Lėmė akimirka

Avarija įvyko praėjusių metų rugsėjo mėnesį. 22 m. vairavimo patirtį turėjusi D. Virbickienė trenkėsi į netoli Muzikinio teatro stovėjusį autobusą. Traumų patyrė penki troleibuso „Solaris Trollino 12“ keleiviai. Tarp nukentėjusiųjų buvo ir Ringaudų gyventoja R. Masliakova: jai lūžo trys šonkauliai, ir trūko kelio raiščiai.

Nustatyta, kad viešojo transporto stotelėje prie Muzikinio teatro keleivius išleidęs troleibusas pajudėjo, tačiau jo kelionę sustabdė pirmojoje eismo juostoje stovėjęs autobusas „Mercedes Benz 1 628“. Autobuse niekas nenukentėjo: jame sėdėjo tik vairuotojas, laukiantis iš spektaklio grįžtančių vaikų.

Nuo baudžiamosios atsakomybės troleibuso vairuotoją atleidęs teismo posėdis vyko spalį. Paprašyta prisiminti praėjusių metų rugsėjo įvykius, D. Virbickienė sakė: „Kartais taip atsitinka: žiūri į vieną pusę, o kitos paprasčiausiai nepastebi. Autobuso vairuotojas taip pat stovėjo ne vietoje. Aišku, tai mano kaltės nepanaikina, tačiau parodo, kas iš tiesų įvyko.“

Atsiprašė nukentėjusiųjų

Moteris iki šiol dirba vairuotoja. Jai palankioje teismo nutartyje rašoma: „Įvertinus šioje baudžiamojoje byloje surinktus įrodymus, teismas daro išvadą, kad kaltinamoji Daiva Virbickienė gali būti atleista nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Kaltinamosios Daivos Virbickienės padarytas nusikaltimas priskiriamas prie nesunkių, kaltės forma – neatsargus nusikaltimas, ji prisipažino padariusi nusikalstamą veiką, dėl padaryto nusikaltimo nuoširdžiai gailisi, nukentėjusiųjų atsiprašė.“

Paskutiniajame teismo pasėdyje dalyvavo tik viena nukentėjusioji – R. Masliakova. Moteris jautė apmaudą.

Rūtelė Masliakova
„Ant vairuotojos nepykstu. Juk suprantu, kad avarija įvyko netyčia. Tačiau draudimas kompensavo labai mažai. Jaučiausi niekinama, nes į mane dažnai žiūrėdavo ne kaip į nelaimę patyrusį žmogų, bet kaip į gudruolę, siekiančią iš to uždirbti. Pavyzdžiui, atkakliai reikalavo sulūžusių senų akinių kvito, tarsi tokius kvitus kas nors laiko! Teko išgirsti pastebėjimų, kad mano sveikata pašlijo ne dėl avarijos, bet dėl senatvinių degeneracinių pakitimų. Tos kelionės troleibusu neužmiršiu visą gyvenimą“, – sunkiai atsiduso R. Masliakova.

Ta nelemtą dieną (apie 14 val.) ji važiavo pas sergančią ir nevaikštančią mamą. Prie Muzikinio teatro į troleibusą įlipo senukas, ir moteris užleido jam sėdimąją vietą. Netrukus troleibusą sukrėtė smūgis.

„Matyt, toks likimas. Kai po smūgio atsipeikėjau, nesupratau, kur esu. Ko gero, buvau trumpam praradusi sąmonę. Pramerkusi akis, mačiau lubas virš galvos. Mačiau, kaip vairuotoja, ištikta šoko ir baisiausiai drebančiomis rankomis, bando kažkam prisiskambinti. Pakrutinusi kojas, nusprendžiau, kad jos sveikos. Kažkokie vaikinai padėjo atsistoti. Atsisėdau. Paskui nusprendžiau, kad reikia išlipti. Sėdau į kitą troleibusą, bet supratau, kad negaliu kvėpuoti – labai skaudėjo šonus. Išlipusi paskambinau į greitąją. Gydytoja iš karto paklausė, ar aš iš to troleibuso, kuris patyrė avariją“, – prisiminė R. Masliakova.

Važiavo pas mamą

Po avarijos moteris nebegalėjo rūpintis savo mama, kuriai reikėjo keisti sauskelnes, valgydinti, rūpintis, kad nebūtų pragulų.

„Nebeįstengiau gerai slaugyti, nes pačiai reikėjo slaugos. Miegoti galėjau tik sėdėdama. Mamą prižiūrėti padėjo geranoriški ir rūpestingi kaimynai, bet jie galėjo nepastebėti kai kurių pokyčių, kurie vėliau tapo mirties priežastimi. Aišku, draudimui neįrodysi, kad tokią baigtį lėmė dėl mano traumos pasikeitusi slaugos kokybė“, – sakė R.Masliakova.

Nukentėjusioji gavo 612 eurų draudimo išmoką. Ji buvo paskaičiuota, vadovaujantis pateiktomis sveikatos įstaigų pažymomis, kuriose užfiksuotas patirtų traumų sunkumas. Taip pat nukentėję keleiviai turėjo būti išsaugoję vaistų, reikalingų avarijoje patirtoms traumoms gydyti, įsigijimą įrodančius dokumentus.

„Sveikata taip ir neatsistatė – visą laiką skauda kelį, labai sunku atsistoti ir lipti laiptais. Po avarijos keletą savaičių bijojau lipti į troleibusą. Dabar jau važinėju, tačiau visada stipriai įsitveriu. Nežinai, kas gali atsitikti“, – sakė R. Masliakova.

Solidaus amžiaus moteris skundėsi, kad vis labiau skauda sužeistą kelį, todėl dažnai tenka pirkti skausmą malšinančių preparatų.