Anks­tes­nis ban­do­ke­lis sa­vi­nin­kams ta­po bū­ti­ny­be

Iki že­mės grą­ži­ni­mo sa­vi­nin­kams Aly­taus se­niū­ni­jos Ka­niū­kų kai­mo ke­liu, ve­dan­čiu link Ka­va­lio eže­ro, į ga­nyk­las bu­vo ge­na­mi čia vei­ku­sio ūkio gal­vi­jai. Tad jis ne vie­nam vie­ti­niam ži­no­mas kaip ban­do­ke­lis.

Šio­je vie­to­je grą­ži­nus že­mę ban­do­ke­lis sa­vi­nin­kams ta­po bū­ti­ny­be. Nors ne­to­lie­se link miš­ke­lio yra ki­tas ke­lias, šis rei­ka­lin­gas pen­kiems že­mę su­sig­rą­ži­nu­siems as­me­nims, nes ki­tu ke­liu ne vi­si ga­li pa­tek­ti iki sa­vo val­dų.

Dvi­de­šimt me­tų ūki­nin­kau­jan­tis A.Ži­lins­kas šiuo me­tu dir­ba apie 200 hek­ta­rų že­mės. Di­džio­ji jos da­lis nuo­sa­va, o ki­ta nuo­mo­ja­ma. Že­mę jis val­do ne tik šia­me Aly­taus se­niū­ni­jos kai­me, bet ir Mi­ros­la­vo se­niū­ni­jo­je, Pa­rė­čė­nuo­se.

Ge­gu­žės 16-ąją jį, at­vy­ku­sį į lau­kus Ka­niū­kų kai­me, prie ke­lio link Ka­va­lio eže­ro, pa­si­ti­ko stam­bios me­ta­li­nės gran­di­nės už­tva­ras. Spy­nos ant jo ne­bu­vo, nors už­ra­šas ant stul­po pri­tvir­tin­tos len­te­lės liu­di­ja, kad ne tik va­žiuo­ti drau­džia­ma, bet ir ra­ki­na­ma. Kaž­kas, pa­si­pik­ti­nęs to­kiu už­tva­ru, dar pri­ra­šė: „Kas lei­do eže­rą už­ra­kint, buo­žiu­kai, ne­bi­jot.“ Ti­kė­ti­na, kad taip pa­si­el­gė va­žia­vu­sie­ji žve­jo­ti į Ka­va­lį.

A.Ži­lins­kas, pa­ma­tęs už­tva­rą, nu­spren­dė ne­si­tai­ky­ti su su­var­žy­ta lais­ve va­žiuo­ti šiuo ke­liu, pa­pra­šė pa­dė­tį iš­si­aiš­kin­ti „Aly­taus nau­jie­nų“ re­dak­ci­ją kel­da­mas klau­si­mą, ar ga­li­ma taip elg­tis.

Aiš­ki­no apie pri­va­tų ke­lią

Kai at­vy­ko­me prie ke­lio link Ka­va­lio eže­ro, jis iš tie­sų bu­vo už­tver­tas stam­bia me­ta­li­ne gran­di­ne. Sto­vė­jo ir ūki­nin­ką grės­min­gu už­ra­šu pa­si­ti­ku­si len­te­lė.

Ka­dan­gi A.Ži­lins­kas įta­rė, kad taip pa­si­el­gė čia že­mės tu­rin­tis ir Ka­niū­kuo­se gy­ve­nan­tis Ra­mū­nas Vait­ke­vi­čius, šį pa­pra­šė­me at­vyk­ti prie už­tva­ro.

„Tai pri­va­tus, ke­liems žmo­nėms pri­klau­san­tis ke­lias, jį su­si­tvar­kė­me sa­vo lė­šo­mis, o Ži­lins­kas su trak­to­riais jį iš­va­ži­nė­ja. Už­tvė­rėm, kad ne­lau­žy­tų ke­lio. Kai sau­sa, už­tva­rą at­ra­kin­sim, kai lie­tus, už­ra­kin­sim“, – pa­reiš­kė R.Vait­ke­vi­čius.

Pa­klaus­tas, kas kon­kre­čiai pa­sta­tė už­tva­rą, at­sa­kė, jog tai bu­vo tri­jų, ke­tu­rių že­mės sa­vi­nin­kų ini­cia­ty­va. Ta­čiau ne­nei­gė, kad ir pats bu­vo tarp ini­cia­to­rių. Ke­lias už­tver­tas ir dėl ki­tos prie­žas­ties – kad jo ne­iš­grūs­tų į Ka­va­lį žve­jo­ti vyks­tan­tys žmo­nės.

R.Vait­ke­vi­čius A.Ži­lins­kui siū­lė į sa­vo lau­kus va­ži­nė­ti ki­tu ke­liu, ku­ris yra šiek tiek to­liau nuo už­tver­to­jo, nuo pa­grin­di­nio ke­lio link miš­ko, ir kar­tu pri­mi­nė, kad už­tva­ru be­si­skun­džian­tis žmo­gus baus­tas dėl šio ke­lio iš­ari­mo.

