Paskola „Sodrai“ – reali

„Manau, kad minimalų atlyginimą galima padidinti ir išvengiant valstybės skolos didinimo“, - laidoje tikino Seimo narys Vytautas Gapšys.

Jo teigimu, valstybės biudžetas jau gali skolinti „Sodrai“ be palūkanų arba su mažesnėmis palūkanomis. „Sodra“, V. Gapšio nuomone, pati nedaug skolinasi tiesiogiai, daugiau per Finansų ministeriją.

„Dalis efekto gaunasi natūraliai iš to pačio padidinamo minimalaus atlyginimo, dėl to kad mokesčių surinkimas didėja. Jeigu mes pritrauksime į darbo rinką žmones iš pašalpų sektoriaus, per metus padidinant darbo vietas iki keliasdešimt tūkstančių darbuotojų, mes natūraliai surinksime daugiau mokesčių. Galima išvengti skolinimosi, užkuriant šitą mechanizmą“, - tvirtino V. Gapšys.

Reikia suteikti galimybes investuotojams

A. Avulio teigimu, tam, kad valstybės biudžetas taptų „pilnesnis“, reikia sudaryti palankesnes sąlygas investuotojams.

„Lietuvos įmonės per metus uždirba apie 10 milijardų pelno, tai mes siūlome tą pelną, kurį uždirba ir investuoja atgal, tai reiktų neapmokestinti jo mokesčiu. Ką dabar ir daro estai. Ir jie šiai dienai turi tris kartus daugiau investicijų vienam žmogui negu lietuviai. Net ne 30 proc., bet tris kartus daugiau investicijų“,- pabrėžė A. Avulis.

Kodėl Estijoje gyventi geriau?

Pašnekovo teigimu, ir atlyginimai, apie kuriuos dabar kalbama Lietuvoje, Estijoje yra kur kas didesni: tiek minimalūs, tiek vidutiniai.

„Negi mums reikia atradinėti dviratį? Gal padarykim paprastai ir viskas gausis natūraliai. Padarykime geras sąlygas investuotojams. Jie neišveš tų dešimt milijardų uždirbtų iš Lietuvos, o juos čia atgal sudės ir tada gausis taip, kad darbo jėgos poreikis pakils, reikės daugiau darbuotojų. Mes, verslininkai, negalėsime jų nusipirkti už minimalią algą, turėsime mokėti žymiai didesnius atlyginimus, kaip tai daro IT (informacinių technologijų, - red. past.) ar statybų sektoriai“, - mintimis dalijos „Hanner“ akcininkas.

Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis taip pat dalyvavęs laidoje patikslino, kad šiuo metu Estijoje vidutinis atlyginimas yra 50 proc. didesnis nei Lietuvoje, nors išsivystymo lygis kitose srityse nedaug skiriasi nuo mūsų šalies.

„Viena iš pagrindinių to priežasčių, kad investicijos yra labai skatinamos (...) Ten, kur yra daug investuota į kapitalą, daug lengviau mokėti didesnius darbo užmokesčius“, - A. Avuliui antrino N. Mačiulis.

Laida „Atviras pokalbis“ transliuojama antradieniais, trečiadieniais, ketvirtadieniais, penktadieniais 9.10 val.