„Per šią valstybę (Lietuvą – BNS) gabenama daug pseudoimporto krovinių su padirbtais atitikimo sertifikatais, ir šios šalies teritorija naudojama draudžiamos į Rusiją importuoti produkcijos gabenimo maršrutams pakeisti. Tai rimta priežastis, kad galima būtų labai pažvelgti į krovinių srautus iš šios šalies“, – žiniasklaidos atstovams sakė Andrejus Beljanovas.

Rusijos veterinarijos ir sanitarijos tarnyba („Rosselchoznadzor“) prieš dvi savaites paprašė Interpolo ir Europos Komisijos Sveikatos ir vartotojų reikalų generalinio direktorato duomenų apie kontrabanda į Rusiją gabenamus krovinius.

Anot A.Beljanovo, sprendžiant problemą, muitinė bendradarbiauja su „Rosselchoznadzor“.

„Mūsų tikslas nėra pagauti 20 ar 30 vilkikų. Mes siekiame, kad potencialūs pažeidėjai suvoktų bausmės neišvengiamumą“, – pabrėžė Rusijos muitinės vadovas.

Praėjusį savaitgalį automobiliams su lietuviškais registracijos numeriais, Lietuvos įmonių produkcija ar jų reeksportuojamais kroviniais Rusijos pasienyje imta taikyti sugriežtinta patikra. Oficialių pranešimų apie tai Lietuva iš Rusijos nėra gavusi.

Rugpjūčio pradžioje Rusija vieneriems metams uždraudė maisto ir žemės ūkio produktų importą iš Europos Sąjungos, JAV ir kitų Vakarų šalių, reaguodama į Vakarų sankcijas dėl numanomos paramos Ukrainos prorusiškiems separatistams bei Krymo aneksijos.

„Linava“: keisti sutapimai

Asociacijos „Linava“ duomenimis, Rusijos muitinė pirmadienį vakare išplatino vidinį dokumentą, kuriuo nurodoma transporto priemonėms bei kroviniams iš Lietuvos taikyti sugriežtintą, pilną patikrą.

„Linavos“ duomenimis, sugriežtinta patikra bus taikoma laikinai, tačiau konkretūs terminai nėra nurodomi.

Penktadienį vakare pradėtas automobilių bei krovinių iš Lietuvos ribojimas keistu būdu sutampa su pernai tą pačią dieną pradėta taikyti sugriežtinta patikra Lietuvos vežėjams.

2013 metų lapkričio 22 dieną pradėta sugriežtinta Lietuvos vežėjų patikra truko maždaug keturias savaites.

„Linavoje“ veikia darbo grupė, renkanti ir analizuojanti situaciją, susijusia su Rusijos muitinės taikomais apribojimais.

Premjeras: dėl naujų trukdžių pasienyje galimi dideli pokyčiai ekonomikoje

Algirdas Butkevičius
Premjeras pareiškė, dėl naujų Rusijos trukdžių, nuodugniai tikrinant Lietuvos transportą pasienyje, gali kilti problemų šalies ekonomikai. Algirdas Butkevičius sako, jog padėtį būtina sekti.

„Jeigu kalbėti apie tam tikrų automobilių suvaržymą, apie pravažiavimą į Kaliningrado sritį, tai mes turime stebėti, kaip vyks toliau šitie procesai. Mes puikiai žinome, kad logistikos sektorius - transportavimas, krovinių pervežimas - Lietuvoje sukuria didžiąją dalį bendrojo vidaus produkto, tai čia priklausys, kiek laiko visa tai tęsis. Gali įvykti netgi didžiuliai pokyčiai mūsų ekonomikoje“, - antradienį interviu LRT radijui sakė A.Butkevičius.

Ministras pirmininkas sakė, kad Rusija griežčiau kol kas tikrina tik Lietuvos transportą.

„Iš karto atsakyti į šitą klausimą yra sudėtinga (ar nuodugniai tikrinami tik Lietuvos automobiliai - BNS). Jeigu palyginsime, koks buvo pralaidumas transporto priemonių Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Lietuvos, tai Lietuvos transporto priemonėms kontrolė buvo atliekama išskirtinė“, - tikino A.Butkevičius.

Premjeras tikisi gauti išsamesnę informaciją iš Rusijos: „Tikimės gauti kokį oficialų išsamų raštą iš Rusijos. Mes jau išsiuntėme oficialius paklausimus, dėl kokių priežasčių yra sugriežtinta mūsų transporto priemonių kontrolė“.

Rusija pranešė pradėjusi nuodugniai tikrinti lietuviškus krovinius, nes Europos Sąjungos šalys į Rusiją per Lietuvą gabena „embargo“ produkciją. Muitinės vadovas Andrejus Beljanovas pareiškė, kad per Lietuvą gabenama daug produkcijos su padirbtais sertifikatais.

Rusija praėjusios savaitės pabaigoje pradėjo riboti automobilių ir vilkikų iš Lietuvos įvažiavimą.

Tai ne pirmas kartas, kai Lietuvos vežėjams Rusija pradėjo taikyti sugriežtintą patikrą. Pernai rugsėjį, Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungai, Rusija pradėjo taikyti sugriežtintą krovinių patikrą.

A. Kondrusevičius: padėtis Rusijos pasienyje nesikeičia 

Lietuvos vežėjai antradienį toliau užlaikomi Rusijos pasienyje bei vidinėse muitinėse, teigia vežėjų asociacijos „Linava“ vadovas. Pasak Algimanto Kondrusevičiaus, daugumai Lietuvos vežėjų Rusijos vidaus muitinėse taikoma nuodugni patikra.

„Įvažiuoti iš tikrųjų ir toliau sunku. Žodis „sulėtėjęs“ - čia švelniai pasakyta“, - BNS sakė A.Kondrusevičius.

Pasak jo, daugelis krovinių tikrinami nuodugniai - iškraunamas visas krovinys ir paimami jo pavyzdžiai.

„Vidinėse muitinėse negaliu sakyti, kad visiems, bet daugeliui siuntėjų ir vežėjų iš Lietuvos, net jeigu kur nors dokumentuose paminima Lietuva, yra atliekamas pilnas patikrinimas“, - aiškino „Linavos“ vadovas.

Rusija praėjusios savaitės pabaigoje pradėjo riboti automobilių ir vilkikų iš Lietuvos įvažiavimą.

Tai ne pirmas kartas, kai Lietuvos vežėjams Rusija pradėjo taikyti sugriežtintą patikrą. Pernai rugsėjį, Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungai, Rusija pradėjo taikyti sugriežtintą krovinių patikrą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1491)