2010-ųjų va­sa­rio vi­du­ry­je A.Ži­lins­kas iš­ties bu­vo ga­vęs Ad­mi­nist­ra­ci­nės ko­mi­si­jos prie Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos įspė­ji­mą dėl iš­ar­to šio ke­lio per­tvar­kant jo ri­bas.

Ga­li­ma įžvelg­ti sa­va­val­džia­vi­mą

Na­cio­na­li­nės že­mės tar­ny­bos prie Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos Aly­taus sky­riaus vy­riau­sia­sis spe­cia­lis­tas Gy­tis Sa­lys, ku­riam pri­skir­ta ku­ruo­ti že­mės rei­ka­lus Aly­taus se­niū­ni­jo­je, tvir­ti­no, kad už­tver­tas 1 ki­lo­met­ro 150 met­rų il­gio ke­lias Ka­niū­kų kai­me ve­da per pen­kių že­mės sa­vi­nin­kų val­das, o iki Ka­va­lio eže­ro li­kus ma­žiau nei pu­sei ki­lo­met­ro jis yra vals­ty­bi­nė­je že­mė­je. Apie 550 met­rų ke­lio trims skly­pams įra­šy­ta kaip naud­me­nos, nu­ro­do­ma ke­lio vie­ta ir jo už­ima­mas plo­tas tu­ri bū­ti iš­lai­ko­ma, dviem skly­pų sa­vi­nin­kams, apie 200 met­rų ke­lio, skly­pų pla­nuo­se įra­šy­tas jo ser­vi­tu­tas, fik­suo­ja­mas ju­ri­di­niu ak­tu, ku­ris pla­ne nu­ro­do ir ke­lio bu­vi­mo vie­tą bei už­ima­mą plo­tą.

Pa­sak G.Sa­lio, dau­ge­liui čia esan­čių že­mės sa­vi­nin­kų nuo­sa­vy­bės tei­sės at­kur­tos iki 2001-ųjų, ka­da pa­gal Ci­vi­li­nį ko­dek­są ne­bu­vo ser­vi­tu­tų nu­sta­ty­mo prak­ti­kos. O prieš aš­tuo­ne­rius me­tus pa­tvir­tin­to­je Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės te­ri­to­ri­jos vie­ti­nės reikš­mės ke­lių tin­klo iš­dės­ty­mo že­mė­tvarkos sche­mo­je ma­ty­ti, kad už­tver­tas ke­lias pri­klau­so ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei, ta­čiau pa­ten­ka tarp šios ne­pri­žiū­ri­mų vi­daus ke­lių.

Na­cio­na­li­nės že­mės tar­ny­bos Aly­taus sky­riaus spe­cia­lis­tų pa­ste­bė­ji­mu, Ka­niū­kų kai­me ir ki­tas ke­lias, ku­ris yra ne­to­li už­tver­to­jo ir ku­riuo R.Vait­ke­vi­čius pa­siū­lė va­ži­nė­ti A.Ži­lins­kui, taip pat ne vie­no sta­tu­so – da­lis jo ser­vi­tu­ti­nis, o ki­ta da­lis yra vals­ty­bi­nė­je že­mė­je.

„Jei kaž­kas ban­do ap­ri­bo­ti ju­dė­ji­mą to­kiais ke­liais, pa­vyz­džiui, tve­ria už­tva­rus, rei­kia kvies­ti po­li­ci­jos pa­rei­gū­nus ir, jei nu­sta­to­mas ne­tei­sė­tas ke­lio už­tvė­ri­mas, ga­li­ma įžvelg­ti už­tvė­ru­sio as­mens sa­va­val­džia­vi­mą. Ke­lio už­tvė­ri­mas ne­ga­li­mas, jei­gu skly­po pla­ne nu­ro­dy­tas ser­vi­tu­tas ar­ba nu­ma­ty­tas ke­lias kaip skly­po naud­me­nos. Jei­gu ke­lio nau­do­to­jas jį su­ga­di­no, jis tu­rė­tų ar­ba pats jį su­tai­sy­ti, ar­ba at­ly­gin­ti tai­sy­mo iš­lai­das“, – tei­gė G.Sa­lys.

Pa­vė­si­nė ir va­go­nė­lis įtar­ti­nai ar­ti eže­ro

Ka­dan­gi už­tver­tas ke­lias Ka­niū­kų kai­me ve­da link Ka­va­lio (Dau­gir­dė­lio) eže­ro, nu­ė­mę už­tva­rą pa­va­žia­vo­me prie šio. Čia – net trys ra­ki­na­mi už­tva­rai ant įva­žų į že­mės sa­vi­nin­kų skly­pus, kad kas no­ri ne­pa­tek­tų prie eže­ro. Jų sta­ty­ti nie­kas ne­drau­džia, tik pa­gal ap­lin­ko­sau­gi­nius rei­ka­la­vi­mus svar­bu, kad bū­tų ne­už­tver­tos pa­čios eže­ro pa­kran­tės. Jos čia ne­už­tver­tos.

