Skelbiama, kad vienas iš gerovę liudijančių veiksmų – šalies turimas pinigų kiekis, tačiau „The Legatum Institute“ pateikiamame reitinge atsižvelgta į daugiau svarbių gyvenimo kokybę lemiančių aspektų.

Ekspertų grupė lygino 89 skirtingus kintamuosius, pradedant šalies BVP vienam šalies gyventojui ir baigiant dirbančiųjų skaičiumi, tačiau atsižvelgta ir į žymiai įdomesnius gyvenimo kokybę lemiančius aspektus, pavyzdžiui, saugių interneto serverių skaičių ar tai, ar žmonės po dienos darbų jaučiasi pavargę.

Skelbiama, kad kintamieji buvo suskirstyti į aštuonias kategorijas: ekonomika, verslas ir galimybės, valdymas, švietimas, sveikata, saugumas ir sauga, asmeninės laisvės, socialinis kapitalas.
Reitingo sudarytojai analizavo situaciją 142 pasaulio valstybėse – tose, kur lengviausia gauti prieigą prie dominančių duomenų. Štai kokie rezultatai.

26) Čekija – Vidurio Europos valstybė, šiais metais reitinge į viršų šoktelėjusi per tris vietas. Ekonomikos kategorijoje ji įvertinta labai gerai – užėmė 13 vietą, tačiau pademonstravo prastus rezultatus socialinio kapitalo srityje.

25) Slovėnija – kaip ir Čekijos respublika Slovėnija puikiai įvertinta švietimo srityje. Nepaisant to, ekonomikos kategorijoje iš 142 valstybių ji užėmė 58-ąją vietą. Tai reiškia, kad šiais metais bendrame reitinge Slovėnija nusileido per vieną poziciją.

24) Ispanija – britų pamėgta atostogų šalis neblogai pasirodė visose srityje, tačiau daugiausia balų surinko tokiose srityje kaip švietimas ir asmeninės laisvės.

23) Malta – nepaisant to, kad šalies švietimo sistema įvertinta vos 42 vieta, puikūs rezultatai kitose kategorijose leido šiai šaliai išsaugoti tą pačią poziciją kaip ir prieš metus.

22) Prancūzija – Prancūzija šių metų reitinge prarado vieną poziciją: prieš metus ji buvo 21-oje vietoje. Sveikatos kategorijoje šalis įsitaisė net aštuntoje vietoje, tačiau bendrame rezultate koją pakišo žemas balas už socialinį kapitalą. Dėl šios priežasties Prancūzija trečią kartą per ketverius metus atsidūrė už dvidešimtuko ribos.

21) Taivanas – saloje įsikūrusi šalis vos per plauką nepateko į geriausiųjų dvidešimtuką dėl puikaus įvertinimo saugumo ir saugos kategorijoje, kur atsidūrė net šeštoje vietoje.

20) HonkongasHonkonge gyvenantys žmonės turi, kuo džiaugtis: vertinant saugumą ir saugą, jų šalis užėmė pirmąją vietą. Be to, Honkongas pateko į dešimtuką geriausiųjų verslo ir galimybių srityje.

19) JaponijaJaponijos gyventojai yra septinta sveikiausia pasaulio tauta, tačiau, kalbant apie asmenines laisves, ji tepasiekė 33-ąją vietą, tad bendras rezultatas ne pats geriausias.

18) Belgija – paaiškėjo, kad šalis visose kategorijose patenka į geriausiųjų 25, tačiau daugiausia balų surinko sveikatos apsaugos kategorijoje, kur atsidūrė 25 vietoje. Nepaisant to, šiais metais bendrame reitinge ji prarado vieną poziciją.

17) Singapūras – šių metų reitinge Singapūras apsikeitė vietomis su Belgija. Svarbu pažymėti, kad šiais metais jam nebuvo lygių ekonomikos srityje.

16) Austrija – ši valstybė net dvejose kategorijose atsidūrė tarp dešimties geriausių – sveikatos ir verslo bei galimybių. Panašu, kad jo to buvo per maža – praeitais metais valstybė užėmė 15 vietą.

