DELFI jau rašė, kad savivaldybė šiuo metu aplinkkelį statantiems „Kauno tiltams“ skolinga beveik 35 mln. eurų. Paviešinus šią informaciją meras Remigijus Šimašius savo „Facebook“ paskyroje suskubo nuraminti gyventojus.

„Dėl aplinkkelio, ką ne kartą sakiau, bet noriu pakartoti: visi darbai vyksta pagal grafiką, ir aš bei savivaldybės administracija daro viską, kad jis būtų baigtas dar šiemet. Kadangi projektas yra didelės vertės, dėl finansavimo skyrimo sprendimą turi priimti Europos Komisija (EK). Šiuo metu paraiškos vertinimo darbai nuo grafiko neatsilieka ir finansavimo sutartis turi būti pasirašyta birželį–liepą. Tuomet rangovams iš karto bus pervesti pinigai.

Statybos darbai vyksta pagal grafiką ir planuojami baigti šių metų gruodį, o t. y. 3 mėnesiais anksčiau, negu numatyta sutartyje. Šiuo metu tariamės, kad dalis eismo aplinkkeliu būtų paleista jau šį rudenį. Taigi, rangovai tikrai neliks be pinigų, o vilniečiai turės aplinkkelį“, – parašė jis.

Ar tikrai?

Ar R. Šimašius sako visą tiesą DELFI norėjo patikrinti darbų atlikimo sutartyje, kurioje paprastai nurodoma, ką ir kada įsipareigoja atlikti rangovas bei kada už atliktus darbus turi atsiskaityti užsakovas.

Paprašius šios informacijos iš „Kauno tiltų“, įmonės komunikacijos specialistė Ieva Paliliūnienė nurodė kreiptis į savivaldybę.

Tuo pat metu savivaldybės atstovė Neringa Kolkaitė atsiuntė nuorodą į centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą ir pasiūlė dokumentą susirasti ten.

Tačiau tarp šimtų dokumentų darbų atlikimo sutarties rasti nepavyko.

Pokalbis su V. Pauža

Todėl DELFI nutarė pasikalbėti su Vilniaus miesto ūkio ir transporto departamento vadovu Virginijumi Pauža. Pateikiame išklotinę:

V. Pauža: Rangovas viską turi padaryti tą, kas yra projekte. Projektas yra paskelbtas centrinėje viešųjų pirkimų sistemoje, kur jūs gavote nuorodą vakar.

– Bet aš noriu pamatyti tą dokumentą, kuriame nurodytos datos, tiek, kada turi būti atlikti darbai, tiek, kada už juos turi būti atsiskaityta.

– Rangovas viršija grafiką ir „eina virš plano“.

– Gerai, šią informaciją aš esu matęs. Tačiau kodėl darbų atlikimo sutartis yra konfidenciali?

– Be abejo, lygiai taip pat kaip ir DELFI sutartys su reklamų davėjais irgi yra konfidencialios. Pas jus gi niekas jų neprašo iš pašalies. Taip pat ir čia. Yra sutartis ir jos yra konfidencialios. Jeigu jums davė nuorodą ir informacija yra prieinama viešųjų pirkimų sistemoje, tai jūs ja ir naudokitės, jeigu ten nėra sutarties, vadinasi jos pateikti jums negalime.

– Gerai, bet jūs neatsakėte į klausimą. Visų pirma, DELFI nėra savivaldybė, kuri yra vieša institucija ir su kurios sutartimis piliečiai paprastai gali susipažinti. Galbūt galite paaiškinti, kodėl mano prašomos informacijos negalite pateikti?

– Dar kartą kartoju: visa informacija yra viešųjų pirkimų sistemoje. Jums vakar atsiuntė nuorodą, Jūs ir naudokitės visa informacija, kuri ten yra. Darbai lenkia grafiką, su rangovu bus atsiskaityta birželio–liepos mėnesiais.

Virginijus Pauža

– Bet darbų atlikimo sutarties toje sistemoje nėra.

– Jeigu jos nėra, vadinasi ji yra konfidenciali.

– Kodėl ji yra konfidenciali?

– Todėl, kad jos nėra patalpinta viešųjų pirkimų sistemoje arba jūs negalite prie jos prieiti.

– Atsidūrėme užburtame rate. Sakote, kad sutartis yra konfidenciali ir todėl jos nėra sistemoje, o jos sistemoje nėra, nes ji konfidenciali.

– Teisingai, tai dar kokią informaciją galiu pateikti?

– Nesuprantu, kodėl jos negalima paskelbti viešai.

