„Sekmadienį vakare vairuotojams, grįžtantiems iš pajūrio, bus parengtas palengvinimas kelyje KlaipėdaKaunas, kurį jie turėtų pajausti. Pirmajame (kelio remonto – DELFI) ruože iš Klaipėdos eismas bus organizuojamas dviem juostomis, tai didelis palengvinimas, o kitoje atkarpoje iki Kryžkalnio bus sustiprintos policijos pajėgos, kad piktavaliai, važiuojantys kelkraščiu, būtų baudžiami, ir pareigūnai prižiūrės, kad kelyje eismo pralaidumas būtų didesnis“, - DELFI sakė magistralinį kelią A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda prižiūrinčios įmonės „Automagistralės“ direktoriaus pavaduotojas kelių priežiūrai Mindaugas Rinkevičius.

Pasak jo, į Klaipėdą vairuotojai vyks įprastiniu režimu, dviem juostomis.

„Pareigūnai neplanuoja vairuotojų nukreipti kitais keliais, bet kontroliuos eismo judėjimą. Patruliavimas vyks abejose (kelio remonto – DELFI) ruožuose ir, manau, vairuotojams pravažiavimas bus daug geresnis“, - dėstė M. Rinkevičius.

Vairuotojai skundėsi

Pasitarimas, kaip palengvinti vairuotojams kelią iš pajūrio tarp „Automagistralės“ ir Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovų vyko ketvirtadienį.

Lietuvos kelių policijos tarnyba, įvertinusi susidariusią nepatenkinamą eismo situaciją magistralinio kelio A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožuose, kuriuose vykdomi darbai, kreipėsi į šio kelio valdytoją ir techninį prižiūrėtoją valstybės įmonę ,,Automagistralė“, su prašymu rasti galimybę prieš savaitgalių pradžią ir pabaigą organizuoti eismą taip, kad padidėtų kelio pralaidumas darbų ruožuose“, - dėstė Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininko pavaduotojas Aleksandras Samulevičius.

Anot jo, policija taip pat yra įsipareigojusi padėti eismo dalyviams, tačiau negali jų priverstinai nukreipti važiuoti kitais maršrutais, jei kelias yra pravažiuojamas.

„Policija savo ruožtu įsipareigoja visapusiškai padėti eismo dalyviams, patekusiems į keblią padėtį, bei padėti kelininkams organizuoti eismą, kad kelyje nesusidarytų spūstys, - teigė jis. - Atkreipiame dėmesį, kad policija negali priverstinai nukreipti eismo dalyvius į kitus kelius einančius nuo pajūrio, jei vairuotojo pasirinktas kelias nėra uždarytas ir juo leidžiamas eismas. Priverstinai nukreipiamas eismas tik tuo atveju, jei kelias nėra saugus ar juo dėl kažkokių priežasčių negali vykti eismas, pavyzdžiui yra įvykęs eismo įvykis.“

Siūlo vykti ir kitais keliais

Kelininkai mano, jog dėl automobilių spūsčių iš dalies yra kalti ir vairuotojai, atvykę į pajūrį  savaitei ar ilgiau, bet kelionę namo atidėję sekmadienio vakarui.

„Tai, kad automobilių srautai yra pagausėję, mums buvo žinoma, tačiau paprastai poilsiautojai prie jūros suvažiuoja per tam tikrą laiką, o išvažiuoja sekmadienį vakare. Dėl to susidaro grūstys - kai visi puola į parduotuvę vienu metu, durys neužsidaro“, - palygino M. Rinkevičius.

Pasak jo, šiuo metu kelyje iš Klaipėdos link Kryžkalnio yra vykdomi remonto darbai, į tai vairuotojai turėtų atsižvelgti.

„Pagal schemas yra būtinybė pervažiuoti iš vienos kelio juostos į kitą dėl vykstančio vienos magistralės pusės remonto. Tam pravažiavimui yra paruošta tik viena kelio juosta. Nors apvažiuojant remontą galima padaryti dvi eismo juostas, kad pralaidumas būtų didesnis, tačiau ties pervažiavimu į kitą kelio pusę galimybės jau yra ribotos“, - apgailestauja M. Rinkevičius.

Dėl to vairuotojams yra rekomenduojama rinktis kitus kelius, pavyzdžiui, Senąjį žemaičių plentą arba Panemunės kelią.

„Atsiprašome vairuotojų už trikdžius. Tikimės, kad jau šį savaitgalį spūsčių bus mažiau, noras jas sumažinti yra, tačiau turime įvertinti, kokios yra galimybės. Bet kuriuo atveju, pralaidumą  padidinsime“, - sakė jis.

Paklaustas, ar policininkai padės reguliuoti eismą iš pajūrio, M. Rinkevičius teigė, jog kelių policininkai automobilių srautus ima nukreipti tuomet, kai kelias yra užtveriamas arba užblokuojamas eismo įvykio.

Užuot patarę, pajuokia

Tačiau ne visuomet policijos pareigūnai yra geranoriškai nusiteikę padėti vairuotojams, o įklimpusius spūstyje – pajuokia. Su DELFI susisiekė skaitytoja Raminta (vardas ir pavardė redakcijai žinomi), kuri papasakojo apie savo pokalbį su pareigūnu, sutiktu kelyje iš Klaipėdos link Kryžkalnio.

„Vasarą tenka dažnai vykti prie jūros ir ties 80-u kilometru nuo Klaipėdos sekmadienio vakarą visada susiformuoja kamščiai. Kartą šiame kelyje pamatėme pareigūnus ir pasiteiravome, kas nutiko, gal įvyko avarija. Atsakymas buvo labai paprastas: tokios yra eismo sąlygos ir, ką gi, pailsėjote pajūryje, dabar pavargsite. Mums buvo keisčiausia, kad iš pareigūno nesulaukėme jokio patarimo, kaip apvažiuoti spūstį, tiesiog buvo pasijuokta iš poilsiautojų. Policija, kuri turėtų padėti tokioje situacijoje, nieko nedarė, nebuvo nei ženklų, kaip apvažiuoti, nei įspėjimų, kaip aplenkti spūstį“, - dėstė moteris.

Ji sako, jog kai kuriems poilsiautojams kelionė namo baigėsi liūdnai: daliai automobilių perkaito varikliai, nes 5-6 kilometrų ruože teko praleisti beveik 2 valandas.

„Dabar jau žinome, kaip apvažiuoti kamščius, stengiamės važiuoti Senuoju žemaičių plentu, bet vienas iš pirmųjų kartų buvo tikrai nemalonus. Manau, kad pareigūnai privalo patarti vairuotojams, jei jau jie mato spūstį, o ne pokštauti“, - prisiminė Raminta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)