Grupės nariai didelius kiekius dyzelino perdirbdavo į tepalinę alyvą, kuri pagal savo savybes atitinka dyzelinui.

Šios grupės nariai, naudodamiesi skirtingais valstybių teisės aktų reguliavimais, pagal kuriuos tepalinė alyva Lietuvoje nėra akcizinė prekė, perdirbtą dyzeliną atgabendavo į Lietuvą ir realizuodavo ją įvairių valstybių juodojoje rinkoje.

Išaiškinta, kad sukurtai naftos produktų prekybai nuslėpti buvo naudojami suklastoti 47 bendrovių dokumentai, kuriuose buvo fiktyviai įrašomi duomenys apie parduotą tepalinę alyvą, dyzeliną. Užfiksuota, kad tokie produktai buvo parduodami be jokių dokumentų.

Dalyvavo trys Vilniaus bendrovės

Lietuvos teisėsaugininkų atskleistoje tarptautinėje Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečių suburtoje grupuotėje dalyvavo trys Vilniaus bendrovės - "Ervin", "Viner" ir "Transoil". Pasak BNS šaltinių, teisėsaugininkų tyrime figūruoja ir visų trijų įmonių akcininkai Viktoras ir Antonijus Živialos, kuriuos teismas trečiadienį leido suimti.

"Ervin" direktorius Kazimieras Mateika ketvirtadienį atsisakė kalbėti su BNS žurnalistu, o jo sekretorė sakė, kad V.Živialo yra įmonės konsultantas.

Kaip nurodo teisėsauga, atsiskaitymai už „juodojoje“ rinkoje parduotą tepalinę alyvą vykdavo grynaisiais pinigais. Su pastaraisiais buvo atliekamos fiktyvios piniginės operacijos, kad neva vyksta atsiskaitymas už prekybą naftos produktais, tačiau iš tiesų būdavo nuslepiamas visas gautas pelnas ir vengiama mokėti mokesčius.

Pavyzdžiui, viena iš nusikalstamame tinkle naudotų Lietuvos bendrovių, kurios apyvarta iš prekybos naftos produktais siekė keletą šimtų milijonų litų, savo darbuotojams mokėdavo vidutinį atlyginimą apie 700 litų, direktoriaus oficialios pajamos per metus siekė apie 25 tūkst. Lt neatskaičius mokesčių. Beveik 200 mln. litų pardavimų turinti įmonė per metus tesumokėdavo iki 100 tūkst. Lt mokesčių valstybei.

Tarptautinės operacijos metu FNTT tyrėjai Lietuvoje atliko kratas, kurių metu organizuotos grupės narių namuose rasta ir paimta apie 5 mln. Lt grynųjų pinigų.

Tyrimas atliktas bendradarbiaujant FNTT, Valstybinei mokesčių inspekcijai, Muitinės kriminalinei tarnybai, taip pat Lenkijos ir Latvijos pareigūnams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (247)