Jo teigimu, ES institucijos tikriausiai teisingai pasielgė paskelbdamos, kad svarstys galimybę stabdyti, mažinti arba atšaukti Lietuvai numatytą ES finansavimo dalį „Rail Baltica“ projekto įgyvendinimui.

„Visi turi laikytis tų pačių taisyklių“, - sakė latvių ministras, pridūręs, kad skirtingai nuo Lietuvos, Latvija ir Estija įvykdė savo projekto įsipareigojimus.

U. Augulis pridūrė, kad jeigu Lietuvai skirta finansavimo dalis bus atšaukta, ji gali būti padalinta Latvijai ir Estijai. Tokiu atveju esą Lietuva galėtų „iššokti iš traukinio“, kad pakenktų visam „Rail Baltica“ projektui.

U. Augulis taip pat spėjo, kad „Rail Baltica“ projekto viešųjų pirkimų tvarkos susitarimo pasirašymas Lietuvoje stringa dėl sekmadienį vyksiančių Seimo rinkimų.

EK Mobilumo ir transporto generalinio direktoratas penktadienio vakarą informavo bendrą Baltijos šalių įmonę „RB Rail“, kad bus pradedamos procedūros stabdant projekto finansavimą Lietuvai, kuri vienintelė iš trijų Baltijos valstybių nepasirašė sutarties dėl viešųjų pirkimų tvarkos.

Direktorato pranešime pažymima, kad kyla klausimas dėl iš viso 320 mln. eurų ES finansavimo, kurie skiriami pirmuoju ir antruoju Europos infrastruktūros tinklų priemonės CEF (angl. Connecting Europe Facility) šaukimu. Lietuvai jau skirta 106 mln. eurų - direktoratas pažymi, kad Inovacijų ir tinklų vykdomoji agentūra (INEFA) turėtų svarstyti klausimą, ar stabdyti šių lėšų skyrimą, taip pat ar stabdyti derybas dėl antrojo šaukimo - dar beveik 191 mln. eurų dotacijos sutarties.

Lietuvos geležinkelių“ vadovas Stasys Dailydka BNS informavo, kad projektui vystyti reikalingą sutartį dėl viešųjų pirkimų tvarkos pasirašė penktadienį. Jis tikino, jog šis sutarties pasirašymas, apie kurį nebuvo viešai pranešta, nesusijęs su EK direktorato įspėjimu.

„Rail Baltica“ projektą įgyvendinančios bendros trijų Baltijos šalių įmonės „RB Rail“ valdybos pirmininkė Baiba Rubesa šeštadienį BNS patvirtino gavusi tai patvirtinančias sutarties kopijas iš Lietuvos susisiekimo ministerijos, tačiau pridūrė, kad ES Inovacijų ir tinklų vykdomoji agentūra (INEA) greičiausiai ateinančią savaitę vis tiek pradės svarstymą dėl finansavimo, nes sutartis pasirašyta po numatytos galutinės datos, t.y. rugsėjo 13-osios.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)