Kaip buvo pristatoma pranešime spaudai, šiemet joje itin didelis dėmesys bus skiriamas ateities miestų ir pastatų vizijoms.

Ateities miestai lyginami su interneto gyvavimo pradžia – nors dabar jie daugeliui sunkiai įsivaizduojami, po kelerių metų nebežinosime, kaip gyvenome be jų. Be to, laikui bėgant skaitmeninės technologijos padės prižiūrėti pastatus ir būstus vienu mygtuko paspaudimu. Skaitmeninės technologijos taps pastatų dalimi.

Nors skaitmeninių technologijų naudą lengviausia įsivaizduoti projektavimo stadijose, ateities pastatuose jos lydės ir prižiūrint statinius.

Davikliai bei integruotos informacinės sistemos ateities namuose galės greitai užfiksuoti gedimus ar renovacijos reikalaujančias sritis. Ir tai nebėra tolima ateitis – jau šiandien Lietuvoje panašius mechanizmus naudoja nauji biurų pastatai ar parduotuvių centrai. Tiesa, tokių kol kas – vienetai.

Anot Lietuvos statybininkų asociacijos prezidento Daliaus Gedvilo, skaitmeninių inovacijų nauda akivaizdi: „Jei turite brangų automobilį, atvežus į servisą jis visų pirma prijungiamas prie kompiuterio, patikrinančio visas jo sistemas. Vienos USB jungties dėka galima iškart identifikuoti problemines sritis. Ar tokia galimybė yra namuose? Ar ji yra gatvėse? Galima tik įsivaizduoti, kaip palengvės viso miesto valdymas, kai kiekvieną statinį galėsime patikrinti kaip automobilį“.

Vienas svarbiausių parodos renginių – Skaitmeninės statybos konferencija. Joje bus pristatyta BIM metodologija, skirta informaciniam pastatų modeliavimui.

„Skaitmenizavimas atneša pokyčius vadyboje, projektavime, medžiagų technologijose, pastatytų statinių eksploatavime. Kalbėdami apie sėkmingą technologijų panaudojimą visose šiose srityse, turime kalbėti apie visą pastato gyvavimo ciklą apimančias sistemas“, – aiškina D. Gedvilas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)