Į Kauną ketvirtadienį atvyko Europos komisijos „North Sea-Baltic“ koridoriaus koordinatorė Catherine Trautmann.

„Turėjome ilgą kelionę ir turėjome daug laiko diskusijoms. Reikia pasakyti, kad mums labai svarbu dirbti kartu dėl bendro tikslo. Dabar mums reikia pasirengti kitiems žingsniams ir „Rail Baltica 2” projektui. Apie tai mes turime diskutuoti”, - atvykusi į Kauną kalbėjo C. Trautmann.

Tuo tarpu D. Grybauskaitė pareiškė aštrią kritiką Susisiekimo ministerijai dėl nesubėjo įsisavinti ES lėšų.

„Ateitį turi visi projektai, ypač tie, kurie finansuojami ES lėšomis. Noriu priminti, kad „Rail Baltica“ 85 proc. finansuojama iš Europos biudžeto ir Lietuvai reikia prisidėti, o svarbiausia Lietuvai reikia turėti idėjų ir projektų. Deja, kadangi už „Rail Baltica“ Susisiekimo minisiterija įgaliojo būti atsakinga tik „Lietuvos geležinkelio“ įmonei, jie nesugebėjo iš pirmojo šaukimo paimti net 172 mln. eurų, kas yra beveik pusė milijardo litų. Paskutinis laikas tai padaryti bus spalio mėnuo, kai reikia pateikti projektus. Mano žiniomis, projektų dar nėra, Europos komisija dar nėra nieko gavusi, o tai reiškia, kad galime prarasti dar daugiau lėšų“, - žurnalistams teigė D. Grybauskaitė.

„Tai išties tai ne apie tai, kad trūksta lėšų, o apie tai, kad nesugebame paimti tai, kas yra padėta ant stalo ir net į burną įsidėti nesugebame. Taigi Susisiekimo ministerijos atsakomybė čia yra tiesioginė, visos Vyriausybės atsakomybė tiesioginė. Numesti ant vienos įmonės negalima, o tai kad Susisiekimo ministerija ir „Lietuvos geležinkeliai“ kol kas matome nemoka bendrauti su Europos komisija ir turi problemų bendraujant, tai ir pasireiškia, kad būten keli projektai buvo iš viso atmesti, nes jie iš anksto nebuvo suderinti ir demonstruoja tokį didžiulių lėšų potencialų paradimą“,- sakė prezidentė.

C. Trautmann taip pat pripažino, kad susikalbėjimas įgyvendinant projektą itin svarbus.

„Rail Baltica“ projektas yra labai specifinis. Tai labai didelis iššūkis ir galimybė. Dabar labai svarbu dirbti kartu – darbo kartu kokybė gali lemti sėkmę“, - teigė C. Trautmann.

Penktadienio rytą Europos komisijos delegacija išvyksta į Vilnių, kur vyks diskusijos „Rail Baltica“ vėžės statybos klausimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (297)