Turizmo departamento atstovė spaudai Edita Gaigalienė BNS sakė, kad pažymėjimas sustabdytas dešimčiai dienų, skaičiuojant nuo praėjusio pirmadienio. Įmonė turės įrodyti turinti papildomą draudimą.

„Travelonline Baltics“ valdo portalus easytravel.lt, toptravel.lt, judek.lt, keliones.lt, kruizai.lt, skrydziai.lt, rezervacijos.lt, viesbuciai.lt ir kelionesinternetu.lt.

Tinklalapio rekvizitai.lt duomenimis, bendrovėje dirba 18 darbuotojų, jos apyvarta pernai buvo tarp 2-3 mln. eurų.

E. Gaigalienė DELFI komentavo, kad bendrovės veikla yra sustabdyta laikinai.

„Jei kelionių organizatorius per 10 darbo dienų pateiks dokumentų apie turimą draudimą, kas apsaugotų keleivius nuostolių, jos veikla bus atnaujinta“, - kalbėjo ji.

Bendrovės „Travelonline Baltics“ vadovas Tadas Rimkus teigia, kad veiklą tikimasi atnaujinti artimiausiu metu, nes įmonei trūksta tik simbolinės draudimo sumos.

„Turizmo departamentas nuolat griežtina reikalavimus. Situacija labai paprasta - pagal pirmo pusmečio įvykdytus pardavimus mums pritrūko mažos dalies draudimo. Nors pagal devynių mėnesių pardavimus reikalaujamos draudimo sumos užtenka ir net viršijame reikalavimus. Bet kokiu atveju, vėliausiai per parą pateiksime reikalingus dokumentus ir pažymėjimas bus atnaujintas. Trūkstama suma yra labiau simbolinė“, - BNS sakė T. Rimkus.

T. Rimkus DELFI paaiškino, kad Turizmo departamentas vertino praėjusių metų II pusmečio ir šių metų I pusmečio rezultatus, o bendrovė per pastarąjį laikotarpį pardavė daugiau kelionių nei tikėjosi.

„Per vėlai pastebėjome, kad turimą draudimo limitą reikia padidinti. Mūsų veikla buvo apdrausta 75 300 eurų, bet pardavėme daugiau kelionių, tad draudimo limitą reikėjo padidinti 19 tūkst. eurų. Kai pastebėjome, kad tai reikia padaryti, iškart ėmėmės veiksmų, kad tai būtų atlikta, bet tai užima šiek tiek laiko“, - sakė T. Rimkus.

Pasak jo, Turizmo departamentas bendrovei padidinti draudimą suteikė vieną parą, bet šio laiko nepakako, nes draudimo bendrovei reikia šiek tiek daugiau laiko procedūroms atlikti.

„Dabar turime pažadą iš draudimo bendrovės, kad draudimas bus padidintas, susisiekėme ir su Turizmo departamentus: kai pristatysime dokumentus, veikla bus atnaujinama. Tikimės, kad rytoj iki pietų viskas išsispręs ir galėsime toliau dirbti, - kalbėjo T. Rimkus. - Labai gaila, kad gavosi toks šaršalas iš paprastos situacijos.“

Pasak E. Gaigalienės šiemet dėl įvairių teisinių pažeidimų kelionės organizatorių veiklos buvo sustabdytos 25 kartus.

Bendrovės veikla sustabdyta spalio 5 d.

„Tai yra normali teisinė procedūra, per šiuos metus statistiškai Turizmo departamentas yra stabdęs 25 kartus įvairių kelionių organizatorių veiklą. Po 10 dienų matysime, ką pateiks kelionių organizatorius“, - sakė ji.

Rizikos vertintojai: įmonė gali veikti toliau

Kreditų biuro „Creditinfo” vyriausioji kredito rizikos analitikė Rasa Maskeliūnienė DELFI komentavo, kad įmonės pažymėjimas stabdomas ne pirmą kartą.

„Po ankstesnių pažymėjimo sustabdymų, iš kurių paskutinis – šių metų pradžioje, įmonė tęsdavo savo veiklą. Per pastaruosius trejus metus organizatorius dvejus metus dirbo pelningai, įmonės kredito istorija tvarkinga. Tačiau finansiniai rodikliai 2014 m. susilpnėjo – pelną pakeitė nuostolis, likvidumas įtemptas, nuosavų lėšų dalis bendroje kapitalo struktūroje sumažėjo iki 8 proc.“, - duomenis pateikė ji.

Tačiau ji pabrėžė, kad šie rodikliai nėra laikomi kritine riba įmonei nutraukti veiklą.

„Pavykus išspręsti susidariusias problemas su priežiūros institucija, finansinės prielaidos tęsti veiklą yra. Kitas klausimas – ar bus noro. Įmonės veiklos perspektyva visada priklauso ne tik nuo galimybių, tačiau ir akcininkų planų bei ambicijų“, - sakė ji.

