Prasidėjus snygiui, gatvės ir keliai pirmiausiai barstomi druska. Ir tik jai suveikus, pradedamas valymas.

„Šiuo metu daugumoje gatvių druska baigia sureaguoti su sniegu, jis tokia pilka mase pavirto. Planavom, kad nuo pietų ar anksčiau pradėsim valymą, šalinimą“, – pirmadienį prieš pietus DELFI pasakojo Vilniaus gatves valančios UAB „Grinda“ direktorius Algimantas Vilūnas.

Jo teigimu, vien per pastarąją parą sostinėje išbarstyta daugiau kaip 736 tonų druskos ir 188 kubiniai metrai druskos ir smėlio mišinio. Tačiau susidariusi pliurzė dar gali neišnykti.

„Dabar vėl žiauriai pradėjo snigti. Žiūriu, ar verta pradėti valyti, nes šalindami aptirpusio sniego masę nuo važiuojamosios dalies nuvalytume ir druską. Žodžiu, stebėsim situaciją ir jei toliau taip snigs, reikės dar kartą druskos mišiniu barstyti“, – aiškino A. Viliūnas.

Pasak jo, išbėrus druską reikia palaukti, kol ji suveiks. Ėmus iš karto ją valyti, nebus jokios naudos: „Na, suberkite į pusnį druskos – nesulauksite, kol ji ištirps. Geriausia kai yra eismas, kai padangos maišo sniegą su druska, tada susidariusią masė šalinama“.

„Grindos“ vadovo teigimu, priklausomai nuo situacijos, aptirpusią sniego ir druskos masę valo pavieniai automobiliai arba jų grupės – iš viso apie 40 technikos vienetų. Nuvalyti daugelį Vilniaus gatvių užtrunka nuo 4 iki 6 valandų.

Pirmadienį po pietų A. Viliūnas teigė, kad kol kas daugiau druskos nebus barstoma, o specialusis transportas pradės valyti automobilių išvažinėtą sniego „tyrę“.

Šią žiemą Vilniuje planuojama iš viso išbarstyti apie 12 tūkst. tonų druskos – tai kiek daugiau nei pernai ar užpernai.

Nors žiemiški orai pridaro daug nemalonumų vairuotojams, „Grindos“ vadovas sakė jos visada laukiantis.

„Aš tai noriu žiemos, man reikia uždirbt pinigus, čia mano pajamos. Regioninių kelių įmonės turi ūkio išlaikymui skirtas lėšas. Iš savivaldybės mes pajamas gauname už konkretų darbą: nėra žiemos – nėra pinigų, nėra pinigų – gedulas“, – neslėpė direktorius.

Automobilių kelių direkcijos Eismo informacijos centro duomenimis, dėl tebesitęsiančio snygio pirmadienį prieš pietus sudėtingesnės eismo sąlygos išliko rytų ir šiaurės Lietuvoje.

Magistraliniai keliai padengti šlapiu sniegu, provėžoti, krašto ir rajoniniai keliai padengti puraus ar prispausto sniego sluoksniu, slidūs, čia dirba kelių priežiūros mechanizmai.

Vykstančiųjų šiose vietovėse, prašoma atsižvelgti į tai, kad keliai padengti sniegu, o juos nuvalius, sningant vėl juo padengiami, todėl reiktų rinktis saugų, o ne maksimaliai leistiną, greitį ir nedaryti staigių manevrų.

Eismasinfo.lt duomenimis sudėtingos ir patenkinamos eismo sąlygos buvo rytiniuose ir pietiniuose šalies rajonuose.

Pastarąją parą užmiesčio kelius tvarkė 240 tam skirtų automobilių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (255)