„Derybos dėl atlyginimo yra tokios pat, kaip ir bet kurios kitos derybos, išskyrus tai, kad žodžiai, kuriuos vartosite, yra labai galingi, nes diskusija turi asmeninį aspektą, – sako personalo ekspertas Steve'as Kane'as. – Tai derybos ne dėl kažkokio negyvo daikto vertės ir kainos, bet jūsų vertės tam tikrai organizacijai.“

Štai 16 frazių ir žodžių, kurių nepatariama vartoti derybų dėl atlyginimo metu:

1. Sutinku (su pirmuoju pasiūlymu)

Nepamirškite, kad tai yra derybos. Todėl neskubėkite jų užbaigti joms dar neprasidėjus, sako „The Hired Group“ įkūrėjas ir knygos „Hired! The Guide for the Recent Grad“ autorius Ryanas Kahnas.

2. Man reikia X sumos

Niekada neįvardinkite konkretaus skaičiaus. „Reikia palikti erdvės diskusijai“, – sako knygos „Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job“ autorė Lynn Taylor.

Jai pritaria ir R. Kahnas: „Gera derybų strategija yra leisti darbdaviui pirmam pasiūlyti sumą. Tai leis jums įvertinti siūlomą sumą ir nuo jos pradėti derybas.“

3. Tai viskas, ką siūlote?

Niekada nesakykite šito ar kažko kito, kas galėtų įžeisti darbdavį, net jei ir manote, kad pasiūlytas atlyginimas yra juokingas.

4. Turiu ir geresnių pasiūlymų.

Net jei tai yra tiesa, nereikėtų mesti tokio kozirio, kad padidintumėte spaudimą darbdaviui, sako L. Taylor.

„Diskutuokite tik dėl dabartinio pasiūlymo“, – pataria ji.

O jeigu iš tiesų neturite kitų pasiūlymų, tikrai nereikėtų imtis šios taktikos.

„Gali labai prašauti, – perspėja ji. – Pašnekovas gali paprašyti papasakoti apie kitus pasiūlymus daugiau, ir jeigu blefuojate, jūsų veidas iš karto jus išduos.“

5. Ne.

„Derybų metu turite būti lankstus ir gebėti pateikti kontrapasiūlymus, kai pateiktas pasiūlymas jūsų netenkina, – sako R. Kahnas. – Tiesiog pasakydami „ne“ užveriate duris diskusijoms.“

6. Tai mano paskutinis pasiūlymas.

Tokia frazė skamba kaip grasinimas ir paprastai nutraukia derybas, sako S. Kane'as.

„Jeigu ištarsite šią frazę, o jūsų reikalavimas nebus įvykdytas, derybos nutrūks ir turėsi būti pasirengęs išeiti“, – sako jis.

7. Žinau, kad tai gali nuskambėti agresyviai, bet ...

Jeigu remiatės faktais, jums niekada nereikės savo prašymo įžangai vartoti tokios frazės.

8. Man reikia.

Niekada nesakykite, kad jums reikia sumos X, nes turite didelių išlaidų ar skolų.

„Nevelkite į tai savo asmeninių problemų. Kalba eina apie darbą ir jūsų vertę“, – pabrėžia L. Taylor.

9. Man labai nemalonu prašyti, bet ...

Žinoma, prašyti pinigų nėra pats lengviausias dalykas. Tačiau tokia frazė yra grynas melas. Be to, tai be galo prastas būdas pradėti derybas.

10. Girdėjau, kad Jonui pasiūlėte X, o aš dirbu geriau

Niekuomet nenaudokite paskalų lygio informacijos ir tikrai nelyginkite savęs su kitais. Tai labai neprofesionalu.

Žinoma, būtina atlikti analizę ir palyginti atlyginimus rinkoje. Tačiau tai reikia daryti profesionaliai, o ne rūkomajame kalbantis su kolegomis.

11. Aš manau...

Nevartokit tokių frazių, kaip „Aš manau“, „ galbūt“ ir kitų „netikrumą reiškiančių žodžių“, pataria „Blogging4Jobs.com“ redaktorė ir „Xceptional HR“ vadovė Jessica Miller-Merrell. „Aš visuomet kalbu užtikrintai“, – sakė ji.

12. Mažiausia suma, su kuria sutikčiau, yra X

Jeigu nurodysite tokią sumą, veikiausiai tokią ir gausite.

13. Atsiprašau

Pasitikėkite savimi. „Jeigu žinote savo vertę ir naudą, kurią suteiksite kompanijai, nebereiks atsiprašinėti už tai, kad prašote daugiau pinigų“, – R. Kahnas.

14. Varganas/niekingas

Šie žodžiai gali įžeisti darbdavį ir jį sumenkinti, aiškina S. Kane'as. „Darbdavys gali nuspręsti, kad nebenori, jog pas jį dirbtumėte, nes esate nepagarbus“, – sakė jis.

15. Tačiau esu vertas/-a daug daugiau

Žinoma, kad kiekvienas žmogus, derėdamasis dėl atlyginimo, nori pabrėžti savo vertę. Tačiau tai reikia daryti ne taip tiesmukai. Tikrai nenorite pasirodyti arogantiškas/-a.

16. Pamanysite, kad nesu tiek vertas/-a, bet ...

Tiesiog to nesakykite. „Derybų metu kalbėkite atvirai, mandagiai ir glaustai, kad parodytumėte, jog esate kompetentingas ir vertingas komandos narys“, – patarė J. Miller-Merrell.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)