Prabanga net nekvepia

„Idiotizmui ribų nėra. Lietuvoje žmonės nesupranta, kas yra jūra, buriavimas ir jachta. Pas mus nėra tokių laivų, kaip milijardieriaus Romano Abramovičiaus 170 metrų ilgio su 50 žmonių įgula plaukiojančios jachtos“, – tvirtino buriuotojas Arūnas Speičys.

Pasak buriuotojų klubo vadovo, prieš kelerius metus Lietuvoje buvo 354 realiai plaukiojančios jachtos, o Lietuvoje yra registruotos 5–6 pasaulyje prabangiomis laikomų markių ar gamintojų burinės jachtos, bet jos yra 10–30 metų senumo.

Saugios laivybos administracijos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje registruotos 728 burinės jachtos, kurių ilgis nuo 2,5 iki 27 metrų.

„Kas yra 2,5 metro laivui? Tai juk žaislinis laivelis, tinkamas vaikams mokyti. Ar juos reikia apmokestinti?“ – stebėjosi A.Speičys.

Atsisakys Lietuvos vėliavos

Burinėms jachtoms politikai siūlo taikyti 30 litų mokestį už burinės jachtos gabaritinio ilgio metrą per kalendorinį mėnesį, jei jos ilgis viršija 10 gabaritinių ilgio metrų ir jei ji nėra skirta ūkinės komercinės veiklos pajamoms uždirbti.

„Pats esu suskaičiavęs, kad prieš šešerius metus šalyje buvo apie 40 jachtų, tinkančių plaukioti jūroje. Mūsų šalyje 10 tūkstančių gyventojų tenka vos viena jachta, kai Švedijoje septyniems piliečiams tenka viena jachta ir ten tokių mokesčių nėra“, – tikino A.Speičys.

Pats jis teigė, kad už kiekvieną savo jachtos metrą mokėdamas 30 litų, jis per mėnesį turėtų pakloti 270 litų, o per metus – per 3 tūkst. litų.

„Tai sudarytų daugiau nei 20 proc. mano metinių pajamų. O įvertinus jachtos amžių, tai sudarytų 12–15 proc. mano laivo statistinės vertės“, – skaičiavo buriuotojas.

A.Speičys laivą įsigijo prieš 20 metų ir savomis rankomis jį suremontavo.

„Jachta kainuoja 35–40 tūkst. litų. Aš mokestį sumokėsiu. Tačiau tik vieną kartą, nes kitą dieną savo laivą išregistruosiu. O jei plaukiosiu, tai tik ne su Lietuvos vėliava, o pasirinksiu, pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos, kuri neapmokestina“, – žadėjo buriuotojas.

Kriterijai nėra aiškūs

Saugios laivybos administracijos vadovas Evaldas Zacharevičius pastebėjo, kad kol kas nėra aiški sistema, kaip bus apskaičiuojamas mokestis.

„Jei politikai suskaičiuos, kokie yra tie prabangos kriterijai, tada bus aišku. Juk yra ir labai mažų jachtų, kurios naudojamos sportui. Šiam sportui ir taip nėra paramos, o jei jachtos bus apmokestintos, aš tam nepritarčiau“, – teigė E.Zacharevičius.

Šiuo metu Klaipėdos Pilies uostelyje yra laikoma apie du šimtus įvairių laivų.

„Daugelis buriuotojų laivus pirko taupę visą gyvenimą. Nėra pas mus tiek daug prabangių laivų – milijoną kainuojančių tik vienas kitas“, – tikino Pilies uostelio kapitonas Vilius Bartusevičius.

Informacija

Šalyje registruota jachtų:

iki 6 m ilgio – 169;

nuo 6 iki 10 m – 458;

per 10 m – 102.

Šalyje registruota motorinių laivų:

iki 6 m – 12 361;

nuo 6 iki 10 m – 1369;

per 10 m – 217.