„Ukrainos vyriausybė priėmė sprendimą uždrausti visų Rusijos oro bendrovių tranzito skrydžius per Ukrainos oro erdvę“, – A. Jaceniukas paskelbė per vyriausybės susitikimą.

Apie šį provakarietiškos Kijevo vyriausybės sprendimą pranešta netrukus po Rusijos pranešimo, kad nuo ketvirtadienio stabdomas dujų tiekimas Ukrainai, Kijevui iš anksto neapmokėjus už energetikos išteklius.

Ukrainos ministras pirmininkas vyriausybės posėdyje, kurį transliavo televizija, sakė, jog skrydžių draudimas yra pateisinamas, nes „Rusija gali pasinaudodama Ukrainos oro erdve rengti provokacijas“.

„Tai yra mūsų šalies nacionalinio saugumo klausimas – atsakas Rusijos Federacijai ir jos agresyviems veiksmams“, – sakė jis.

Kijevui spalio 25 dieną uždraudus daugumos Rusijos oro linijų skrydžius į Ukrainą, Maskva nedelsiant ėmėsi atsakomųjų priemonių.

Tačiau Ukrainos prezidento Petro Porošenkos vyriausybė tuomet dar leido tranzitu skrendantiems Rusijos lėktuvams kirsti jos oro erdvę.

Pasak A. Jaceniuko, naujas sprendimas priimtas iš dalies „dėl karinės ir geopolitinės padėties“ pablogėjimo.

DELFI primena, kad Rusijos valstybinė dujų eksporto monopolininkė „Gazprom“ trečiadienį paskelbė sustabdžiusi dujų tiekimą Ukrainai, kai Kijevas neatliko išankstinio mokėjimo už energetikos išteklius.

Rusija jau antradienį grasino nutraukti dujų tiekimą Ukrainai dėl besitęsiančios Krymo blokados.

Kryme beveik 940 tūkst. žmonių antradienį tebebuvo likę be elektros, tvyrant didelei įtampai tarp Kijevo ir Maskvos dėl aneksuoto pusiasalio. Krymas beveik visą elektros energiją gauna iš Ukrainos, o šis tiekimas nutrūko praeitą savaitgalį dėl sprogdinimų Ukrainoje šalia ribos su tuo Juodosios jūros pusiasaliu. Rusijos energetikos ministerija nurodė, kad apie 938 tūkst.

Krymo gyventojų tebegyvena be elektros, o Maskva nusiuntė į pusiasalį 300 kilnojamųjų generatorių. Tuo tarpu Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas užsiminė, kas Rusija gali taip pat nutraukti akmens anglių tiekimą.

Rusija tiekia beveik trečdalį Europoje suvartojamų dujų, o apie pusė to kiekio yra pumpuojama tranzitu per Ukrainą.

Ukraina pirmadienį nutraukė prekių tiekimą į Krymą, o šis žingsnis padidino įtampą su Maskva, nors kautynės su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje pastaruoju metu buvo aprimusios.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (831)