Mašinų nebus, dėl konkės – neaišku

Balandžio pradžioje buvo pradėta Laisvės alėjos atkarpos, nuo A. Mickevičiaus gatvės iki Soboro rekonstrukcija. Ankstesnė valdžia planavo, kad darbai truks 24 mėnesius, tačiau dabartinis meras Visvaldas Matijošaitis teigia, jog terminą pavyko sutrumpinti beveik pusmečiu – pirmasis etapas, kuris apima ir Nepriklausomybės aikštės sutvarkymą, bus baigtas kitų metų liepą.

Audringas diskusijas sukėlė svarstymai, jog tam tikru metu būtų leidžiamas eismas Laisvės alėjoje. Tokią galimybę išsakė ir Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektą parengęs architektas Šarūnas Kiaunė.

Tačiau naujoji Kauno valdžia automobiliams Laisvės alėjoje tarė griežtą „ne“.

Laisvės alėjas jau senai yra pėsčiųjų zona. Alėją paliksime pėstiesiems ir dviratininkams“, - sako V. Matijošaitis. Dviračių takai bus išgrįsti kitos spalvos grindiniu - planuojama, kad alėjos grindinys bus tamsaus granito, o dviračių takas – balto granito.

Buvęs meras Andrius Kupčinskas dėjo dideles viltis į Laisvės alėją grąžinti konkę – bėgiais arklių traukiamą vežimą. Nors galutinio sprendimo dėl šio klausimo nėra, tačiau greičiausiai konkės nebus. Planuojama, kad Laisvės alėjoje galėtų važinėti elektrinis traukinukas guminiais ratais ar panaši transporto priemonė. Dėl šio klausimo planuojama apsispręsti artimiausiu metu.

Galvos skausmas – pinigai

Nors pirmojo rekonstrukcijos etapo darbai jau prasidėjo, net jam užbaigti nėra pakankamai lėšų. Tačiau Kauno valdžia tikina, kad pinigų bus rasta. Tiesa, kol kas neaišku kur.

„Dabar biudžete numatėme 2 mln. eurų, nors pirmam etapui reikia 4,3-4,6 mln. eurų. Visai likusiai Laisvės alėjai neįmanoma gauti lėšų iš ES. Reikės kažkur pačiam miestui ieškoti. Kaip ir daugelis mažesnių miestų rado lėšų, taip ir mes rasime“, - sako meras.

V. Matijošaitis tikina, kad baigus pirmąjį etapą rekonstrukcijos tempai turėtų didėti, nes esą senoji valdžia netinkamai pasiruošė rekonstrukcijai.

Gal nelendame į praeitį, bet rekonstrukcijai buvo nepasiruošta. Mes darytume šiek tiek kitaip. Tas pasiruošimas sutrumpintų laiką, sumažintų kaštus. Antram etapui pasiruošime geriau – kai baigsis šis etapas, pradėsime antrą. Galbūt vykdysime kelis etapus iškart“, - sako V. Matijošaitis.

Optimistiniais skaičiavimais, Laisvės alėjos rekonstrukcija galėtų baigtis 2018 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (299)