Informatikos ir ryšių departamento duomenimis 2011 metais iš viso buvo pavogti 1788 dviračiai – 3 proc. daugiau nei 2010 m. Vien vasaros metu buvo užfiksuota 791 vagystė, o tai sudaro 44 proc. visų per metus registruojamų dviračių vagysčių. Tačiau ši oficiali statistika realybės neatspindi, nes ne visi praneša policijai apie patirtus nuostolius, kuomet vagys pasisavina dviračius.

O juk kiekvienam norisi, įsigijus dviratį, pasidžiaugti juo kuo ilgiau. Ką daryti, kad neseniai įsigyto pirkinio, šiuo atveju dviračio, džiaugsmo neaptemdytų liūdesys, kai iš po nosies tau jį nugvelbia?

Patikima dviračio spyna

Specialistai pirmiausia pataria nepagailėti pinigų ir įsigyti patikimą dviračių spyną. Specializuotose parduotuvėse yra didelė dviračių spynų įvairovė, tačiau ne visos jos patikimos. Lietuvos dviratininkai linkę labiau rinktis plieninius lynus, tačiau, anot specialistų, vagys juos gana lengvai nupjauna ar nukerpa. Paprastai rekomenduojama dviratį rakinti spyna, kuri kainuoja apie 10 procentų dviračio vertės, bet perkant spynas verta pasidomėti, kokio saugumo lygio jos yra.

Norintiems rasti savo dviračius ten, kur palikote, specialistai rekomenduoja rinktis U formos spyną, kurią pirmąkart dar 1972-aisiais sukūrė žinomas spynų gamintojas „Kryptonite“. Šios spynos pasižymi tvirtumu ir yra sunkiau įveikiamos. U formos spyna atlaiko net kelių tonų tempimo jėgą, o norint ją nupjauti teks sugaišti nemažai laiko. Taip pat labai patikimos yra išlankstomą liniuotę primenančios spynos bei aukšto saugumo lygio grandinės tipo spynos ar žiedinio tipo spynos. Vis dėlto, nereikėtų susivilioti pigiais tokių spynų pakaitalais, kadangi pastarosios paprastai būna gaminamos iš lengvai perpjaunamo ar nukerpamo metalo. Turint saugų užraktą, papildomam saugumui rekomenduojama įsigyti antrą visiškai kitokio tipo dviračio spyną, kurios neturėdamas specialių įrankių neįveiks ir patyręs dviračių vagis.

Kitos alternatyvos

Įsigijus dviratį, patariama iš karto pasidaryti dviračio nuotraukų, kuriose būtų matomos ypatingos dviračio žymės, pagal kurias būtų galima, vagystės atveju, atpažinti savo dviratę transporto priemonę.

Taip pat rekomenduojama įsigijus naują pirkinį užsirašyti jo numerį ir vagystės atveju būtinai pranešti policijai, nurodant jo numerį. Numeris bus suvestas į ieškomų ir rastų numeruotų bei individualius požymius turinčių daiktų ir dokumentų registrą, kuris bus viešai matomas.

Jei perkate naudotą dviratį iš privataus asmens ir negalite matyti įsigijimo dokumentų, rekomenduojama įsitikinti, ar dviratis nėra vogtas.

Policija siūlo aktyviai naudotis specialiai sukurtu ieškomų ir rastų numeruotų bei individualius požymius turinčių daiktų ir dokumentų registru. Jį galima rasite interneto svetainėje www.policija.lt direktorijoje „Paieška policijos duomenų bazėse", kur įvedę dviračio numerį, matysite, ar jis nėra vogtas.

Dažniausiai ilgapirščiai į dviračius pasikėsina, kai jie net ir prirakinti paliekami kiemuose prie namų, parduotuvių, sandėliukuose, laiptinėse. Reikia nepamiršti, kad dviratis privalo būti rakinamas ne už rato, bet už rėmo. Antraip liksite tik su dviračio ratu ir spyna.

Taip pat specialistai, įvertinus vagysčių pobūdį, dviratininkams rekomenduoja nepalikti dviračių be priežiūros nei nakčiai, nei kelioms minutėms ir juos įvežti į rakinamą patalpą. Negana to, reikia pasirūpinti, kad patalpų durys būtų sutvirtintos bei su patikimomis spynomis. Jei egzistuoja galimybė, vertėtų dviratį prirakinti ir patalpoje. Didelė tikimybė, kad į patalpą įsilaužę asmenys spynos nesugebės įveikti.

Ne visada spynos yra patikimos

Visada reikia atminti auksinę taisyklę, jog turėdamas tinkamus įrankius patyręs dviračių vagis įveiks bet kurią spyną. Geras, brangus dviratis, nors ir prirakintas patikima spyna, gali patraukti ilgapirščių dėmesį. Juolab, pastebima tendencija, kad vagys taip pat tapo išrankūs dviračiams. Dažniau vagiamos brangesnės šios dviratės transporto priemonės.

Kita alternatyva, norint gauti bent dalinį žalos atlyginimą netekus dviračio, yra jo draudimas. Pasak „Velomaratono“ partnerės „Ergo” draudimo grupės marketingo vadovo Irmanto Šerio, jei prieš keletą metų klientus teko supažindinti su galimybėmis drausti dviračius, šiuo metu jau dauguma jų kreipiasi ir teiraujasi apie šią draudimo paslaugą.

Draudžiant namų turtą, dviratis, esantis namuose, yra apdraudžiamas automatiškai, tačiau, esant poreikiui, dviračio savininkas turi galimybę papildomai pasirinkti jo draudimą už draudimo vietos ribų Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje. I. Šerio teigimu pasirinkus tokį draudimą, draudimo bendrovė atlygins nuostolius kuomet dviratis pavagiamas ne tik iš namų, bet ir tais atvejais, kai atostogų metu dviratis saugiai laikomas poilsio namuose, viešbutyje, sodyboje ir pan.

„Vis augantis draudimo poreikis atsispindi ir sutartyse. Per šių metų sausio-birželio mėnesius buvo sudaryta apie 2146 draudimo sutarčių, kuriose papildomai buvo įtraukta ir dviračių apsauga už draudimo vietos ribų. Statistika rodo, kad vidutiniškai dėl vagysčių klientai patiria 1,1 tūkst. litų žalą“, - kalbėjo Irmantas Šerys.

Visi turi kovoti prieš dviračių vagis

Svarbu atkreipti dėmesį, kad dviračių vagysčių skaičių galima mažinti ir prisidedant patiems jų naudotojams. Vagys klestės tol, kol dviračius bus galima parduoti juodoje rinkoje. Jei kiekvienas, perkantis naudotą dviratį prašytų jo įsigijimo dokumentų, turbūt nebebūtų tikslo ir jų vogti, arba bent dalinai sumažėtų dviračių vagysčių.

Taip pat svarbu pranešti apie kiekvieną pavogtą dviratį policijai, kad ir kokia būtų jo kaina. Kol nėra tikslios statistikos apie pavogtų dviračių skaičių Lietuvoje, nematomos realios problemos bei nėra pagrindo imtis tam tikrų sisteminių sprendimų, o savininkams lieka tik praradimo kartėlis ir aplinkinių užuojauta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)