Kaip skelbia britų spauda, dar kovą benzino litras daugelyje prekybos tinklų valdomų degalinių kainavo kiek daugiau nei 1 svarą (1,31 euro). Tačiau nuo tada jos šoktelėjo į viršų ir jau siekia 1,10 svaro (1,44 euro) už litrą ir yra didžiausios nuo praėjusių metų rugsėjo. Prognozuojama, kad degalai brangs ir visą vasarą.

Tiesa, ketinantiems važiuoti automobiliu į Europos šalis už degalus teks mokėti kiek mažiau. Pavyzdžiui, Andoroje litras bešvinio benzino kainuoja 80 pensų (1,04 euro), o Prancūzijoje – 1.05 svaro (1,37 euro).

Ekspertai sako, kad dėl tokio degalų kainų skirtumo yra kaltas didelis degalams taikomas akcizas JK. Taip pat manoma, kad degalų pardavėjai suskubo pakelti degalų kainas vos tik pabrango nafta.

„Degalų rinkos dalyviai šią savaitę džiaugsmingai pranešė apie naftos rinkos persibalansavimą, – sakė organizacijos AA vadovas Edmundas Kingas. – Naftos brangimas jiems yra gera žinia, bet ne vairuotojams ir verslui.“

Anksčiau šią savaitę naftos kainos pirmą kartą per septynis mėnesius viršijo 50 JAV dolerių ribą.

Prognozuojama, kad šį ilgąjį savaitgalį Didžiojoje Britanijoje įvyks daugiau nei 15 mln. kelionių automobilių, nes daugelis norės pasinaudoti geru oru ir išvykti iš namų.

Tiesa, keliaujantiems į Prancūziją patariama apsirūpinti degalais iš anksto, nes ten dėl protestų degalinėse jų trūksta.