„Malaysia Airlines" reiso MH17 lėktuvas, kuriame buvo 298 žmonės, nukrito rytų Ukrainoje, o Amerikos žvalgybos ekspertai įsitikinę, kad laineris buvo numuštas raketa „žemė-oras".

Keturiais mėnesiais anksčiau šios oro bendrovės lėktuvas, skraidinęs 239 žmones, dingo praėjus maždaug valandai po to, kai pakilo iš Kvala Lumpūro. Jokių to lainerio pėdsakų iki šiol nerasta, o šis faktas kelia didelį nerimą keleiviams ir aviacijos sektoriui.

„Negaliu sugalvoti, kaip jie galėtų išsigelbėti", - Kvala Lumpūre įsikūrusios finansų grupės „Maybank" aviacijos sektoriaus analitikas Mohshinas Azizas.

„Tai skaudus smūgis įvaizdžiui, - pridūrė jis. - Tai didžiulis iššūkis. Labai sunku kovoti su neigiamu nusistatymu."

Dar prieš MH370 katastrofą valstybinė oro bendrovė „Malaysia Airlines" buvo pakliuvusi į sunkią finansinę padėtį. Sektoriuje, kuris yra žinomas kaip nuostolingas akcininkams ir nepateisinantis klientų lūkesčių, „Malaysia Airlines" seniai išsiskyrė savo daugelį metų trukusiais restruktūrizavimais ir nuostoliais.

MH370 katastrofa ir „Malaysia Airlines" bei vyriausybės nenoras teikti skaidrią informacija smarkiai pakenkė bendrovės reputacijai. Tačiau dabar buvusias prestižinės nacionalines avialinijas sukrėtė nauja neįsivaizduojama tragedija.

Prieš katastrofą Ukrainoje „Malaysia Airlines" patirdavo apie 1,6 mln. JAV dolerių (4,1 mln. litų) nuostolių per dieną, todėl šiai bendrovei neverta tikėtis „jokio stebuklo", pažymėjo Mohshinas Azizas. Dar prieš ketvirtadienį įvykusią tragediją jis prognozavo, kad bendrovė neturi galimybių išlikti ilgiau negu metus.

Penktadienį „Malaysia Airlines" akcijos nuvertėjo 11 procentų.

Kitaip negu MH370 katastrofa, dėl kurios laikoma atsakinga „Malaysia Airlines", antroji tragedija atrodo mažai priklausoma nuo bendrovės sprendimų.

Tačiau „Malaysia Airlines" gali sulaukti klausimų, kodėl jos lėktuvai toliau skraidė virš rytų Ukrainos - ginkluoto sukilimo prieš Kijevo centrinę vyriausybė židinio - kai dalis oro bendrovių pakeitė savo maršrutus, aplenkdamos tą šalį.

Visi numušti keleiviniai lėktuvai

Po Malaizijos lėktuvo katastrofos, per kurią, kaip manoma, į orlaivį buvo paleista raketa, naujienų agentūra AFP pateikia faktus apie kai kuriuos per keturis pastaruosius dešimtmečius įvykusius incidentus, kai buvo numušti keleiviniai orlaiviai.


2001 metų spalio 4 d.: virš Juodosios jūros sprogo iš Tel Avivo į Novosibirską skridęs oro bendrovės „Sibir“ lėktuvas „Tupolev Tu-154“ su 78 žmonėmis, daugiausiai izraeliečiais. Visi jie žuvo. Katastrofa įvyko už mažiau nei 300 km nuo Krymo pakrantės. Po savaitės Kijevas pripažino, kad į orlaivį pataikė per klaidą paleista ukrainiečių raketa.


1988 metų liepos 3 d.: netrukus po pakilimo buvo numuštas iš Bandar Abaso Irane į Dubajų skridęs oro bendrovės „Iran Air“ lėktuvas „Airbus A-300“. Į orlaivį pataikė dvi raketos, paleistos iš Hormūzo sąsiauryje patruliavusios JAV fregatos, per klaidą palaikiusios jį naikintuvu. Žuvo visi 290 lėktuvo keleivių. JAV sumokėjo Iranui 101,8 mln. dolerių kompensaciją.


1983 metų rugsėjo 1 d.: Pietų Korėjos oro bendrovės „Korean Air“ laineris „Boeing 747“ buvo numuštas Sovietų Sąjungos naikintuvų virš Sachalino salos, kai nukrypo nuo kurso. Žuvo apie 270 keleivių ir įgulos narių. Sovietų pareigūnai po penkių dienų prisiėmė atsakomybę dėl orlaivio numušimo.


1980 metų birželio 27 d.: netoli Ustikos salos Tirėnų jūroje po sprogimo nukrito dabar jau nebeegzistuojančios Italijos oro bendrovės „Itavia“ orlaivis „McDonnell Douglas DC- 9“, iš Bolonijos į Palermą skraidinęs 81 žmogų. Iškeltą prielaidą, kad lėktuvą per klaidą numušė raketa, paleista iš amerikiečių ar prancūzų naikintuvo, Vašingtonas paneigė, tuo tarpu Prancūzijos gynybos ministerija atsisakė ką nors komentuoti.


1973 metų vasario 21 d.: Izraelio naikintuvai virš Sinajaus dykumos numušė Libijos oro bendrovės „Arab Airline“ lėktuvą „Boeing 727“, skridusį iš Tripolio į Kairą. Keturiems iš 112 orlaiviu skridusių žmonių pavyko išsigelbėti. Izraelio naikintuvai buvo pakelti, kai „Boeing 727“ praskrido virš karinio komplekso Sinajuje, kurį tuo metu buvo okupavęs Izraelis. Žydų valstybės pareigūnai nurodė, kad naikintuvai apšaudė lėktuvą, kai jis atsisakė nutūpti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)