Šiemet rugsėjį Klaipėdos uoste perkrauta 3,54 mln. tonų krovinių. Tai yra absoliučiai geriausias rugsėjo rezultatas Klaipėdos uosto istorijoje.

Krovos augimą labiausiai lėmė tai, jog skystųjų krovinių, kurių daugiausia – naftos produktai, rugsėjį perkrauta 21,8 proc. daugiau nei pernai tą patį mėnesį, o per devynis šių metų mėnesius skystųjų krovinių krovos šuolis – 39,5 proc.

„Tas augimas yra praeities praradimų atkūrimas. Grįžta tai, kas buvo prarasta. Kalbu apie naftos produktus iš Baltarusijos“, – teigė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

Krovinių iš Baltarusijos Klaipėdos uoste kasmet vis daugėja. Užpernai jų perkrauta 8,8 mln. tonų, pernai – 12,8 mln. tonų, o šiemet numatoma viršyti 14 mln. tonų. Tai būtų maždaug 35 proc. visų Klaipėdos uoste perkraunamų krovinių.

Paklaustas, ar krovinių srautams iš Baltarusijos įtakos neturės tai, jog šios šalies prezidentu vėl perrinktas Aleksandras Lukašenka, A. Vaitkus neslėpė, jog geopolitika veikia rinkas, tai įrodė Rusijos pavyzdys, tačiau nuogąstavimų dėl Baltarusijos jis kol kas neturi.

„Malonu prisiminti, kad 2003 metais Susisiekimo ministerija, nors ir labai sunkiai, sukūrė transporto darbo grupę tarp Lietuvos ir Baltarusijos. Tada didžiausias pozityvas buvo tas, Baltarusijos politiniame lygmenyje nuspręsta pradėti eksperimentą ir įsitikinti Klaipėdos uosto galimybėmis. Tas eksperimentas baigėsi tuo, jog Baltarusijai dabar esame pagrindinis uostas ir matyti dar didesnė perspektyva“, – teigė A. Vaitkus.

Auksiniu vadinamą rugsėjį augo ir generalinių, biriųjų krovinių krova Klaipėdos uoste.

„Džiugina tai, kad per devynis šių metų mėnesius, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, krova Klaipėdos uoste išaugo 9,3 proc. Krovos augimo vidurkis įprastai buvo yra 6,6 proc., mes jį viršijame ir jau antrus metus iš eilės. Todėl galima tikėtis, kad šie metai Klaipėdos uostui tikrai bus rekordiniai. Kol kas skaičiuojame, kad per metus perkrausime 38 mln. tonų krovinių, tačiau uosto naudotojai, kompanijos tikina, kad skaičiai bus dar geresni. Pernai Klaipėdos uoste perkrauta 36,4 mln. tonų krovinių“, – skaičius ir prognozes įvardijo A. Vaitkus.

Auganti krova leidžia džiaugtis ir didesnėmis rinkliavomis. Per rugsėjį surinkta 4,6 mln. eurų, o tai yra 27 proc. daugiau nei pernai rugsėjį.

Per devynis šių metų mėnesius Klaipėdos uostas gavo 34,9 mln. eurų rinkliavų, jų surinkimo planas siekia 105,39 proc.

Dar viens rekordas pasiektas ir kruizinėje laivyboje. Nors laivų sulaukta mažiau – 51, kai pernai buvo 64, tačiau laivai šiemet atplukdė per 60 tūkst. turistų, kai pernai jų buvo 57,8 tūkst.

„Kruizinė laivyba labiau svarbi miestui – smulkiajam ir vidutiniam verslui, o ne uostui, nes rinkliavos sudaro tik 1,5 proc. pajamų. Tačiau šią sritį ir toliau plėtosime, o kitais metais turėtume sulaukti ir kruizinio laivo rekordininko, kurio ilgis sieks 319 metrų“, – pasidžiaugė A. Vaitkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)