Po prezidentės veto į Seimą grįžo svarstymui Pridėtinės vertės mokesčio įstatymas, kuriame buvo numatytos lengvatos transportui.

Mišrios Seimo narių grupės narys Saulius Stoma, ragino nepritarti prezidentės veto ir iškėlė idėją, kad viešasis transportas galėtų būti visiškai nemokamas.

„Aš net galėčiau pasakyti drastiškai, šiek tiek sušaržavus būtų galima sakyti, kad visuomeninis transportas galėtų būti apskritai nemokamas, nes tai būtų nauda, žmonės naudotųsi juo ir nebūtų kamščių, triukšmo ir taip toliau“, - sakė jis.

„Aš manau, kad siūlymą transportą padaryti nemokamu reikėtų iš karto papildyti ir nemokama duona bei mėsa, ir nemokama degtine. Tada būtų visiškas šitos diskusijos komplektas. Išties, jeigu rimtai kalbėti, gerbiami kolegos, tai ir kalbėkime rimtai, - už prezidentės veto pasisakė premjeras Andrius Kubilius. - Esminis dalykas yra, ar mes išmoksime gyventi taip, kaip vakar įsipareigojome, patvirtindami fiskalinės drausmės sutartį – gyventi drausmingai, planingai ir aiškiai skaičiuodami pinigus. Dar sykį noriu pakartoti, ką ir sakiau kai svarstėme PVM įstatymą, turime ieškoti būdų, kaip apsisaugoti prieš rinkimus nuo PVM lengvatų epidemijų.

Tai yra pagrindinė problema. 70 mln. litų, kurios Seimas taip drąsiai atidavė balsuodamas už PVM lengvatą transportui iš tiesų yra dideli pinigai. Prezidentė yra teisi, sakydama, kad tokius pinigų klausimus reikia svarstyti sistemiškai – jei svarstyti, tai kartu su biudžetu.“
Premjeras nurodė, kad kartu su Seimo biudžeto komiteto pirmininku Kęstučiu Glavecku parengė Seimo statuto pataisas, kad daugiau tokių, anot A. Kubiliaus, mokesčių lengvatų „epidemijų“ nekiltų.

„Baikime tuos džiazus, baikime tas epidemijas, skaičiuokime pinigus, nes pinigai yra ne tiktai mūsų, bet ir mūsų vaikų ar anūkų“, - ragino A. Kubilius.

Tačiau Seimas prezidentės veto atmetė ir lengvatos transportui, spaudai ir neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms ir jų remontui įsigalios nuo 2013 m. sausio. Spaudai ir transportui galios 9 proc. PVM kaip ir šilumai, o neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms – 5 proc. PVM kaip ir vaistams. Standartinis PVM tarifas – 21 proc.

Prezidentės patarėjas Nerijus Udrėnas, ketvirtadienį Seime pristatęs šalies vadovės Dalios Grybauskaitės veto dėl PVM lengvatos transportui, teigė, kad prezidentės pozicija yra lengvatas svarstyti ne kiekvienam sektoriui atskirai, o visas kartu tvirtinant 2013 m. biudžeto projektą.
Finansų ministerijos skaičiavimais, ši lengvata biudžetui kainuos 70 mln. litų mažesnes pajamas.

Trečiadienį Prezidentūros išplatintame pranešime buvo nurodyta, kad prezidentė palaiko ir pati inicijavo PVM sumažinimą periodiniams spaudos leidiniams, nes mažėjantis lietuviškų spaudinių prieinamumas ir prastėjanti visuomenės informavimo kokybė, ypač regionuose, kelia grėsmę demokratijai ir visuomenės raidai.

Šalies vadovė pritarė ir PVM lengvatai neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms ir jų remontui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (392)