Dėmesio sulaukė ir socialdemokratas, buvęs premjeras Algirdas Butkevičius, nedeklaravęs, kad nuo pernai gruodžio iš nekilnojamuoju turtu užsiimančios bendrovės „Alavera“ nuomojasi 40 tūkst. eurų vertės „Audi Q7”.

Politikas teigia, kad buvo blogai informuotas ir, apskritai, jei būtų žinojęs, kad bus panaikinta galimybė automobilio nuomai naudoti parlamentinei veiklai skirtus pinigus, automobilio nebūtų išvis nuomojęsis.

Pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą privaloma deklaruoti visus sandorius, pagal kuriuos per metus sandorio vertė yra didesnė nei 3 tūkst. eurų.

A. Butkevičius yra teigęs, kad už naujo automobilio nuomą moka po 480 eurų kas mėnesį. Taigi, per metus susidaro 5760 eurų.

Socialdemokratas taip pat naujienų agentūrai BNS pasakojo, kad su įmone „Alavera“ yra sudaryta ne išperkamosios nuomos sutartis, o automobilio veiklos nuomos sutartis. Pagal tokią sutartį pasibaigus sutarčiai automobilis lieka įmonei, iš kurios nuomojama transporto priemonė, arba jį naudojęs asmuo turi išsipirkti.

Taip pat įstatyme yra nurodoma, kad tokius sandorius privaloma deklaruoti per 30 kalendorinių dienų, o jei paaiškėja naujos aplinkybės, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas, deklaruojantis asmuo turi papildyti deklaraciją nedelsiant, bet ne vėliau kaip per 7 kalendorines dienas nuo aplinkybių paaiškėjimo.

A. Butkevičius teigė, kad automobilio veiklos sutartis sudaryta nuo pernai gruodžio 1 d.

„Čia buvo tiesiog klaida padaryta. Paklausiau jau buvusio patarėjo tada ir jis sakė, kad jei yra tik nuomos sutartis, kad nereikia deklaruoti. Dabar skambinau žmonai, kad atsiųstų elektroninės bankininkystės duomenis man į Strasbūrą, rekvizitus ir uždeklaruosiu. Taip, gailiuosi, kad taip nepadariau. Šiandien atsiųs rekvizitus ir eisiu susitvarkyti viešųjų ir privačių interesų deklaraciją viešbutyje, – pirmadienį portalui DELFI kalbėjo A. Butkevičius.

Jis šiuo metu išvykęs į Strasbūrą.

Nuomojasi iš NT užsiimančios įmonės

Kaip jau skelbta, gruodžio pradžioje A. Butkevičius sutartį sudarė su Marijampolėje registruota bendrove „Alavera“.

Tarp įmonės veiklų neįrašyta, kad ši užsiima automobilių nuoma.

Bendrovės 2015 m. finansinės ataskaitos aiškinamajame rašte nurodoma, kad įmonės atsargas sudarė nebaigti statyti gyvenamieji namai (vertė – 370,5 tūkst. eurų) ir pardavimui skirtas automobilis (vertė – 21,4 tūkst. eurų).

Įmonės vadovas ir vienintelis akcininkas – Deimantas Kaminskas.

Registrų centro duomenimis, D. Kaminskas yra ir Marijampolės teniso klubo vadovas, buvęs „Bendidos investicijos“, „Darija“, „Karatas-3“ vadovas, „Sūduvos investiciniai projektai“ akcininkas ir vadovas. Taip pat yra tuo pačiu adresu, kaip ir „Alavera“, registruotos įmonės „Sūduvos NT valdymas“ vadovas.

Apie D. Kaminską viešos informacijos daug nėra, tačiau galima rasti nuotraukų, kur jis atstovauja Marijampolės „Rotary“ klubo krepšinio komandoje, pasipuošusioje „Mantingos“ logotipais papuošta sportine apranga.

Socialdemokratas A. Butkevičius, paklaustas, kaip buvo surasta „Alavera“ įmonė automobilio nuomai, teigė, kad buvo paskelbta įmonių apklausa, o įmonės vadovo jis nepažinojo iki sandorio pradžios.

„Ryšių tikrai neturiu. Galiu pasakyti, kad buvo padaryta apklausa, kiek žinau, trijose ar keturiose įmonėse, buvo pateiktas reikalavimas, kad ta įmonė negali būti susijusi su valstybiniais projektais, neturi ryšių su ministerijomis ar viešuoju sektoriumi. Kiek pamenu buvo pradėta nuo „Audi“ centro, bet jie tik naujas mašinas lizinguoja. O tą žmogų, kai buvo pasiūlyta kaina, buvau paskui susitikęs, pasidomėjau, kas čia per įmonė“, – pasakojo buvęs premjeras.

Sako, kad būtų nesirinkęs nuomos

Kaip jau minėta, A. Butkevičius su įmone sudarė automobilių veiklos nuomos sutartį. Kaip aiškino A. Butkevičius, pagal sutartį jai pasibaigus jis turės arba išpirkti automobilį, arba, jei atsisakys išpirkti, įmonė parduos automobilį pati ir pardavimo kainai esant mažesnei nei balansinė vertė skirtumą turės kompensuoti A. Butkevičius.

„Jei būčiau žinojęs, kad parlamentinės lėšos bus nuimtos, aš tikrai jo nebūčiau nuomavęs“, – teigė socialdemokratas.

DELFI primena, kad pernai lapkritį Seimo valdyba pakeitė parlamentinei veiklai skirtų lėšų naudojimą ir nusprendė drausti tam skirtus pinigus naudoti automobilių nuomai. Per metus parlamentinėms išlaidoms išleidžiama daugiau nei 1 mln. eurų arba vidutiniškai.

„Nebūčiau nuomavęs, nes kaina vis dėlto aukštoka. Antra, po nuomos aš turiu išpirkti automobilį, jei neišperku, jie parduoda, ir jei pardavimo kaina mažesnė nei balansinė, aš turėsiu privalėsiu padengti skirtumą“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Paklaustas, kokiam laikui pasirašyta sutartis, politikas sakė, kad iš pradžių buvo numatyta ketveri metai, bet sutartis pasirašyta metams su galimybe pratęsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (588)