Praėjusių metų spalio mėnesį per spaudos konferenciją, skirtą šiam projektui, valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis pareiškė, kad Lenkija galutinai įveiks priklausomybę nuo Rusijos, iškasdama kanalą per Vyslos neriją, kuris sujungs Elbliongo uostą su Baltijos jūra. Pasak jo, nuo Lenkijos Liaudies Respublikos laikų Lenkija negalėjo iškasti šio kanalo, "kadangi rusai su tuo nesutikdavo". "Dabar mes parodysime, kad esame suvereni valstybė", - pridūrė jis.

Savo ruožtu Lenkijos jūrų ūkio ir upių laivybos ministras Marekas Grobarczykas pažymėjo, jog šis projektas labai svarbus šaliai. „Rytinė Europos Sąjungos ir NATO siena, kurią visiškai kontroliuoja Rusija, yra neleistinas dalykas", - sakė jis.

Manoma, kad kanalo kasimo darbai prasidės 2018 metais ir baigsis 2022 metais. Tiksli jo vieta dar neparinkta. Projektas atsieis apie 200 milijonų eurų.

1,3 kilometro ilgio ir 5 metrų gylio kanalas sujungs Vyslos įlanką su Gdansko įlanka. Jį iškasus į Elbliongo jūrų uostą galės atplaukti iki 100 metrų ilgio, iki 20 metrų pločio ir iki 4 metrų grimzlės laivai.

Šiuo metu laivai į Elbliongą patenka per Rusijos teritorinius vandenis. Šį režimą reguliuoja speciali dviejų valstybių sutartis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)