Nuo lapkričio - didesnės garantijos keliautojams

DELFI primena, kad Seimas dar gegužės mėnesį priėmė Turizmo įstatymo pataisas, kuriomis sustiprino vartotojų (turistų) apsaugą ir turizmo paslaugų teikėjų stebėseną. Šie pakeitimai parengti atsižvelgiant į paskutinius praėjusiais metais vykusius kelionių organizatorių nemokumo ir bankroto atvejus, dėl kurių tiesioginę žalą patyrė vartotojai – turistai. Jos įsigalios nuo lapkričio 1 dienos.

Priimtomis pataisomis nuspręsta išplėsti reikalavimus kelionių organizatoriaus pažymėjimui gauti. Teikdamas Valstybinio turizmo departamento nustatytos formos deklaraciją dėl nepriekaištingos reputacijos pareiškėjas privalės pateikti patvirtinimą apie asmenų nedalyvavimą per pastaruosius penkerius metus kitame kelionių organizatoriuje, kuriam buvo iškelta bankroto byla, kuris tapo nemokus ar pripažintas bankrutavusiu ir dėl tokių veiksmų atsirado žala turistams.

Asmenys negalės būti laikomi nepriekaištingos reputacijos, jeigu buvo pripažinti kaltais dėl bet kokios tyčinės nusikalstamos veikos padarymo ir turės neišnykusį ar nepanaikintą teistumą arba per pastaruosius penkerius metus buvo bausti už administracinius teisės pažeidimus nuosavybės, prekybos, finansų, apskaitos ar statistikos srityje. Seimas taip pat nustatė griežtesnes prievolių užtikrinimo sąlygas, terminus ir patikslino prievolių užtikrinimo sumas.

Įstatyme įtvirtinta bendra pareiga kelionių organizatoriams užtikrinti, kad prievolių įvykdymo užtikrinimo suma būtų pakankama ir prireikus ją padidinti. Jeigu kelionių organizatoriaus prievolių įvykdymo užtikrinimo suma taps mažesnė negu nustatyta, kelionių organizatorius privalės nedelsiant, bet ne vėliau kaip per 1 darbo dieną, kreiptis į draudimo įmonę ar finansų įstaigą dėl prievolių įvykdymo užtikrinimo sumos patikslinimo. Pakeitimais padidintos ribinės draudimo sumos, kai kelionių organizatorius verčiasi išvykstamuoju turizmu.

Kai neorganizuojamos kelionės užsakomaisiais skrydžiais, draudimo suma nustatoma 50 tūkst. eurų, o kai verčiamasi išvykstamuoju turizmu, organizuojant keliones užsakomaisiais skrydžiais, draudimo suma turės siekti 200 tūkst. eurų. Abiem šiais atvejais draudimo suma bus skaičiuojama ne mažesnė kaip 7 proc. nuo planuojamų organizuotų turistinių kelionių pardavimo įplaukų sumos per ateinančius keturis ketvirčius, bet ne mažiau kaip nuo metinių (skaičiuojant pagal paeiliui einančius paskutinius praėjusius ir pasibaigusius keturis ketvirčius), įplaukų sumos už organizuotų turistinių kelionių pardavimą pagal visas kelionių organizatoriaus sudarytas turizmo paslaugų teikimo sutartis.

Kelionių organizatoriams, kurie verčiasi vietiniu turizmu, draudimo suma mažinama iki 3 000 eurų (vietoj 14 481 eurų). Siekiant užtikrinti tinkamą turisto teisių apsaugą įstatyme nustatyta pareiga kelionių organizatoriui paslaugų teikimo sutartyse su turistu privalomai nurodyti draudimo įmonės, išdavusios prievolių įvykdymo laidavimo draudimą, arba finansų įstaigos, išdavusios laidavimą ar garantiją, rekvizitus ir kontaktinius duomenis.

Jei prievolių įvykdymo užtikrinimas baigsis anksčiau nei prasidės turistinė kelionė, kelionių organizatorius iki kelionės pradžios raštu (paštu, faksu, el. paštu, trumpąja žinute ar kitu sutartyje nurodytu būdu) privalės informuoti turistą apie naują prievolių įvykdymo užtikrinimą. Informacija apie kelionių organizatoriaus turimo prievolių įvykdymo užtikrinimo dokumento numerį, prievolių įvykdymo užtikrinimo subjektą ir prievolių įvykdymo užtikrinimo dokumento galiojimo terminą bus skelbiami Valstybinio turizmo departamento interneto svetainėje. Įstatyme taip pat įtvirtinama, jog ūkio subjektams, nuotolinės prekybos būdu parduodantiems organizuotas turistines keliones ir (ar) atskiras turizmo paslaugas, taikomi tokie pat reikalavimai kaip kelionių pardavimo agentams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)