Prieš dvejus metus sklypą gyvenvietėje nusipirkę sutuoktiniai Eglė ir Romualdas nesitikėjo, kad Panevėžyje važiuojamoji danga gali būti gerokai prastesnės būklės nei atokiausiuose šalies vienkiemiuose.

„Situacija labai bloga. Vos pradėjus tirpti sniegui, kelias virsta tikra klampyne. Tolėliau vis dar statomi namai, todėl kiekvieną dieną čia važinėja sunkiasvorės transporto priemonės, dėl kurių provėžos nuolat gilėja. Bijodami užklimpti, vairuotojai kartais netgi mėgina važiuoti pievomis.

Tiesą sakant, net ir pats vakar užstrigau. Laimė, turime kitą automobilį ir užklimpusį pavyko ištraukti. Jeigu dar kelias dienas nepašals, situacija tikrai bus tragiška“, – „Sekundei“ teigė Romualdas.

Padėtį aštrina tai, kad neturint nuosavos transporto priemonės arba bijant ja keliauti per klampynę, Stetiškių gyventojai priversti laiką leisti namuose. Nors tai miesto teritorija, čia net nevažiuoja viešasis transportas, nėra įrengto šaligatvio. O artimiausia stotelė tik už dviejų kilometrų.

„Tokį atstumą įveikti purvynais ir neapšviestu keliu ne tik nepatogu, bet ir pavojinga. Juk vairuotojas pėsčiojo gali tiesiog nepastebėti. Negalime naudotis ir taksi paslaugomis. Jie paprasčiausiai atsisako privažiuoti prie namų dėl itin blogo kelio“, – piktinosi sutuoktiniai.
Paklausti, ar nebandė kreiptis pagalbos, Eglė ir Romualdas pripažino, kad jaučiasi lyg kovotų su vėjo malūnais.

„Rašėm įvairius pareiškimus, rinkome parašus, tačiau vienintelis atsakymas buvo tai, kad vis trūksta pinigų. Patys savavališkai, savo lėšomis kelio taip pat negalime tvarkyti. Juk tai draudžia įstatymai. Mes norime, kad Savivaldybė pasirūpintu tik pagrindiniu keliu, kuriuo nuolat važiuoja daugybė automobilių.

Trumpai tariant, padėtis tokia, kad patys tvarkytis negalime, Savivaldybė nepadeda, o gyvename mieste, Aukštaitijos sostinėje“, – apibendrino Romualdas.

Kalėdų stebuklo nebus

Panevėžio savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausiasis specialistas Arvydas Šatas pripažino, kad problema žinoma ir bus bandoma ją spręsti. Visgi kardinalių pokyčių Stetiškių gyventojai greičiausiai nesulauks.

„Mes gavome skundą, apie jį informavome savo tarnybas, o dabar žiūrėsime, ką ten galima padaryti. Jeigu padėtis išties avarinė, tikrai kažką darysime“, – „Sekundei“ teigė specialistas.
Tačiau A. Šatas pripažino, kad Savivaldybė šiuo metu neturi papildomų lėšų, todėl bus atliekami minimalūs kelio dangos darbai.

„Tokius dalykus reikia planuoti labai iš anksto. Tikrai nieko nenoriu žadėti. Pagal gyventojų paraiškas bei daugybę kitų kriterijų yra sudaromi eiliškumo sąrašai, kurių mes privalome laikytis“, – tvirtino A. Šatas.

Kiek labiau pasisekė tiems Stetiškių gyventojams, prie kurių namų kelias nors ir duobėtas, tačiau asfaltuotas. Šio ruožo rekonstrukcijos darbai jau suplanuoti, tad senasis kelias turėtų būti atnaujintas greičiau, nei kiek tolėliau esančių namų savininkai išvys pirmąją tvarią kelio dangą.