Tačiau kad ir kaip bebūtų gaila, pastaraisiais metais Šiaulių miestas šiuo titulu didžiuotis nebegali.
Nors miesto valdžia ir teigia, daug dėmesio skirianti dviratininkams bei dviračių takų tvarkymui ir įrengimui – to negana.

Štai Susisiekimo ministerijos sudaryta Dviračių transporto komisija, įvertinusi 2014 metų pasiekimus, „Dviračių miesto“ nominacijas skyrė Kaunui ir Anykščiams – miestams, propaguojantiems susisiekimą dviračiais ir kuriantiems saugią infrastruktūrą dviratininkams.

Dviračiams nėra nei takų, nei stovų

Pasak Šiaulių sporto mokyklos „Dubysa“ BMX dviračių sporto trenerio Alberto Rimšos, Šiauliai negali vadintis Dviračių miestu dėl daugelio priežasčių.

„Tikriausiai ir jūs pastebite, kad Šiauliuose važiuoti dviračiu šaligatviu yra nesaugu. Aš net pats bijau važinėti šaligatviais dėl jais vaikštančių pėsčiųjų. Pavyzdžiui, Argentinoje ant šaligatvių yra specialūs nedideli borteliai, atskiriantys dviračių ir pėsčiųjų takus – taip dviratininkai ir pėstieji vieni kitiems netrukdo. Važiuojamoje dalyje važinėtis dviračiu taip pat nesaugu, nes baisu, kad ant tavęs neužvažiuotų mašina. Tad gatvėse taip pat reikėtų specialių bortelių“, – sako A. Rimša.

Antroji priežastis, kodėl negalime vadintis Dviračiu miestu, yra vagystės.

Mieste turėtų būti vietos, skirtos prirakinti dviračiams, kad iš kažkur išėjęs jį dar rastum. Štai pavyzdžiui, Olandijoje visi važinėja dviračiais, nes ten yra ir specialios, su stogeliais dviračiams laikyti skirtos vietos: atvažiavai, dviratį pastatei ir ramu“, – tikina A. Rimša.

A. Rimša tvirtina, jog tam, kad Šiauliai susigrąžintų Dviračių miesto vardą, pavyzdį turėtų rodyti ir valdininkai: daugiau valdininkų turėtų važinėti dviračiais. Tačiau yra susidaręs toks stereotipas, kad važiuoti dviračiu – ne prestižas.
„Aišku, gal Šiauliuose kažkas jau ir juda į priekį, bet mano nuomone – per lėtai. Taip pat trūksta ir agitacijos“, – teigia A. Rimša.

Kiti miestai įgyvendina didesnius projektus

Anot Šiaulių miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojo Romano Kančausko, tai, kad Šiauliai kažkada vadinosi Dviračių miestu, tikriausiai visi seniai pamiršo.

„Aš pats nuvykęs į Susisiekimo ministerijos sudarytą Dviračių transporto komisijos posėdį, kai buvo skiriamos nominacijos, nebuvau, nors jau pusmetį esu šios komisijos narys. Tačiau galiu pasakyti, kad pastaraisiais metais Šiauliai neįgyvendino jokių ženklių projektų, kad galėtų vadintis Dviračių miestu.“

Nors šiuo metu tiesiamas dviračių takas Tilžės gatvėje tarp Gegužių ir Ragainės gatvių, deja, kiti miestai įgyvendina vertingesnius projektus – pripažįsta Administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Kartu jis pripažįsta ir tai, kad kiti Lietuvos miestai sugeba skirti daugiau lėšų ir dėmesio dviračių takų įrengimui.
„Praėjusiais metais Dviračių miestu buvo pripažinta Klaipėda – ji to ir buvo verta, nes įgyvendino didelius ir gražesnius projektus. Kaip bebūtų gaila, mes atsiliekame. Tad, mano nuomone, ir šiais metais Dviračių miestais nominuoti miestai, to nusipelnė“, – sako R. Kančauskas.

Infrastruktūra tvarkoma per lėtai

Šiaulių „Aušros“ muziejaus ryšių su visuomenė skyriaus vedėja Deimantė Bačiulė tvirtina, kad istoriškai Šiaulius tikrai galima vadinti Dviračių miestu.

„ Šiauliai buvo dviračių centras: čia vykdavo įvairiausios dviračių varžybos, buvo įkurtas vienintelis Lietuvoje Dviračių muziejus. Tačiau gaila, kad dabar Dviračių miesto statusą esame praradę. Dabar mieste vyksta tam tikri judėjimai, kad tą vardą susigrąžintume“, – teigia D. Bačiulė.

O kol kas, jos teigimu, negalime vadintis „Dviračių miestu“, nes Šiauliuose yra nesutvarkyta infrastruktūra: „Nors miestas turi daug minčių, idėjų, kaip viską tvarkyti, tačiau viskas vyksta lėčiau nei mes paprasti mirtingieji norėtume. Tikiuosi, kad tai tik laiko klausimas, kada atkursime Šiaulių ne tik kaip Saulės miesto, bet kaip ir Dviračių miesto vardą.“

Šiauliuose važinėti dviračiu nepatogu

Ir pasak mūsų dienraščio skaitytojos Lauros, bent jau šiuo metu Šiauliai Dviračių miestu vadintis tikrai negali: „Mieste pasivažinėjimai dviračiu nėra labai malonūs, o greičiau nepatogūs, nes nėra nei specialių takų, nei apskritai tvarkingų šaligatvių bei gatvių. Gal važiuojant automobiliu tų duobių ir nesijaučia, bet važiuojant dviračių dantys tiesiog braška.“
Pasak dviračiu važinėtis mėgstančios šiaulietės, dažniausiai kelionei dviračiu ji renkasi taką Kryžių kalno link.

Pastaraisiais metais Šiauliai Dviračių miesto titulu didžiuotis nebegali.