15) Jungtinė Karalystė – Jungtinė Karalystė šiais metais iš 13 vietos nusileido į 15-ąją. Taip nutiko šaliai iškritus iš 20 geriausiųjų švietimo ir saugumo srityse.

14) Vokietija – remiantis specialistų skaičiavimais, vertinant pagal ekonomikos būklę, Vokietija iš visų šalių užima penktąją vietą. Būtent dėl šio rezultato ji bendrame reitinge įsitvirtino 14-oje vietoje.

13) Liuksemburgas – Liuksemburgo gyventojai džiaugiasi puikiu šalies vertinimu asmeninių laisvių ir sveikatos srityse bei stipria ekonomika. Būtent dėl šių rodmenų iš 16 vietos šalis šoktelėjo į 13-ąją vietą.

12) Islandija – net trijose kategorijose ši Šiaurės Europos valstybė pateko į geriausiųjų penketuką: asmeninių laisvių, saugumo ir saugos, verslo ir galimybių. Nepaisant to, to buvo per maža ir šiais metais reitinge ji prarado vieną poziciją.

11) Jungtinės Valstijos – galingiausia pasaulio valstybė surinko daugiausia balų sveikatos srityje, tačiau netikėtai paaiškėjo, kad šalies gyventojai – vieni iš tų, kurie jaučiasi nesaugiausi. Šioje kategorijoje Amerika užėmė tik 33 vietą, tad ir bendras rezultatas pernelyg nedžiugina.

10) Airija – iš praeitais metais parengto reitingo šį kartą valstybė šoktelėjo į viršų per dvi pozicijas. Prie tokio gero rezultato labiausiai prisidėjo puikūs rodmenys saugos ir saugumo kategorijoje (ten Airija užėmė ketvirtąją vietą).

9) Suomija – ši šalis užėmė garbingą penktąją vietą valdymo kategorijoje, tačiau gana prastai įvertinta šalies ekonominė padėtis, ji atsidūrė vos 33 vietoje. Pastarieji balai lėmė, kad bendrame reitinge Suomija iš aštuntos vietos nusileido į devintąją.

8) Nyderlandai – per vieną poziciją bendrame reitinge į viršų palipusi šalis itin gerai įvertinta dėl šalies švietimo sistemos, sveikatos apsaugos ir asmeninių laisvių.

7) Australija – trejus pastaruosius metus Australija džiaugiasi septintąja reitingo vieta. Be to, šiais metais ji pripažinta šalimi, turinčia geriausią švietimo sistemą.

6) Kanada – remiantis „Gerovės indekso“ duomenimis, Kanada – valstybė, kurios gyventojai džiaugiasi didžiausiomis asmeninėmis laisvėmis. Nepaisant to, per vieną laiptelį šiųmetiniame reitinge Kanada smuktelėjo žemyn.

5) Švedija – švedai, remiantis tyrimu, turi daugiausia galimybių užsiimti verslu ir išnaudoti pasitaikančias progas. Būtent šis rodiklis padėjo šaliai šiais metais palypėti vienu laipteliu aukštyn.

4) Naujoji Zelandija – ekspertai nusprendė, kad Naujoji Zelandija yra valstybė, kur didžiausias socialinis kapitalas. Be to, ji labiausiai klestinti šalis už Europos ribų.

3) Danija – danai džiaugiasi puikia valdymo ir švietimo sistema, puikus įvertinimas ir socialinio kapitalo srityje. Jeigu kojos nebūtų pakišęs prastokas sveikatos apsaugos situacijos įvertinimas, Danija galėjo triumfuoti, bet taip nenutiko. Nepaisant to, lyginant su senesniais rezultatais, šalis per vieną pakopą šoktelėjo į viršų.

2) Šveicarija –Šveicarija antroje „Gerovės indekso vietoje“ išlieka jau trečius metus iš eilės. Ši valstybė išsiskiria puikiais rezultatais valdymo sistemos kategorijoje, be to, jos ekonomika – antra iš stipriausiųjų.

1) Norvegija – ir 2015 metais Norvegija neužleidžia pirmosios „Gerovės indekso“ vietos. Tai jau septintieji metai iš eilės. Norvegija – vienintelė valstybė, surinkusi daugiausia balų septyniose kategorijose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)