Tokiais žodžiais apie abejingumą ar net priešiškumą nėščiosioms ir motinoms su mažais vaikais kalbėjo kaunietė Gabija Vitkevičiūtė.

Ši moteris nutarė prisidėti prie pirmąsyk Lietuvoje organizuojamos akcijos "Aš ir tu - draugiški šeimai".

Jos manymu, aplinkiniai, pamatę moterį, kuriai reikia pagalbos turėtų vadovautis paprastu principu: "Pamatei - padėk!".

"15min" nutarė atlikti eksperimentą ir patikrinti, kiek miestiečiai paslaugūs mamoms su vaikais. "15min" fotografo lydima jauna mama Kristina su vežimėlyje gulinčiu 7 mėnesių sūnumi bandė įlipti į viešąjį transportą. Kol moterį stebėjo fotografas, stotelėje sustojo 3 autobusai ir 3 troleibusai, tačiau iš minios įlipančių ir išlipančių žmonių jaunai mamai padėjo tik viena moteris.

Pačios Kristinos praeivių abejingumas nenustebino.

"Būdama nėščia važinėdavau viešuoju transportu. Žmonių prisigrūdusiame mikroautobuse tekdavo stovėti susilenkus, nes sėdintieji paprasčiausiai apsimesdavo, kad manęs nemato", - apie keleivių abejingumą pasakojo 2 sūnų mama.

"Jei kada kas ir padeda - tai tik vyresnės moterys. Greičiausiai pačios turinčios vaikų ir suprantančios mamos vargus. Niekada nesu sulaukusi pagalbos iš vyrų ar jaunimo. Išimtis tik vienas mandagus kaimynų jaunuolis", - pasakojo moteris.

2 dukras auginanti G.Vitkevičiūtė, kuri aktyviai prisideda prie akcijos organizavimo Kaune, liudijo tą patį - kai ji laukėsi vaikučių ir vaikščiojo su ryškiai matomu pilvu, nė karto nesulaukė aplinkinių palaikymo.

"Man nebuvo suteikta pirmumo teisė stovint eilėje, nesvarbu, ar kokioje įstaigoje, automobilių aikštelėje ar kur nors dar. Daug apie tai kalbėjomės su draugais ir pažįstamais ir nutarėme, kad lietuviai yra netolerantiški, bet greičiau ne iš piktumo, o iš nežinojimo. Ypač vyrai nesupranta, kaip sunku besilaukiančioms ar mažus vaikus sūpuojančioms mamoms", - sakė moteris.

Prie dviejų moterų - sociologės Mildos Ališauskienės ir renginių organizatorės Birutės Jakučionytės - organizuojamos akcijos "Aš ir tu - draugiški šeimai" prisijungusi Gabija sakė, kad pagrindinis akcijos tikslas yra ne užsidirbti pinigų, ar keisti įstatymus, o tiesiog atkreipti visuomenės dėmesį į nėščias ar neseniai vaikų susilaukusias mamas.

Po praeitą savaitę Kaune surengtos konferencijos "Kodėl Kauno visuomeninis transportas turėtų būti palankus motinai ir vaikui?" miesto autobusuose jau puikuojasi plakatai, skatinantys gerbti jaunas mamas, toleruoti žindymą viešose vietose.

"Mes norime atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad jaunoms mamos reikia aplinkinių pagalbos ir palaikymo. Keista, kai ant visokių "pleibojų" demonstruojamos nuogos krūtys ir tai normalu, o jei moteris vaiką viešoje vietoje maitina krūtimi - tai jau nenormalu", - stebėjosi viena iš konferencijos rengėjų, Kauno medicinos universiteto klinikų Neonatologijos klinikos vadovė dr. Eglė Markūnienė.