Tokiomis įžvalgomis dalinasi įmonių kredito riziką vertinančios bendrovės Creditreform Lietuva" specialistai, remdamiesi Sodros" informacija.

„Nueinantys metai ir vėl atnešė malonių pokyčių darbo rinkoje, - pranešime spaudai sako bendrovės direktorius Saulius Žilinskas, - tačiau, lyginant su 2014 metais, darbo vietų gausėjimo ir naujų darbdavių kūrimosi tempai tapo vangesni. Štai per pernai metus (nuo 2013 m. iki 2014 m. metų gruodžio pirmosios) dirbančiųjų Lietuvos įmonėse pagausėjo 29 tūkst., o darbdavių skaičius kilstelėjo keturiais tūkstančiais. Šiemet šie pokyčiai gerokai kuklesni. Be to, atrodo, kad slopsta svarbiausio darbo vietas kuriančio variklio – smulkių įmonių - steigimosi aktyvumas“

Pasak jo, jei 1-9 darbuotojus samdančių verslų 2012 metais buvo fiksuota per šešis tūkstančius, 2013 metais – kiek daugiau nei pusketvirto tūkstančio, tai šiemet tokių įmonių suskaičiavome tik 2107.

„Į statistiką neįtraukėme įmonių, kurios darbuotojų apskritai neturėjo. Tiesa, nepaisant sumažėjusio smulkių įmonėlių skaičiaus, mažiukai pirmauja pagal darbo vietų kūrimo tempus. Per metus tokiuose versluose jų pagausėjo daugiau kaip 6 tūkstančiais“, - pranešime cituojamas jis.

Stambiajam verslui (per 250 darbuotojų) iki smulkiųjų rekordo pritrūko kiek mažiau nei 800 darbo vietų. Šiek tiek labiau atsiliko vidutinio dydžio (50-249) įmonės.

Tiesa, 10-49 darbuotojus įdarbinę mažieji verslai šiemet, lyginant su pernai darbo vietų kiekį išaugino tik kiek daugiau nei tūkstančiu. Regis, perėjimas nuo smulkaus verslo prie vidutinio yra pakankamai skausmingas.

Pasak S. Žilinsko, vertinant pavienių įmonių personalo augimą , sąrašo viršuje karaliauja stambios ir žinomos Lietuvos ir tarptautinės kompanijos.

Šių metų gruodžio pradžios duomenimis, lyginant su pernai metais, didžiausiu personalo prieaugiu (vertinant absoliučiais skaičiais) iš privačių kompanijų gali pasigirti AB Krekenavos agrofirma (+585), Danske Bank A/S filialas (+450), pastatų valymą siūlanti bendrovė Švaros broliai (+412), laikinuoju įdarbinimu užsiimanti Headex (+407), buitinės technikos parduotuves valdanti Topo grupė (+403). Tarp personalo auginimo lyderių ir prekybos tinklai: Rimi Lietuva (+359), Lidl (+203), Norfos mažmena (+171), tiesa, pastarosios dvi liko už TOP10 ribų.

Tarp dešimties labiausiai išplėtusių savo personalą taip pat pateko elektronikos ir elektros laidų bei kabelių gamintoja PKC Group Lithuania (+356), sveikatos priežiūros verslo įmonė Intermedix Lietuva (+349), transporto bendrovė Girmeta (+317) ir medieną perdirbanti Boen Lietuva (+267).

„Būtina pabrėžti, kad darbuotojų kiekis įmonėse galėjo augti ne tik kuriant naujas darbo vietas, bet ir dėl verslo pertvarkymo ar kitų priežasčių“, - teigė jis.

Darbuotojais turtingiausia bendrove Lietuvoje išlieka Maxima LT (17224). Toliau seka Lietuvos geležinkeliai (10322), „Palink", valdanti „Iki" prekybos centrus (7705), AB Lietuvos paštas (5809). Šios trys įmonės – vienintelės penketuke, kurių personalas per trejus metus tirpo, o ne augo.

Stambiausiųjų penketuką užbaigia „Senukų prekybos centras" (3701). Jam į nugarą jau kvėpuoja „Rimi Lietuva" (3515) ir „Norfos mažmena" (3389).

Iš viso šių metų gruodžio pradžiai Lietuvoje buvo 101 776 įvairūs darbdaviai, pas kuriuos dirbo 1 337 507 asmenys.

Gausiausiu personalu galėtų pasigirti vandens tiekimo ir nuotekų valymo (vienai šakos įmonei vidutiniškai teko 38,1 darbuotojo), pramonės (27,9) ir finansinio tarpininkavimo (22,5) įmonės. Mažiausios darbuotojų skaičiumi buvo bendrovės, veikiančios nekilnojamojo turto (vidutiniškai 4,5 darbuotojo vienai šakos įmonei), profesinės veiklos (7,5) ir prekybos (9,86) sektoriuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)