– Klausykite: aplinkkelio darbai vyksta, rangovas darbus vykdo, darbai nestoja, už darbus bus atsiskaityta birželio–liepos mėnesiais, su rangovu tas yra sutarta. Jeigu jūs norite, tai kreipkitės į rangovą ir pas jį paprašykite sutarties.

– Aš jau prašiau ir jis sakė kreiptis į savivaldybę.

– Taip, tai mes lygiai taip pat negalime tos sutarties duoti, kad jūs ją viešai paskelbtumėte ir darytumėte įvairius, tarkim, žurnalistinius tyrimus, politinius užsakymus ir t.t. Mes esame užsakovas, mes vykdome darbus. Mūsų užduotis yra ta, kad darbai vyktų sklandžiai. Tačiau tikrai nenagrinėti kažkokių sutarčių, kad jūs skelbtumėte įvairias interpretacijas rašytumėte ir t.t.

– Aš ir nenoriu rašyti interpretacijų, noriu pamatyti dokumentą, kuriame viskas būtų juodu ant balto.

– Dar kartą kartoju: jūs užduokite man klausimus, aš ir atsakysiu.

– Klausiu: kodėl ta sutartis yra konfidenciali?

– Tai atsakau: jeigu jums jos nepateikia rangovas, mes jums taip pat jos nepateiksime.

Dar vienas „Kauno tiltų“ atsakymas

Dar kartą paklausus, ar būtų galima susipažinti su sutartimi I. Paliliūnienė atsakė, kad joje yra nurodytas konfidencialumo punktas, kurio privalo laikytis rangovas.

„Rangovas visą informaciją, susijusią su sutartimi, jos vykdymu, privalo laikyti privačia ir konfidencialia ir be išankstinio užsakovo sutikimo neturi teisės jos skelbti. Tuo pačiu mūsų bendrovė yra pasitvirtinusį sąrašą, kuriame nurodoma, kokia informacija yra laikoma bendrovės komercine (gamybine) paslaptimi. Bendrovės sutartys į tą sąrašą įeina“, – nurodė ji.

Advokatė įžvelgia pažeidimą

Advokatų kontoros „Cobalt“ advokatė, buvusi Viešųjų pirkimų tarnybos Prevencijos ir kontrolės skyriaus vedėja Jolita Rima Puškorienė DELFI sakė, kad tai, jog savivaldybė nepateikia prašomos informacijos yra akivaizdus pažeidimas.

„Aišku, kad neturi pagrindo neleisti susipažinti su viešąjį interesą turinčia sutartimi. Tai pažeidžia Viešųjų pirkimų įstatymą“, – sakė ji.

J. R. Puškorienė nurodė, kad savivaldybės veiksmai pažeidžia įstatymo 7 straipsnio 3 dalies 3 punktą ir 18 straipsnio 11 dalį.

„Kaip savivaldybė gali nenorėti paskelbti sutarties? Tai yra viešieji pirkimai ir kaip jie gali nevykdyti šio punkto? Juolab, kad dėl šio punkto kažkada Teisingumo ministerija teikė pasiūlymus, kad būtent paskelbti sutartis viešai“, – stebėjosi pašnekovė.

Vilniaus aplinkkeliai

Kaip nurodoma 2014 –2020 metų ES fondų investicijų tinklapyje, Vilniaus vakarinio aplinkkelio III etapo projekto vertė beveik 95,5 mln. eurų, iš kurių 84,1 mln. eurų prašoma EK.

I ir II etapo projektai buvo įvertinti atitinkamai 47,1 mln. eurų ir 44,7 mln. eurų, susijusiai Lazdynų tilto rekonstrukcijai teko skirti 24,7 mln. eurų.

Savivaldybės reakcija

Penktadienį atsiųstame laiške savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas Giedrius Krasauskas nurodė, kad visa privaloma informacija Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje, išskyrus informaciją, kurios atskleidimas prieštarautų teisės aktams arba teisėtiems tiekėjų komerciniams interesams arba trukdytų laisvai konkuruoti tarpusavyje, buvo paskelbta.

„Bendrovė „Kauno Tiltai“ pateiktame pasiūlyme nurodė, kuri informacija yra konfidenciali, todėl savivaldybė ir negalėjo jos skelbti: Viešųjų pirkimų įstatymo 18 str. 11 d. numato, kad perkančioji organizacija laimėjusio dalyvio pasiūlymą, sudarytą pirkimo sutartį ir pirkimo sutarties sąlygų pakeitimus, išskyrus informaciją, kurios atskleidimas prieštarautų teisės aktams arba teisėtiems tiekėjų komerciniams interesams arba trukdytų laisvai konkuruoti tarpusavyje, ne vėliau kaip per 10 dienų nuo pirkimo sutarties sudarymo ar jos sąlygų pakeitimo turi paskelbti Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje“, – teigia jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (388)