Tyrėjai sako, kad Tuvalu valstybėje registruotas 5095 tonų laivas „Kanton“ buvo sulaikytas Ukrainos uoste Chersone po apsilankymo Rusijos okupuoto Krymo uoste Sevastopolyje. Laivo įgulai gresia laisvės atėmimas iki trejų metų bei laivo konfiskavimas.

Laivo savininkė Stambulo firma „Master Shipping“ šį areštą laiko neteisėtu.

Rusijai užgrobus Krymą, netrukus po protestų Kijeve 2014-ųjų vasarį, kai buvo nuversta promaskvietiška vyriausybė, Ukraina paskelbė, kad bet koks užsienio laivų lankymasis Krymo uostuose yra neteisėtas nuo praėjusių metų liepos, kai toks draudimas įsigaliojo.

„Master Shipping“ atstovai naujienų agentūrai „Reuters“ penktadienį sakė, kad laivas „Kanton“ į Sevastopolį atplaukė 2014-ųjų liepos 24 dieną paimti pašarinių miežių krovinį. Ir tai buvę dar iki Ukrainos perspėjimo tarptautinėms laivybos bendrovėms apie draudimą lankytis Kryme. Be to kiek vėliau Ukrainos pareigūnai su tokia aplinkybe sutiko ir leido laivui plaukti į kitus uostus.

„Master Shipping“ piktinasi, kad Ukrainos pareigūnai, nepaisydami savo pačių išduoto raštiško leidimo, „jėga paėmė mūsų dokumentus ir nusprendė sulaikyti mūsų laivą, prieš tai 17 parų neleidę laivui išplaukti“.

Be to, anot laivo savininkų, iš dabartinės „Kanton“ įgulos nė vienas narys nebuvo laive, kai šis lankėsi Kryme.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (493)