Tačiau pažadus dalinę ministrų kabineto nariai tikina, kad atitinkamų teisės aktų keitimo procesas jau prasidėjo.

Spalio pabaigoje Vakarų ekspresas" rašė, kad devynaukščių pastatų 1 ir 2 aukšto butuose gyvenantys klaipėdiečiai sulaukė nemalonios staigmenos - namo administratorių pateiktose rugsėjo sąskaitose jiems priskaičiuotas mokestis už lifto eksploataciją.

Tokį mokestį administratoriai grindžia 2015 08 05 Vyriausybės priimtu nutarimu Nr. 831, kuriuo panaikinti nuo 2001-ųjų galioję Butų ir kitų patalpų savininkų bendrosios nuosavybės administravimo pavyzdiniai nuostatai ir patvirtinti nauji Daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų administravimo nuostatai.

Senuosiuose pavyzdiniuose nuostatuose nebuvo nė žodžio apie liftą, o naujųjų IV skyriuje Patalpų savininkų mokėjimų ir įmokų apskaičiavimas" rašoma, kad administratorius proporcingai patalpų savininkų bendrosios dalinės nuosavybės daliai kas mėnesį apskaičiuoja "už lifto naudojimą ir priežiūrą - pagal lifto priežiūros pirkimo sutartyje nustatytą lifto priežiūros kainą ir sunaudotos elektros energijos kiekį, kuris nustatomas pagal lifto elektros energijos apskaitos prietaiso rodmenis; jeigu namo pirmojo ar antrojo aukšto patalpų savininkai (naudotojai), patekdami į savo patalpas, liftu nesinaudoja, jiems neskaičiuojamas mokėjimas už lifto elektros energiją".

Vakarų ekspreso" išgirdęs apie žmonių pasipiktinimą tokia tvarka premjeras Algirdas Butkevičius žadėjo duosiąs atitinkamą pavedimą aplinkos ministrui, kad tokia nuostata būtų pataisyta.

Taip tikrai neturi būti. Tikrai neužmiršiu ir pasirūpinsiu šiuo reikalu", - žadėjo Vyriausybės vadovas.
Tokia nuostatais įtvirtinta pareiga neatrodė teisinga ir aplinkos ministrui Kęstučiui Trečiokui, kurio vadovaujama ministerija inicijavo tokį projektą.

Būtinai peržiūrėsime šią nuostatą, nes viskas gali būti peržiūrėta ir pakeista", - tada žadėjo jis.

Premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė dabar tvirtina, kad Vyriausybės vadovas jau yra įpareigojęs Aplinkos ministeriją paruošti atitinkamus teisės aktų pavedimus.

Juose turėtų būti numatyta galimybė patiems daugiabučio gyventojams apsispręsti, ar išimti" liftus iš bendrojo naudojimo objektų sąrašo. Bendraturčiams priėmus tokį sprendimą pirmo ir antro aukšto gyventojams nebereikėtų mokėti už lifto eksploataciją", - aiškino E. Butkutė-Lazdauskienė.

Kad toks projektas ruošiamas, tvirtina ir K. Trečiokas. Anot jo, su juo jau artimiausiu metu ketinama eiti" į Vyriausybę.

Tačiau kai kurių daugiabučių namų savininkų bendrijų atstovai ir be tokio pakeitimo žada patys susitarti, kad pirmo ir antro aukšto butų savininkams nereikėtų mokėti tokio mokesčio.

Tai tikrų tikriausia nesąmonė. Kodėl žmonės turi mokėti už tai, kuo nesinaudoja? Dar neskaičiavome jiems tokio mokesčio ir artimiausiu metu ketiname sušaukti susirinkimą, kad žmonės balsuodami patvirtintų tokią savo valią. Kiek kalbėjome neoficialiai, dauguma žada palaikyti tokį sprendimą", - sakė daugiabučių namų savininkų bendrijos Rusnė", kurios name yra 72 butai, pirmininkė Galina Nazarova.