Praėjus vos kelioms valandoms po Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikimo Australijoje, kurio metu pasaulio lyderiai sutiko imtis priemonių skatinti ekonomikos augimą, britų premjeras Davidas Cameronas pareiškė, kad JK ekonomikai mirksi „perspėjančios raudonos šviesos“.

Taigi, ar mums jau reikia nerimauti dėl naujos krizės?

Štai yra penkios priežastys, kodėl turėtume susirūpinti:

1. Smunka Japonijos ekonomika. Netikėtas ūkio smuktelėjimas trečiąjį šių metų ketvirtį įstūmė trečią pagal dydį pasaulio ekonomiką į recesiją. Rugsėjį pasibaigusi trečiąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, Japonijos BVP sumažėjo 2,1 proc. O ekonomistai tikėjosi 2,2 proc. prieaugio.

Japonijos ekonomika atsidūrė keblioje situacijoje: ratai sukasi dėl didelio masto ūkio stimuliavimo priemonių, kurių ėmėsi šalies centrinis bankas. Tačiau toks „finansinių čiaupų“ atsukimas nėra gera idėja atsižvelgiant į tai, kad Japonijos valstybės skola lyginant su BVP yra didžiausia pasaulyje.

2. Problemos euro zonoje. Europoje taip pat nėra priežasčių džiūgauti. Nors Vokietijai tik per plauką pavyko išvengti recesijos trečiąjį šių metų ketvirtį, naujausi duomenys rodo, kad 13 trln. JAV dolerių vertės ekonomika įstrigo pirmoje pavaroje.

Didelis nedarbas, didelės skolos ir investicijų stoka ir toliau stabdo ūkio plėtrą regione. Taip pat yra defliacijos, ar bent jau itin mažos infliacijos ilgą laikotarpį, rizika. Tai skatins vartotojų ir verslo atsargumą ir gali pasmerkti regioną ilgiems stagnacijos metams

3. Krizė žaliavų rinkoje. Žaliavų paklausa atspindi investuotojų tikėjimą pasaulio ekonomika. O pastaruoju metu fiksuojamas žaliavų pigimas nėra geras signalas.

Naftos kainos šiais metais jau smuko 24 proc. iki maždaug 75 JAV dolerių už barelį, nes nerimaujama dėl Europos ekonomikos atsigavimo. Pirkėjus taip pat atbaido geopolitinė situacija.
Savo ruožtu geležies rūdos – pagrindinio plieno gamybos ingrediento – kaina smuko 40 proc., nes Kinijos ekonomikos plėtra lėtėja. Ir tai vyksta jau kelerius metus. Praėjusį mėnesį paskelbti statistiniai duomenys parodė, kad pastarasis ketvirtis šaliai buvo prasčiausias per daugiau nei penkerius metus.

5. Besivystančios rinkos. Kinijos ekonomikos lėtėjimas yra prasta žinia žaliavų turtingoms besivystančioms rinkoms, ypač Brazilijai. Pastarosios ūkio augimas taip pat smuko, ir Tarptautinis valiutos fondas prognozuoja, kad šiemet Brazilijos BVP ūgtels vos 0,3 proc.

Turkija yra dar viena besivystanti šalis, kurioje liepsnoja gaisras, nes šalies vidinės politinės problemos, o taip pat šalia jos sienų vykstantis karas, smukdo investuotojų pasitikėjimą.
5. Geopolitiniai rizikos veiksniai. Karas Sirijoje ir Irake yra tik vienas iš jų. Nauji susirėmimai Ukrainoje ir įtampa tarp Rusijos ir Vakarų taip pat verčia nerimauti. Europos pareigūnai pirmadienį buvo susirinkę aptarti galimą asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašo išlėtimą. ES šalių vadovai dėl naujų ekonominių sankcijų prieš Rusija gali susitarti jau kitą mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)