Ta­čiau kai į Ka­va­lio pa­kran­tę at­vy­ko­me su Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos Aly­taus re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to Aly­taus ra­jo­no agen­tū­ros vy­res­niuo­ju spe­cia­lis­tu Mar­ty­nu Zie­niu­mi, jam įta­ri­mų su­kė­lė, ar ne per ar­ti eže­ro, ne­pai­sant jo ap­sau­gos juos­tos rei­ka­la­vi­mų, pa­sta­ty­ta vie­na pa­vė­si­nė ir sta­ty­bi­nin­kų va­go­nė­lis, taip pat vie­no­je vie­to­je eže­ro pa­kran­tė van­de­ny­je, sie­kiant iš­veng­ti au­ga­li­jos, iš­klo­ta juo­da ce­lo­fa­ni­ne plė­ve­le.

Pa­sak M.Zie­niaus, bus aiš­ki­na­ma­si, ar taip pa­si­elg­ta tei­sė­tai.

Ka­va­lio pa­kran­tė­se prie pa­sta­ty­tų pa­vė­si­nių ste­bi­mos nu­šie­nau­tos nen­drės, kad ne­bū­tų už­go­žia­mas van­dens tel­ki­nio gro­žis ir bū­tų ga­li­ma pa­siek­ti eže­rą. Ky­la klau­si­mas, ar tai pa­da­ry­ta tu­rint ap­lin­ko­sau­gi­nin­kų lei­di­mus.

Žu­vin­to bios­fe­ros re­zer­va­to di­rek­to­rius Arū­nas Pra­nai­tis pa­ko­men­ta­vo Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos skel­bia­mus nu­ro­dy­mus dėl pa­kran­čių tvar­ky­mo: „Van­dens tel­ki­nio pa­kran­tę ir pa­tį tel­ki­nį va­ly­ti, šie­nau­ti per­ne­lyg su­ve­šė­ju­sią au­ga­li­ją dau­ge­liu at­ve­jų ga­li­ma, bet svar­bu ži­no­ti, kad per daug įsi­jau­tus leng­va pa­žeis­ti tei­sės ak­tų rei­ka­la­vi­mus. Jei aukš­ta žo­lė au­ga kran­te, tai ten au­ga­lų tvar­ky­mą re­gu­liuo­ja pa­vir­ši­nio van­dens tel­ki­nio pa­kran­tės ap­sau­gos juos­tos, daž­niau­siai jos iš­ori­nė ri­ba bū­na nu­sta­to­ma 5 met­rų at­stu­mu nuo van­dens, rei­ka­la­vi­mai. Šio­se juos­to­se drau­džia­ma nau­do­ti trą­šas, pes­ti­ci­dus ir ki­tus che­mi­ka­lus. Net jei nen­drės su­ve­šė­jo šla­pio­je pa­kran­tės pie­vo­je, purkš­ti her­bi­ci­dais au­ga­lų ne­ga­li­ma. Jei apy­eže­rio pel­kė­je au­ga­li­ja ga­nė­ti­nai gau­si, no­rint ją va­ly­ti, rei­kia gau­ti spe­cia­lų ap­lin­ko­sau­gi­nin­kų lei­di­mą. Pa­čia­me van­dens tel­ki­ny­je au­ga­lų, tarp jų ir nen­drių, pjo­vi­mas pri­ski­ria­mas prie šių tel­ki­nių tvar­ky­mo. Ap­lin­kos ap­sau­gos agen­tū­ra prie Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos yra pa­ren­gu­si Pa­vir­ši­nių van­dens tel­ki­nių tvar­ky­mo rei­ka­la­vi­mų ap­ra­šą, ku­ria­me nu­ro­do­ma, kad, at­si­žvel­giant į plo­tą, apie pjo­vi­mą ar ki­to­kį tvar­ky­mą bū­ti­na iš anks­to in­for­muo­ti už ap­lin­kos ap­sau­gą at­sa­kin­gą įstai­gą, o tvar­kant di­des­nius plo­tus – pa­si­reng­ti ir su­de­rin­ti pro­jek­tą.“

Tad Aly­taus re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to Aly­taus ra­jo­no agen­tū­ros spe­cia­lis­tams, už­si­im­sian­tiems aiš­kin­tis ga­li­mus pa­žei­di­mus Ka­va­lio eže­ro pa­kran­tė­je nuo Ka­niū­kų kai­mo, teks įver­tin­ti ir Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos nu­ro­dy­mus dėl pa­kran­čių tvar­ky­mo.