Vilniaus Perkūnkiemio rajone gyvenanti Dalia teigė vos netapusi slidaus keliuko tarp daugiabučių auka.

Pamatė, kad į ją slysta automobilis

Moteris pasakojo, kaip vėlyvą vakarą užsukusi į parduotuvę netoli daugiabučio, kuriame gyvena, ramiai ėjo namo.

„Perkūnkiemyje yra toks kalnelis. Užlipusi ant jo turėjau pereiti gatvelę. Žengusi į ją pajutau, kad visiškai slystu. Šaligatviai gerai nuvalyti, neslidūs, bet keliukas – visiškas ledas“, – prisiminė Dalia.

Pasak jos, pajutusi, kad slysta, moteris pamatė nuo kalniuko besileidžiantį automobilį.

„Matau, kad mašina visa juda į šonus, bando sustabdyti, bet slysta. Automobilio vairuotojas mato mane, aš matau jį ir tik vos ne vos spėjau pereiti gatvelę“, – teigė pašnekovė.

Vietoj kelionės į darbą – dviguba avarija

Ledu padengtais daugiabučių kiemais piktinasi ir Žirmūnuose gyvenanti Laura.

Ketvirtadienio rytą iš savo namų išskubėjusi į darbą ir į automobilį sėdusi moteris toli nenuvažiavo. Kelionė į darbą baigėsi dar neišvažiavus iš daugiabučio kiemo.

Dėl slidžios kelio dangos vairuotoja pajuto smūgį – susidūrė su kitu daugiabučio gyventojo vairuojamu automobiliu. Istorija tuo nesibaigė – bepildant eismo įvykio deklaraciją į vilnietės automobilį įslydo dar vienas automobilis.

„Kitas vairuotojas „neįsipaišė“ į posūkį slysdamas ir įvažiavo man į automobilio šoną“, – pasakojo Laura.

Žirmūnų gyventoja teigė, kad daugiabučių kiemo keliukuose buvo taip slidu, kad ji, išlipusi iš automobilio pildyti eismo įvykio dokumentų, vos galėjo pajudėti nepargriuvusi ant pliku ledu padengtos dangos.

„Automobilio stabdžiai visiškai neveikė. Į mūsų kiemą įvažiuojant yra du posūkiai ir šalia jų yra visiškai apledijusi kelio danga ir smėlio jokio požymio nėra“, – nesutvarkytais daugiabučių kiemais piktinosi pašnekovė.

Laura stebėjosi, kodėl šalia daugiabučių kiemų esančiai šaligatviai pėstiesiems nuvalyti, pabarstyti – ledo nė ženklo, o automobiliams važiuoti skirti keliai palikti nesaugūs.

Tvarkosi ir patys, ir savivaldybė

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža aiškino, kad už kiemų valymą yra atsakingos namų bendrijos ir administratoriai, kuriems priklauso nuosavybės teise žemės sklypai. Jie juos ir turi tvarkyti, valyti arba sudaryti sutartis su įmonėmis, kad šie darbai būtų atlikti.

„Taigi, kiemai prižiūrimi gyventojų lėšomis, – aiškino jis. – Jei daugiabučių bendrija ar administratorius nėra įteisinę žemės sklypo ribų, t. y. bendro naudojimo teritorija, tuomet ji yra tvarkoma savivaldybės lėšomis“.

V. Pauža tikino, kad sostinės daugiabučių kiemai nėra pamirštami: „Šiemet, kaip ir pernai, itin daug dėmesio skiriama valymo kokybei. Už tai, kad laiku ir kokybiškai būtų nuvalyti apsnigti šaligatviai, skverai, gyvenamųjų namų kiemai, laiptai yra atsakingi miesto tvarkytojai – „Mano aplinka“ ir „Stebulė“.

Pasak pašnekovo, paspaudus stipriam šaltukui susidarė ekstremalios sąlygos – stipriai apledėjo kai kurių daugiabučių kiemai. Minėtos įmonės, gavusios iš gyventojų pranešimus apie apledėjusius keliukus daugiabučių kiemuose, vyksta barstyti jų smėlio-druskos mišiniu.

„Vilniečiai visada gali pranešti apie nenuvalytus, apledėjusius ir pavojų vairuotojams keliančius kiemus tiek bendrovėms „Mano aplinka“ ir „Stebulė“, tiek Vilniaus miesto seniūnijoms bei savivaldybės Teritorijų tvarkymo poskyriui“, – patarė V. Pauža.

Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius pasakojo, kad pasnigus visos pajėgos pirmiausiai sutelkiamos į visuomeninio transporto stotelių, šaligatvių, laiptų, šaligatvių prie gatvių ir reprezentacinių miesto gatvių bei šaligatvių valymą, o tik vėliau tvarkomi gyvenamųjų namų kiemai – šaligatviai, važiuojamoji dalis.

„Įvažiavimai į kiemus, važiuojamoji dalis, įkalnės ir nuokalnės, esant gausiam sniego kiekiui ar staigiai užšalus valomi ir barstomi smėlio-druskos mišiniu. Žiema, esant gausiam snygiui kiemus valome atsižvelgiant į oro sąlygas ir poreikį“, – tęsė pašnekovas.

V. Pauža taip pat pridėjo, kad kiemų važiuojamosios dalies valymo ir barstymo darbus labai apsunkina juose parkuojami automobiliai.

„Tad Vilniaus miesto savivaldybė prieš valant daugiabučių namų kiemus ragina gyventojus patraukti automobilius iš kiemų, kad sniego valymo technika galėtų tinkamai išvalyti automobilių stovėjimo aikšteles ir važiuojamąją kieno dalį“, – aiškino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)