Išlikimo ES šalininkai jau kitą rytą po referendumo ėmė trimituoti, kad sprendimas trauktis iš bendrijos padarys didžiulį neigiamą poveikį Jungtinės Karalystės gyvenimui. Praėjo beveik metai ir ekonominės griūties – nė ženklo eiliniams gyventojams, rašo independent.co.uk.

Tuo tarpu pokyčiai makroekonomikoje specialistus verčia nerimauti ir dar kartą priminti karčią tiesą: „Brexit“ gero nežada.

Tai tarsi patvirtina ir praėjusią savaitę paskelbta žinia, jog JK ekonomikos augimas pastaruoju metu buvo vos 0,2 procento – prasčiausias rodiklis tarp pirmaujančių pasaulio valstybių, vadinamojo didžiojo septyneto.

Visa tai galbūt nematoma kasdienybėje šiandien, tačiau įspėjama, kad padariniai bus juntami netolimoje ateityje.

Ekonomistai išskiria 5 ženklus, kurie labiausiai atspindi neigiamą „Brexit“ įtaką šaliai.

1. Šoktelėjo infliacija

Infliacija JK balandį viršijo pesimistiškiausias prognozes ir pasiekė 2,7 proc. – aukščiausią lygį per ketverius metus. Be to, užfiksuotas ir didžiausias infliacijos šuolis – lyginant su praėjusiu mėnesiu, skirtumas siekė 0,3 proc., 0,6 proc. brango maistas.

2. Realusis atlyginimas sumažėjo

Nacionalinis statistikos biuras paskelbė, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį „į rankas“ gaunamas atlyginimas išaugo 2,4 proc., o tai reiškia, kad atlyginimai auga ne taip sparčiai, kaip kainos (infliacija siekė 2,7 proc.).

3. Sulėtėjo imigracija

Per 16 mėnesių užfiksuotas didžiausias darbuotojų trūkumas įvairiose srityse, pradedant medicinos įstaigų specialistais ir baigiant valytojais. JK įdarbinimo ir užimtumo konfederacija tai sieja su mažėjančia imigracija.

Trūksta ir nuolatinių ir laikinų darbuotojų, stygius jaučiamas visuose šalies regionuose, labiausiai – pietinėje Anglijoje.

4. Krenta būsto kainos

Didžiausia specializuota nekilnojamojo turto paskolų bendrovė „Nationalwide Building Society“ pranešė, kad balandį būsto kaina krito 0,4, gegužę – 0,2 procento, kai ekspertai prognozavo vos 0,1 proc. mažėjimą.

Bendrovė šio reiškinio priežastimi laiko pagrindinių pasaulio valiutų atžvilgiu silpnėjantį svarą sterlingą.

5. Suteikiama mažiau paskolų būstui

Anglijos bankas paskelbė, kad balandį šalies finansinės įstaigos suteikė 64 645 paskolas būstui, kurių bendra vertė – 2,7 milijardo svarų sterlingų. Ir pagal kiekį ir pagal bendrą sumą aišku, kad paskolų suteikta mažiausiai nei pastarųjų metų vidutiniai skaičiai.

Rinkos tendencijos taip pat rodė kitokius skaičius, nei realybė agentūros „Reuters“ ekonomistai prognozavo aukštesnius rodiklius.

Visi šie ženklai kol kas nedaro didesnės įtakos gyventojų kasdienybei, tačiau juos prisiminsime ateityje – prastėjantys rodikliai gali būti tik didesnių neigiamų reiškinių užuomazgos, rašo „The Independent“.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.