Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo skelbti naujas valstybės tarnautojų, politikų, valstybės ir savivaldybių institucijų bei įmonių vadovų interesų deklaracijas. S. Dailydka šiame fone išsiskiria įspūdingais sandoriais ir gerai aprūpintais vaikais.

Vaikams – turto už milijoną

VTEK paskelbtos „Lietuvos geležinkelių“ vadovo deklaracijos duomenimis, S. Dailydkos vaikams šie metai turėtų būti itin įsimintini. Mat tėvai juos palepino įspūdingos vertės dovanomis.

„Lietuvos geležinkelių“ vadovo sūnus Vytautas Dailydka iš tėvų gavo sodo namą. Atrodytų, nieko ypatingo. Tačiau sandoris įvertintas 509 tūkst. Lt – į „alytnamį“ nepanašu. Dar V. Dailydka iš tėvų gavo 131 tūkst. Lt įvertintą žemės sklypą.

Nenuskriausta liko ir „Lietuvos geležinkelių“ vadovo dukra Skirmantė Dailydkaitė. Jai tėvai padovanojo butą, sandorio vertė – 446 tūkst. Lt.

Visi šie sandoriai įvyko šių metų balandžio 14 d. Per vieną dieną S. Dailydka su žmona vaikams išdalijo turto už daugiau nei milijoną litų.

„Lietuvos geležinkelių“ vadovas S. Dailydka DELFI teigė vaikams išdovanojęs seniai užgyventą turtą.

Stasys Dailydka
„Čia Tarybų valdžios „dovanos“, kurias leido šiuolaikinė valdžia išsipirkti ir privatizuoti. (…) Sodas su nameliu ir butas, - kalbėjo jis. - O tais laikais tai kainavo mizerį, suprantat. Čekiais pirkome – tais, kuriuos davė visiems.“

Pašnekovas neslėpė, kad turtą vaikams perleisti paskatino ir jį užgulę vadinamieji „prabangos“ mokesčiai: kadangi S. Dailydkos su žmona valdyto nekilnojamojo turto (NT) vertė viršijo milijoną litų, teko už šį malonumą sumokėti valstybei.

„Ilgai tempiau neperrašydamas, bet kadangi mokesčiai turi įtakos, kadangi jau mokėjau du kartus mokesčius pagal turto deklaravimą už NT, (…) buvo jau seniai nuspręsta. Vieną kartą susiruošėme ir sutvarkėme“, - teigė „Lietuvos geležinkelių“ vadovas.

Pasak jo, po turto perleidimo jo ir sutuoktinės turimo NT vertė milijono litų nebesiekia.

„Mes gyvename Bukiškėse, kaime. Nusipirkę turime namelį, - sakė S. Dailydka. - Kas liko – šitas skypas su nameliu, žemė, kurią paveldėjome iš senelių Kalesninkų krašte, po to – žmonos žemė Biržų krašte paveldėta.“

„Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius neslepia dalį savo santaupų panaudojęs ir investicijoms į žemės ūkio paskirties žemę. Tiesa, žemės įsigyta ne tiek, kiek norėtųsi.

„Pakruojo krašte žemės yra nupirktos. Ten kažkiek naudos yra, kadangi nuomos mokestį gauni. Bet dabar su ta žeme vėl problemos yra: tik ūkininkams galima nusipirkti, tai investicijos tolesnės jau, matyt, neįvyks. Pinigų grynų dar sąskaitoje nemažai, nes uždirbu tikrai pakankamai, ir žmona nemažai“, - teigė S. Dailydka.

„Lietuvos geležinkelių“ vadovas neslepia turtus susikrovęs ne tik iš algos šioje valstybės valdomoje bendrovėje.

„Nebuvau niekad biednas. Turėjau Elektrėnuose sodą ir garažą, pardaviau, už tai Vilniuje po to greitai susitvarkiau. Taip pat buvau kažkada „Linavos“ (vežėjų asociacijos – DELFI) ir prezidentas, ir kūrėjas tos struktūros. Tais laikais nedraudė būti ir viceministru, ir prezidentu, ir gauti atlygį. Ir būdamas generaliniu taip pat buvau kurį laiką tuo prezidentu, kiek fiziškai galėjau. Taip pat buvome įkūrę draudimo kompaniją „Lindra“, buvau akcininkas. Pardavėme lenkams, dabar tai „PZU Lietuva“. Iš to ir namelį nusipirkau, kadangi nebuvau labai mažas akcininkas“, - atviravo S. Dailydka.

Indėlis „Snore“: data tiko, atsiimti nespėjo

S. Dailydkos deklaracijoje – ne vienas investicinis sandoris, indėliai po keliasdešimt tūkstančių litų. Vienas jų buvo ir nacionalizuotame „Snoro“ banke.

VTEK skelbiamais duomenimis, S. Dailydka terminuotą indėlį „Snore“ padėjo 2010 rugsėjo 6 d. Sandorio pabaigos data – 2011 m. lapkričio 13 d. Praėjus trims dienoms Vyriausybė nacionalizavo „Snorą“.

Vis dėlto S. Dailydka tikina indėlio nespėjęs atsiimti – esą indėlio terminas baigėsi lapkričio 13 d., bet pinigus „Lietuvos geležinkelių“ vadovas atsiėmė gerokai vėliau, kartu su kitais smulkiaisiais „Snoro“ indėlininkais.

„Atsiėmiau tik per SEB banką, kaip ir visi. Man priklausė atsiimti (lapkričio 13 d. – DELFI), bet aš nespėjau. (…) Kai viskas buvo po laiko, susirūpinau, bet jau viskas – nieko nepadariau“, - aiškino pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (205)