Rajoniniai keliai, ypač mažo intensyvumo, gali likti ir nenuvalyti. Taigi planuojantys grįžti rytoj turi nusiteikti, kad nebūtinai tai bus įmanoma padaryti. Tuo tarpu sostinėje gyventojams ir svečiams žadama, kad eismas naktį nesutriks, tačiau druska dėl jos stygiaus barstomi nebus.

Kalbama tik apie susisiekimo užtikrinimą, bet ne apie eismo saugumą

Anot Lietuvos automobilių kelių direkcijos Kelių priežiūros skyriaus vedėjo Henriko Jurkuvėno, meteorologų informacija pakankamai aiški ir grėsminga: numatoma, kad iki pietų vis dar snigs ir jau šiuo metu daug kur pusto. Vėliau turėtų trumpam nustoti snigti, bet kils vėjas, taigi greičiausiai pustys.

„Kelininkai dirba, kiek turi galimybių – jau šiuo metu visos sniego valymo mašinos išvykusios, nors ir sninga. Šiandien bent jau didžioji kelių dalis bus išvažiuojama iki pat gilaus vakaro, bet tai neturėtų žmonių nuraminti, ypač vykstančių į vietoves, į kurias veda mažos reikšmės ir mažo intensyvumo rajoniniai ar savivaldybių prižiūrimi vietiniai keliai. Reikėtų pasiruošti, kad gali tekti susidurti su sunkumais. Mat jei stipriai snigs ir pustys, o vėjas sustiprės, kaip žada meteorologai, iki 20 m/s ar net daugiau, jokia technika ir jokios pajėgos nesugebės visų kelių nuolat išlaikyti išvažiuojamų“, - tikino pašnekovas.

Rytoj, nepriklausomai nuo to, kiek snigs ir pustys, keliai ir vėl bus valomi, tačiau H. Jurkuvėnas įspėjo, kad pirmiausiai bus valomi svarbiausi keliai, tuomet krašto keliai, rajoniniai keliai, bet jei labai snigs, mažo intensyvumo keliai gali likti ir nenuvalyti.

„Jei kažkas planuoja, kad rytoj būtinai turi grįžti, garantuoti, kad tai bus įmanoma padaryti iš visur, mes negalime. Priklausomai nuo reljefo, yra greitai ir smarkiai užpustomų tikrai normalių kelių, nebūtinai vieškelių. Važiuojantys į žinomas vietas paprastai žino sąlygas ir pavojingas vietas, tačiau vykstant į nežinomas vietoves vertėtų pasiteirauti apie galimybes pravažiuoti arba tokių kelionių ir atsisakyti“, - patarė Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovas.

Anot H. Jurkuvėno, šiuo metu tenka kalbėti ne apie saugias eismo sąlygas, bet apie kelių pravažiuojamumą ir susisiekimo užtikrinimą. „Magistraliniais ir krašto keliais susisiekimas tikrai bus užtikrintas. Rajoniniai keliai bus valomi tiek, kiek bus pajėgų. Ne veltui visos tarnybos ragina žmones, jei įmanoma, atsisakyti kelionių, arba rimtai joms pasiruošti – automobilio baką pripildyti degalų, turėti maisto atsargų, kitų dalykų, kad įstrigus būtų galima kurį laiką išbūti“, - dar kartą įspėjo pašnekovas.

Sostinė pritrūko druskos, todėl keliuose sniego bus

Sostinės gatves prižiūrinčios UAB „Grinda“ direktorius Algimantas Vilūnas patikino, kad Naujųjų metų naktį eismas Vilniuje neturėtų sutrikti.

„Keliasdešimt mašinų jau dirba pavojinguose ruožuose. Kai po pietų eismas mieste kiek sumažės, bandysime dirbti aktyviau – grupuosime mašinas po tris-keturias. Išvešime sniegą iš Rotušės aikštės, dalį sniego – iš Gedimino prospekto, kad vilniečiams patogiau būtų sutikti Naujuosius. Senamiestyje ant akmens grindinių mes pilame gryną druską, tad eismo sąlygos turėtų būti normalios, tik palaido sniego gali šiek tiek būti.

Keliai buvo valomi naktį, o ankstų rytą ketiname praeiti visas sostinės šalutines gatves, nors, mano žiniomis, šiuo metu Vilniuje nėra nė vienos nepravažiuojamos gatvės. Idealiai švaru nebus, bet pravažiuojama“, - tikino pašnekovas.

Anot jo, daugelį kvartalinių gatvių labai sunku valyti dėl parkuojamų automobilių. Jau dabar šiukšliavežės sunkiai įvažiuoja į kiemus, todėl su savivaldybe ketinama tartis dėl rezervinių aikštelių, į kurias žmonės galėtų patraukti automobilius, o kelininkai bent kartą per žiemą galėtų taip išvalyti kiemus, kad jie vėl taptų funkcionalūs. Šiuo metu, A. Vilūno teigimu, neįmanoma netgi nuvalyti kiemų keliukų, nes nėra kur sniego dėti.

„Didžiausia bėda, kad jaučiame ir jausime druskos stygių. Antraip mūsų gatvės jau būtų šlapios, tačiau yra, kaip yra. Manau, kad iki sausio 10 d. druskos partija atvažiuos. Dabar druskos turime tik artimiausioms dienoms, todėl naudojame ją labai taupiai, kad turėtume jos, jei bus koks ekstremalus atvejis. Tačiau naudojame smėlio ir druskos mišinį, kurio turime pakankamai. Šiandien mes labai smarkiai pabarstėme įkalnes, o dabar mūsų dėmesys sankryžoms bei viešojo transporto sustojimams.

To smėlio, kurį išpylėme dar prieš sniegą mes neskubame šalinti nuo gatvės, nes jei nuvalytume, atidengtume ledą, kurį pabarstyti būtų sudėtinga. Dabar bent jau automobilių ratai randa smėlio, kuris stabilizuoja“, - aiškino įmonės vadovas.

A. Vilūno teigimu, sostinėje pastarosiomis dienomis daugiausiai rūpesčių kelininkams kėlė sunkvežimiai mieste. Pastarųjų vairuotojai neįpratę naudoti grandinių, todėl sunkiai užvažiuoja į kalnus bei sudaro spūstis.

„Jau sutarėme, kad nuo mūsų tarnybų klausys autobusų ir troleibusų vilkikai. Jei stambios mašinos neužvažiuos į kalnus ar klimps, jie skubiai atvyks ir jas ištrauks, o mūsiškiai pabarstys kelią“, - tikino pašnekovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją