Ši 72 m skersmens žiedinė dviračių sankryža, išsiskirianti įspūdingu pilonu, siaurute pagrindine dalimi ir ryškiu apšvietimu, jau tapo miesto simboliu.

Plieninis tiltas, it skraidanti lėkštė, plevena virš kelių sankirtos, o įspūdingas pilonas žymi kelią į Eindhoveno ir Veldhoveno miestus.

Anksčiau čia buvo geležinkelio pervaža, tačiau šalia iškilo naujas gyvenamasis kvartalas ir, išaugus eismo srautui, buvo nutarta spręsti transporto problemą, Eindhoveno miesto taryba nesutiko su dviračių tunelių idėja, buvo atsisakyta ir žiedinės geležinkelio pervažos idėjos, tad teko ieškoti kito sprendimo. Jį surado „ipv Delft“ specialistai, nutarę, kad žiedinis vantinis tiltas yra geriausias sprendimas.

Konstrukcija

Tiltą sudaro 70 m aukščio pilonas, 24 plieno vantai ir taip pat iš plieno pagamintas apvalus tilto pagrindo diskas. Vantai pritvirtinti prie disko vidinės dalies toje vietoje, kur jis susijungia su ratu einančiu atsvaru. Taip užkertamas kelias pagrindo disko sukimuisi. Raidės „M“ formos atramos netoli privažiuojamųjų dalių taip pat užtikrina stabilumą.

Vienas iššūkių, su kuriais teko susidurti projektuojant tiltą, buvo erdvinė integracija. Egzistuojanti infrastruktūra ir pastatai apribojo šlaitų, vedančių į sankryžą, nuožulnumo laipsnį. Kadangi erdvė buvo ribota, nuspręsta pusantro metro pažeminti sankirtos lygį – taip suformuotas patogus šlaitas, kuriuo gali judėti ir pėstieji, ir dviratininkai.

Dizainas ir statybos procesas taip pat pateikė techninių iššūkių. „ipv Delft“ labai aiškiai įsivaizdavo, kaip turėtų atrodyti tiltas: tiesiog apvalus pagrindas ir galingos formos pilonas. Tai reiškė, kad tradicinis būdas, kuriuo vantai tvirtinami prie pilono, netiks, nes tokiu atveju pilono viršus būtų apkrautas plienu. Taigi buvo pasirinktas būtent šiai situacijai pritaikytas sprendimas. Tas pat pasakytina ir apie raidės „M“ formos atramas šalia privažiuojamųjų tiltų.

Apšvietimas

Kaip ir dera Eindhovenui, vadinamam šviesos miestu (Eindhovenas – bendrovės „Phillips“ namai), „ipv Delft“ pasirūpino ir ypatingu dviračių sankryžos „Hovenring“ apšvietimu.

Vienas iš pagrindinių apšvietimo elementų įmontuotas į apvalųjį tilto pagrindą. Tarp atsvaro ir pagrindo disko įtaisytos aliuminio plokštelės, permatomi lakštai ir šviesos vamzdeliai, naktį sukuriantys aiškiai matomą šviesos ratą.

Dėl šio rato ir apšviesto pilono naktį tiltas atrodo stulbinamai. Turėkluose įrengtas funkcionalus apšvietimas – šviesos diodų lempelės, kurios apšviečia tilto pagrindo diską, o lempos, pritvirtintos prie vantų sistemos tarp pilono ir tilto pagrindo bei vidinės apskritos atsvaros pusės, apšviečia po apačia besidriekiančią sankryžą.

Techniniai duomenys

Projektas: Žiedinė dviračių sankryža „Hovenring“, Eindhovenas, Nyderlandai
Darbų pabaiga: 2012 m.
Klientas: Eindhoveno miesto taryba
Dizainas: „ipv Delft“
Fotografas: Henkas Snaterse’as („Ipv Delft“)