DELFI skaitytojas Dainius teigė pastebėjęs, kad pigių oro skrydžių bendrovių lėktuvuose, pakylančiuose iš Vilniaus oro uosto, vis daugiau vietų užima Baltarusijos piliečiai.

„Pamenu laikus, kai su „Ryanair“ galėdavau į Barseloną nuskristi už 90 litų, dabar tenka mokėti apie 300 litų už bilietą, ir tai tenka gerai paieškoti tokių kainų. Spėju, kad turistai iš Baltarusijos, kurie perka bilietus ir už kelis šimtus eurų, nulėmė pigių skrydžių bendrovių bilietų kainų augimą“, - svarstė pašnekovas.

Dainius taip pat spėjo, kad aktyviai per Lietuvą iš Baltarusijos atostogauti keliaujantys žmonės privertė „Ryanair“ savo skrydžius kelti iš Kauno į Vilnių.

Ką veikia į Lietuvą įvažiavę baltarusiai – nežinoma

Nors lietuvis kelia versiją, jog kaimyninės šalies piliečiai vis aktyviau naudojasi Vilniaus oro uosto paslaugomis ir per Lietuvą bando pasiekti išsvajotus saulėtus kurortus pietų Europoje, DELFI kalbinti pašnekovai patvirtinti informacijos negalėjo. Nei Vilniaus oro uostas, nei Turizmo departamentas duomenų apie į šalį atvykstančius baltarusius ir jų galutinės kelionės tikslus duomenų nerenka.

Duomenų apie iš Lietuvos skraidančius Baltarusių piliečius neturi ir pigių oro skrydžių bendrovės „Ryanair“ atstovai. „Savo informacijos tokiais aspektais neanalizuojame“, - atsakė įmonės komunikacijos vadovas Stephenas McNamaras.

Į kelionių agentūras baltarusiai kreipiasi „Akropolyje“

Kelionių agentūros „BPC Travel“ direktorius Gvidas Aukštuolis sakė, kad Baltarusijos piliečių antplūdžio nejaučia, tačiau kaimyninės šalies klientų pasitaiko.

„Daugiausia klientų baltarusių kreipiasi į pardavimo vietą „Akropolyje“. Jie ten atvyksta apsipirkti, užeina pasiklausia kainas ir keliauja. Bet tas skaičius kol kas nėra labai didelis“, - teigė pašnekovas.

Įmonės vadovas pastebėjo, kad baltarusiai dažniau renkasi pietų Europos kurortus nei lietuvių pamėgtą Turkiją ar Egiptą: „Jie keliauja į Italiją, Ispaniją ar Portugaliją. Į egzotiškesnes šalis jie neskraido“.

Pasak G. Aukštuolio, vienintelis skirtumas tarp lietuvių poilsiautojų ir baltarusių – pastarieji nebando nusiderėti. „Jei jiems gerai pristatoma kelionė, parodomas paketas, aptarnavimas patinka, tai jie ir perka“, - pabrėžė kelionių agentūros direktorius.

Baltarusiai mėgsta patogumą ir kokybę, kaina – ne tokia svarbi

Kelionių agentūros „Top Travel“ vadovas Arūnas Navickas teigė, kad su Baltarusijos klientais tenka susidurti pakankamai dažnai. „Kadangi esame daugiau internetinė kelionių agentūra, tai mus lengviau pasiekti per atstumą. Tenka sulaukti skambučių bei užklausų visais klausimais: nuo atvykimo detalių iki vizų sutvarkymo“, - kalbėjo pašnekovas.

A. Navicko nuomone, baltarusiai atostogas planuoti renkasi iš Lietuvos ne tik dėl didesnės pasiūlos ar kokybės, bet ir dėl jų tėvynės politinės-ekonominės padėties.

„Žmonės iš dalies bijo rodyti savo pajamas. Jiems daug patogiau tuos pinigus nedeklaruojant išleisti Lietuvoje. Jie vežasi čia grynus pinigus ir dažniausiai atsiskaito grynais“, - teigė įmonės vadovas.

Kelionių agentūros atstovas taip pat tikino, kad Baltarusijos piliečiai dažnai giria ir šios paslaugos kokybę: „Juos tenkina ir aptarnavimas, ir dėmesys, ir tai, kad kalbama rusų kalba“.

Tačiau taip pat pašnekovas pastebi, kad kaimyninės šalies piliečiai linkę daugiau mokėti ir mažiau derėtis. „Baltarusiai vidutiniškai perka brangesnes keliones nei lietuviai, bent taip rodo mūsų patirtis. Ir nuolaidų jie ne taip dažnai prašo, ką daro kiekvienas lietuvis“, - teigė A. Navickas.

Duomenys apie tai, ką Lietuvoje veikia baltarusiai, nerenkami

Valstybinio turizmo departamento atstovai komentuoti, ar Baltarusiai dažnai pasirenka Lietuvą, kaip tranzitinę šalį savo vasaros kelionėms, negalėjo. Kokiu tikslu į Lietuvą atvyksta baltarusiai ir kur jie keliauja toliau, duomenų nėra.

Kol kas turizmo departamentas turi tik šių metų pirmojo ketvirčio užsienio turistų skaičių duomenis. Per šių metų pirmus tris mėnesius Lietuvoje apsilankė 21,7 tūkst. turistų iš Baltarusijos. Praėjusiais metais per tą patį periodą – 22,5 tūkst. turistų. Vidutinė baltarusių viešnagės trukmė Lietuvoje 3,6 nakvynės. Praėjusiais metais pirmąjį ketvirtį – 3,4 nakvynės.

Pagal atvykstamąjį turizmą į Lietuvą 2012 m. pirmąjį ketvirtį Baltarusijos rinka yra antroje vietoje (13 proc. turistų). Pirmauja – Rusija (26 proc. turistų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)