Išjungs kainas

Dvi dienas vyksianti protesto akcija startuos ketvirtadienį. Dauguma Kauno degalinių išjungs informacinius stendus, kuriuose nurodomos kuro kainos. Akciją tęsis iki penktadienio vakaro.

Degalinių vadovai nepatenkinti savivaldybės veiksmais, kuri degalinėse pateikiamą informaciją apie degalų kainas ir kitus informacinius užrašus apmokestina kaip išorinę reklamą. Reaguodamos į tokią Kauno savivaldybės praktiką, dėl kurios Kaune išlaikyti degalinę brangiau nei bet kuriame kitame Lietuvos mieste, daugiau nei 60 mieste veikiančių degalinių 2 dienas vykdys protesto akciją.

Kantrybė baigėsi

Prekybininkai teigia, kad jų kantrybė baigėsi, kuomet pradėta apmokestinti stendus su užrašais "oras", "vanduo", "įėjimas" ir panašiai. Be to, verslininkai sako, kad ši problema iškyla ne tik Kaune.

"Nors akcija vyksta Kaune, ši problema aktuali daugelyje Lietuvos savivaldybių. Tikrai yra tam tikros ribos ir niekas neginčija fakto, kad verslas turi mokėti tam tikras rinkliavas konkrečios savivaldybės teritorijoje. Bet šiai dienai situacija peržengė visas padorumo ribas. Patys pamąstykite, ar teisinga apmokestinti prekybos centrų aikštelėse kaip reklamą stulpelius su numerėliais, kurie sužymi parkavimo vietas", - DELFI teigė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas.

Be to, verslininkai stebisi, kad rinkliava renkama penkeriems metams į priekį. Jei, tarkim, įmonė veiklą nutraukia ir stendus pašalina - pinigai negrąžinami.

"Per pastaruosius porą mėnesių iš mūsų asociacijos degalinių esančių Kauno mieste, kreipėsi keletas degalinių su pastabomis, kad Kauno savivaldybė juos baudžia už reklamos įstatymo pažeidimą. Kai pradėjome domėtis sužinojome, kad tokie užrašai kaip "oras", "vanduo" yra reklama, bet ne nuoroda. Mano nuomone, tai yra truputį neteisinga, nes degalinė turi savo specifiką ir teikia kompleksines paslaugas - degalai, plovykla. Tai yra patogu klientams", - teigė Lietuviškų degalinių sąjungos vykdantysis direktorius Vidas Šukys.

Neatmetama, kad dėl rinkliavų ir baudų gali brangti degalai. Tačiau tai mažai tikėtina.

Toks įstatymas

Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Danas Bortkevičius sako, kad savivaldybė elgtis kitaip tiesiog negali.

"Toks yra įstatymas", - sako D. Bortkevičius.

Verslininkai už išorinės reklamos kvadratinį metrą moka 30 Lt per metus.

Baudos už pažeidimus siekia 500-1000 Lt. Prasižengus pirmą kartą taikoma pusė minimalios baudos. Šiais metais vienas didžiausių degalinių tinklų jau buvo nubaustas du kartus.

Kauno valdininkai nesutinka, kad užrašai "parduotuvė" ar "oras" nėra reklama. Jų teigimu, tokiu būdu klientai viliojami užsukti į degalinę ir tai yra paslaugos reklama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (505)