„Apgailestaujame, kad prezidentė vetavo vieną iš reikšmingiausių, pažangiausių ir naudingiausių Lietuvai įstatymų – Seime ką tik priimtą naujos redakcijos DK.

Viešoje erdvėje pasirodžiusi kritika iš profesinių sąjungų ir keliasdešimties protestuotojų nulėmė prezidentės poziciją. Akivaizdu, kad valstybės vadovė neišgirdo mokslininkų, pažangaus verslo atstovų, tarptautinių institucijų, Lietuvos jaunimo organizacijų, darbdavių ir visoms politinėms jėgoms atstovaujančių parlamentarų argumentuoto balso“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Jo teigimu, prezidentei atmetus tai, kas buvo priimta Seime, gali tekti atsisakyti DK privalumų, tad liksime prie sovietinio relikto – senojo DK.

„Vyriausybė, noriu pabrėžti, ir valdantieji įsitikinę, kad DK buvo „išdiskutuotas“ ir reikalingas toks, koks buvo priimtas Seime“, – aiškino premjeras.

A. Butkevičius leido suprasti, kad jis pats pasisako už prezidentės veto atmetimą. Jo įsitikinimu, įsigalioti turi toks DK, kokį priėmė Seime balsavę visi „nepopulistai“. Koks galėtų būti visos valdančiosios koalicijos sprendimas, jis sakė negalįs spėlioti.

Pasak premjero, neeilinis Seimo posėdis turėtų būti šaukiamas liepos 11-12 d.

Praėjusią savaitę išplatintame pranešime teigta, kad dėl priimto DK premjeras A. Butkevičius ramina visuomenę – esą situacija darbo rinkoje bus stebima.

„Ir teigiamiems rezultatams, ir spragoms, jei tokios bus, pamatyti prireiks metų ar pusantrų, tad situacija darbo rinkoje bus stebima nuolatos. Jei naujasis DK nepasiteisins, jis tikrai bus koreguojamas. Tačiau nieko nedaryti, stovėti vietoje, bijoti pažangos ir nesiekti geresnės ateities visuomenei – neturime teisės“, – sako Vyriausybės vadovas A. Butkevičius.

Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės sekretoriato vadovas Ričardas Rupkus informavo, kad šiuo metu ji su oficialiu vizitu vieši JAV.

„Prezidentei grąžinus įstatymą Seimui pakartotinai svarstyti, pirmininkė apie tai turėtų pranešti Seimui artimiausiame posėdyje, tai būtų ne anksčiau kaip rugsėjo 10 d. Neeilinę sesiją šiuo klausimu Seimo pirmininkė sušauktų, jeigu tai padaryti pasiūlytų 1/3 visų Seimo narių (t.y. 47, – red. past.). Daugiau jokių įgaliojimų dėl prezidento grąžintų įstatymų Seimui pakartotinai svarstyti, statutas Seimo pirmininkei nesuteikia“, – DELFI komentavo R. Rupkus.

Pasak Seimo vicepirmininko socialdemokrato Algirdo Syso, parašai dėl neeilinės sesijos surinkti, bet politinio sprendimo ją šaukti dar nėra.

„Susirinksime ir nuspręsime, sprendimo kol kas nėra“, – BNS sakė A. Sysas, bet patvirtino, kad reikalingus parašus frakcija turi.

Pasak Seimo vicepirmininko socialdemokrato Gedimino Kirkilo, valdantieji yra sutarę neatidėlioti DK svarstymo, jei jį vetuos prezidentė.

G. Kirkilo teigimu, jei DK bus grąžintas Seimui pakartotinai svarstyti, Seimo neeilinė sesija greičiausiai būtų šaukiama jau kitą savaitę.

„Jei prezidentė vetuotų DK, esame surinkę parašus ir greičiausiai pirmadienį – antradienį būtų šaukiama neeilinė sesija. Nėra prasmės atidėlioti. Yra sutarta koalicijos viduje, kad DK svarstymas nebus atidėliojamas“, – BNS sakė G. Kirkilas.

Seimas gali atmesti prezidentės veto, jeigu už tai balsuoja bent 71 parlamentaras. Pritarti jos pasiūlytoms pataisoms užtenka pusės posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų.

Prieš priimant daug diskusijų sukėlusį DK, prezidentė ragino Seimo narius neskubėti. Tačiau daugiau kaip pustrečio šimto straipsnių dokumentas buvo priimtas per vieną dieną.

Praėjusią savaitę šalies vadovė susitiko su Trišalės tarybos nariais – darbdavių ir darbuotojų atstovais. Po susitikimo jie teigė, kad iš principo naujasis DK galėtų veikti, tačiau reikėtų pakeisti kai kurias jo nuostatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1029)