Skelbimų tinklalapyje su galimais sukčiais susidūrė DELFI skaitytojas (vardas ir pavardė žinomi), kurio parduodamu automobiliu susidomėjo portugalu prisistatęs asmuo.

„Sveiki, esu susidomėjęs jūsų automobiliu, norėčiau jį įsigyti kuo greičiau, tad būčiau dėkingas, jei galėtumėte atsakyti į kelis klausimus: kokia yra automobilio galutinė kaina; kiek laiko esate jo savininkas; negalėsiu jo pamatyti, bet ar jūs galite užtikrinti, kad automobilis yra geros būklės?“, - rašė laiške pirkėju prisistatęs Rubenas.

Jis taip pat atsiprašė dėl klausimų gausos, bet paprašė į juos atsakyti kuo greičiau, nes norėtų susitarti dėl automobilio transportavimo.

Pasiūlytas atsiskaitymo už automobilį būdas – per mokėjimų sistemą „PayPal“, esą taip būtų paprasčiausia bei greičiausia, o transportavimu pasirūpintų jo Lietuvoje surastas agentas.

„Nesijaudink dėl „PayPal“ mokesčių, aš pasirūpinsiu jais ir transportavimo išlaidomis, - rašė vyras, nurodęs, kad šiuo metu gyvena Londone. - Automobilis būtų siunčiamas į mano namus Jungtinėje Karalystėje, ar galėtumėte man atsiųsti naujausių jo nuotraukų?“

Tačiau toks pasiūlymas sukėlė automobilio pardavėjui abejonių ir nors iš pradžių jis domėjosi galimybe mašiną parduoti, vėliau pradėjo ieškoti informacijos apie sukčiavimo būdus naudojant mokėjimo sistemas, tokias kaip „PayPal“, tad galiausiai automobilio nusprendė neparduoti galimam pirkėjui iš užsienio.

Lietuvos autoverslininkų asociacijos generalinis direktorius Rokas Knyva pasiūlymo turiniu nesistebi.
Rokas Knyva

„Apie panašius sukčiavimo atvejus jau esu girdėjęs, šio sukčiavimo būdo esmė – galimybė atšaukti mokėjimą: žmogus pamato, kad lyg ir yra pinigai, bet jų negali pasiimti tol, kol nėra patvirtinimo apie automobilio atidavimą, bet kai automobilis atiduodamas, pinigų vis tiek nėra“, - paaiškino R. Knyva.

Pašnekovas sako, kad toks sukčiavimo būdas Lietuvoje pasitaiko retai, nes gyventojai atsargiai vertina pažadus atsiskaityti virtualiais būdais.

„Verta atsiminti - labai maža tikimybė, kad naudotais automobiliais Lietuvoje domėtųsi pirkėjai ne iš Rytų šalių. Tad užklausos iš Portugalijos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės ar kitų netipinių krypčių jau turėtų sukelti daug klausimų“, - mano R. Knyva.

Jis įsitikinęs, kad susirūpinimą automobilių pardavėjams turėtų sukelti ir tai, jei automobilį norima pirkti jo nemačius.

Bando išvilioti ir prekes, ir pinigus

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybos viršininkas Donatas Mažeika DELFI komentavo, kad sukčiai internete ieško naivių žmonių.

„Tais atvejais, kai atsiranda automobilio pirkėjas, ypač iš užsienio, kuris bando įtikinti pardavėją dėl atsiskaitymo per „PayPal“ ar kitą mokėjimo sistemą, visada reikia būti labai atsargiems, nes yra tikimybė, kad jei pinigai ir bus pervesti, jie gali būti mokami iš svetimos, bet užvaldytos sąskaitos. Netgi pavedimą gavęs žmogus gali susidurti su tokia situacija, kai sistemos administratoriai iš jo pinigus susigrąžins, tad neliks nei automobilio, nei pinigų“, - kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, žmonėms koją kiša naivumas: dažniausiai į sukčių pinkles patenka tie, kurie viliasi brangiai ir greitai parduoti savo prekes.

„Tai, kad iš žmonių bandoma išvilioti automobilį ar kitą prekę siūlant atsiskaitymus per įvairias mokėjimų sistemas gali būti vertinama kaip bandymai sukčiauti ypatingai tais atvejais, kai prašoma prekę kuo greičiau išsiųsti. Visada įtartini yra tie atvejai, kai už prekę pasiūloma daugiau pinigų nei žmogus prašo, tada yra didžiausia tikimybė, kad žmogus liks ir be prekių, ir be pinigų“, - pastebi D. Mažeika.

Pašnekovas vardija, kad naudojantis analogiškomis schemomis Lietuvoje jau buvo apgauta gyventojų. Sukčiai įtikino žmones, kad nori pirkti ar parduoti automobilius, žemės ūkio techniką.

„Noriu pabrėžti, kad atsargiems reikia būti ir pirkėjams. Jei žmogus internete randa pigų automobilį, o pardavėjas žada, kad vos ne su lėktuvu jį tuoj atsiųs, tai yra pirmas signalas dėl galimo sukčiavimo ir to daryti nereikia“, - įspėjo D. Mažeika.

Lietuvoje 85 proc. automobilių rinkos sudaro naudoti automobiliai.

Analizuojant pirmųjų šių metų devynių mėnesių statistiką, Lietuvoje nuo sausio iki rugsėjo pabaigos iš viso pirmą kartą registruotos 131592 transporto priemonės. Iš jų – 111448 arba 85 proc. – naudoti lengvieji automobiliai, 12705 – nauji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)