„Kauno diena“ pasidomėjo, kokie autochemijos gaminiai geriausiai padeda tokių situacijų išvengti.

Žala automobiliui

Vienas populiariausių ir aktualiausių žiemą autochemijos gaminių – langų plovimo skystis. Šiuo metų laiku būtina naudoti neužšąlantį langų plovimo skystį, kuris neleidžia stiklui apledėti ir susidaryti riebalų plėvelei.

Nemažai lietuvių į langų plovimo bakelį tiesiog pila pigiausią skystį ir nesuka dėl to galvos. Tačiau neaiškios kilmės priemonių naudojimas neretai atsirūgsta – kai kam dėl nežinomos sudėties skysčio poveikio tenka „aukoti“ valytuvų gumą ar purkštukus.

„Pigiausias variantas – mišinys iš saujos druskos ir indų ploviklio. Tada skystis tikrai neužšals, langus plauti galėsite, bet druska sėkmingai „valgys“ automobilį. Kokia bus tokio kokteilio kokybė, galite patys suprasti“, – juokauja „Sonax“ atstovybės Lietuvoje direktorius Juras Aleksejevas.

Svarbūs priedai

Autochemijos platintojai pripažįsta, kad renkantis langų skystį reikia žiūrėti ne į pavadinimą, o į gaminio sudėtį.

Apie 90 proc. langų plovimo skysčio sudaro denatūruotas alkoholis, 5 proc. įvairių priedų ir 4 proc. vandens. Šių priedų kiekis ir kokybė dažniausiai ir nulemia skysčio kainą. Priedai dedami norint apsaugoti automobilį nuo korozijos, nuo poveikio paviršiui ir dažams, taip pat tam, kad negadintų valytuvų gumos.

„Langų plovimo skysčio kainą lemia ne prekės ženklas, o medžiagos, naudojamos gamyboje. Norint šaltyje išlaikyti neužšąlantį skystį, naudojama viena brangiausių medžiagų – etilo alkoholis. Todėl ir kainos šių skysčių skiriasi“, – aiškino J. Aleksejevas.

Lietuvos bendrovės „Autochemija“ gaminių prekyba besirūpinančios įmonės „Elite formula“ direktorius Stanislovas Jagučianskas įsitikinęs, kad pigius ir prastos kokybės produktus gali gaminti bet kuri šalis, ir etiketė „Pagaminta Vokietijoje“ dar negarantuoja patikimumo.

Kainų tendencijos

Kai kas langų plovimo skysčius renkasi pagal kvapą – yra ir aromatizuotų, tačiau jų kaina didesnė. O Lietuvoje dažniausiai perkami iki minus 15–20 laipsnių neužšąlantys skysčiai. Žvelgiant į prekybos centrų ir degalinių lentynas rinktis yra iš ko. „Kauno diena“ atliko mažą eksperimentą ir palygino šių skysčių kainas.

Vienas populiariausių neužšąlančių skysčių – pagal Anglijos gamintojų licenciją Druskininkuose išpilstytas „Turtle Wax Screen Wash“, atsparus iki 25 laipsnių šalčio. Jo litro kaina svyruoja nuo 5,99 lito iki 6,99 lito. Brangiausias aptiktas – „Sonax“ skystis, neužšąlantis iki 20 laipsnių šalčio, „Statoil“ degalinėje kainuojantis 17,99 lito už litrą.

Nepaisant to, įmonė pirkėjų stygiumi nesiskundžia.

„Žinoma, visada norisi, kad klientų būtų daugiau. Vairuotojai turi vertinti kokybiškus produktus, kurie prisideda ir prie eismo saugumo. Įpilus neaiškios kilmės skysčio stiklas aptraukiamas plėvele, matomumas prastėja, visiškai kitaip jautiesi žiūrėdamas pro skaidrų stiklą“, – sakė J. Aleksejevas.

Lietuviška produkcija žymiai pigesnė. Pavyzdžiui, už litrą Kaune pilstomo „Elite“ langų plovimo skysčio mokėsite 8,99 lito, o dviejų litrų „Autochemijos“ gaminys parduodamas už 7,99 lito.