į kitas šalies teritorijas, su problemomis susidurtų kur kas daugiau ūkininkų“, – susitikimo metu pabrėžė ministras pirmininkas. Premjeras taip pat įpareigojo Žemės ūkio ministeriją kuo skubiau parengti kompensavimo už paskerstas kiaules tvarką ir pavedė Žemės ūkio bei Finansų ministerijoms rasti lėšų kompensacijoms mokėti.

Vyriausybė ėmėsi skubių priemonių kiaulių maro prevencijai ir sausio pabaigoje paskelbė ekstremalią situaciją Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Šalčininkų, Trakų rajonų ir Druskininkų savivaldybėse. Taip pat buvo patvirtintas priemonių planas, skirtas afrikinio kiaulių maro prevencijai.