Didžiausią mažmeninės prekybos degalais tinklą valdanti bendrovė „Lietuva Statoil“ skaičiuoja, kad šiuo metu maždaug 53 proc. benzino kainos sudaro akcizas ir pridėtinės vertės mokestis (PVM), 40 proc. – didmeninė produkto kaina, 7 proc. – mažmenininko antkainis.

„Nieko keisto, kad mokesčiai sudaro gana didelę degalų kainos dalį, taip yra visoje Europoje, – ketvirtadienį žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas. – Noriu pastebėti, kad Lietuvoje akcizai dyzelinui tarp 27 Europos valstybių yra 26-oje vietoje, benzinui – berods 21-oje.“

Vyriausybės vadovo žodžiais, rezervas šiek tiek piginti degalus matomas atveriant naujas galimybes didmeninėje prekyboje, pavyzdžiui, leidžiant kitoms kompanijoms importuoti degalus. „Tam reikia peržiūrėti degalų saugojimą, europinių taisyklių taikymą Lietuvoje. Bet šitoje vietoje rezultatas, kurį galime pasiekti, yra maždaug 8 ct ribose“, – teigė A. Kubilius.

„Jei mes nutartume mažinti akcizą net ir žemiau Europos ribų, be abejo, gal ir sumažėtų kainos. Bet tai reikštų pajamų į biudžetą mažėjimą. Klausimas, kieno pensijas mes pasiruoštume mažinti, kad turėtume pigesnius degalus?“ – retoriškai klausė premjeras.

Bendrovės „Lietuva Statoil“ Pardavimo ir tiekimo departamento direktorius Giedrius Bandzevičius pripažino, kad nors nafta yra pigesnė nei prieš porą metų, degalų kainos yra kiek didesnės. „Žaliavos kainos kritimą atsvėrė akcizo augimas. Tai dar yra ne viskas, visi žinote, kad Lietuvoje keitėsi ir PVM tarifas. Jei 2008 m. buvo taikomas 18 proc. tarifas, dabar mes turime 21 proc. Taigi viename litre PVM dalis nuo 54 ct išaugo iki 66 ct“, – teigė jis.

Šiuo metu benzino akcizas siekia 434 eurus, dyzelinui – 274 eurus tūkstančiui litrų. Kalbėdamas apie kuro brangimo priežastis G. Bandzevičius pažymėjo, kad šiuo metu Lietuvoje benzinui taikomas maždaug 20 proc. didesnis akcizas nei nustatytas minimumas ES šalyse ir maždaug 35 proc. didesnis nei leidžiama Lietuvai pagal išsiderėtą pereinamąjį laikotarpį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją