Nuo rugpjūčio 15 d. Vilniuje nebebus vienkartinių bilietų: jie pakeisti 30 ir 60 minučių bilietais. Keičiama ir mėnesinio bilieto naudojimosi tvarka – nebelieka atskirų autobusams ir troleibusams mėnesinių bilietų. Įsigaliojus naujai tvarkai bus galima pirkti tiek autobusams, tiek troleibusams galiojantį 1, 3, 6 ar 9 mėnesių bilietus. Nuolatiniai bilietai pradės galioti ne nuo pirmos mėnesio dienos, o nuo tos dienos, kai bus pirmą kartą priliesti prie komposterio.

Tarybos posėdyje už naujų kainų įvedimą balsavo 24 nariai, prieš – 14, susilaikė – 5.

Iš pradžių brangina, paskui – pigina

Nuo rugpjūčio 15 dienos 30, 60 minučių bei 1, 3, 10 dienų bilietams atitinkamai bus taikomos šios kainos - 2,50 Lt, 3,50 Lt, 13 Lt, 23 Lt, 46 Lt. Iš vairuotojo perkamas bilietas kainuos 3,5 Lt (su 50 proc. nuolaida – 1,75 Lt). Bilietai galios iki paskutinės maršruto stotelės.

Vilniaus miesto savivaldybė teigia, kad nuo 2013 m. įsigaliojus PVM lengvatai viešojo transporto bilietams (tarifas mažinamas nuo 21 proc. iki 9 proc.) vėl keisis transporto bilietų kainos.

Pusės valandos bilietai nuo kitų metų pradžios kainuos 2,20 Lt, valandinis bilietas – 3,20 Lt. Šiuo metu vienkartinis bilietas kainuoja 2 Lt, perkant iš vairuotojo 2,5 Lt.

Parą galiosiantis bilietas kainuos 12 Lt, 3 parų bilietas – 21 Lt, 10 parų – 41 Lt.

Mėnesinis viešojo transporto bilietas Vilniuje nuo rugpjūčio 15 d. kainuos 100 Lt. Kaina nuo kitų metų pradžios nesikeis. Šiuo metu už mėnesinį bilietą tiek troleibusams, tiek autobusams miesto gyventojai ir svečiai moka 110 Lt. Jei bilietas perkamas tik vienai transporto rūšiai, už bilietą mėnesiui tenka sumokėti 85 Lt.

Vilniaus miesto savivaldybė giriasi, kad pagaliau nuo rugpjūčio vidurio bus pilnai įgyvendintas e. bilieto projektas. Sostinės gyventojams ir svečiams kortelė kainuos 4 Lt. Dabar ji kainuoja 8 Lt.

Meras: sistema patogi ilgiau keliaujantiems

Artūras Zuokas
„Šiandien tarybai pateiktas sprendimų projektas, kuriame yra, atsižvelgiant į tai, kad Seimas priėmė sprendimą PVM sumažinti nuo sausio 1 d., pateiktas sprendimas, kuriame mėnesinio bilieto kaina būtų sumažinta jau dabar iš karto. Vietoj buvusio 110 Lt siūlymo būtų 100, o darbo dienomis būtų ne 100 Lt, o 90 Lt“, - Seimo sprendimo įtaką bilieto kainoms komentavo Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Miesto vadovas teigė, kad vienkartinių bilietų kainos dėl PVM lengvatos bus sumažintos nuo kitų metų pradžios, kai įsigalios įstatymas.

„Anksčiau, jei žmogus norėdavo nuvažiuoti iš vienos vietos į kitą, jis negalėjo persėsti į kitą vietą. Dabartinis bilietas, kuris bus nuo rugpjūčio 15 d., 30 minučių arba valandos leis iš vienos transporto priemonės persėsti į kitą. Arba su valandiniu bilietu jis galės atvažiuoti, susitvarkyti reikalus ir parvažiuoti. Tai žmogui kainuos 3,5 Lt, pagal seną tvarką būtų kainavęs 4 Lt“, - bilietų sistemos pakeitimo reikalingumą gynė A. Zuokas. Meras tikino, kad naujos sistemos privalumus pajus ilgesnį laikotarpį keliaujantys gyventojai ir miesto svečiai.

Tikina, kad už kamščius mokėti nereikės

Paklaustas, ar už rytais ir vakare sotinę kaustančius kamščius ir taip prailgėjusią kelionės trukmę nereikės mokėti viešojo transporto paslaugų naudotojams, A. Zuokas teigė: „Visi autobusai turi GPS įrangą ir mes matome, kada ir kiek autobusas atsilieka nuo grafiko. 90 proc. autobusų šiuo metu Vilniuje važiuoja pagal grafiką“.

Pasak sostinės vadovo, jei dėl vežėjo kaltės kelionė užtruks ilgiau, nei nurodoma grafikuose, keleiviui nereikės pirkti naujo bilieto ar mokėti baudos. A. Zuoko teigimu, pusė kelionių sostinės viešuoju transportu trunka mažiau nei pusvalandį.

Vilniaus miesto mero pavaduotojas Romas Adomavičius tarybos posėdyje tvirtino, kad naujos troleibusų ir autobusų kainos nėra didinamos, nes nauja sistema – yra naujo produkto sukūrimas, o ne senų kainų didinimas.

Taip pat jis paminėjo, kad ateityje prie autobusų ir troleibusų parko gali būti prijungtos ir mikroautobusų paslaugos, kurios leistų su vienu e. bilietu naudotis visomis miesto viešojo transporto paslaugomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (768)