Kitapus Atlanto rinkos dalyvių nuotaikos kur kas prastesnės (S&P 500 -0,28 proc., DOW JONES -0,52 proc., NASDAQ -0,25 proc.). Juodojo aukso kainai dar smuktelėjus (WTI -4,14 proc., „Brent“ -5,15 proc.), atpigo energetikos sektoriuje veikiančių bendrovių akcijos (sektoriaus pokytis indeksuose svyruoja tarp -2 ir -3 proc.). Vakar paaiškėjo, kad ISM tyrimų instituto apskaičiuojamas JAV gamybos sektoriaus pasitikėjimo rodiklis liepą sumažėjo iki 52,7 punkto (laukta 53,5 punkto, 2014-ųjų vidurkis 55,7 punkto), o namų ūkių vartojimo išlaidos birželį, kaip ir tikėtasi, augo 0,2 proc. (gegužę +0,7 proc.). Išaugus paklausai, JAV dešimties metų trukmės iždo obligacijų pajamingumas vakar krito žemiau 2,15 proc. ribos (šįryt 2,16 proc.).

Žaliavų kainas žemyn timptelėjo vakar rytą paskelbta informacija apie suprastėjusius Kinijos verslo lūkesčius ir Irano naftos ministro komentaras, kad šalis būtų pasirengusi padidinti naftos gavybą 500 tūkst. barelių per dieną ne vėliau kaip per savaitę nuo tarptautinių sankcijų atšaukimo. „Bloomberg“ agentūros apskaičiuojamas indeksas „Bloomberg Commodities Index“, rodantis 22 pagrindinių biržose prekiaujamų žaliavų kainas, nuo metų pradžios jau sumenkęs 15 procentų. Azijos akcijų rinkos šįryt vienos krypties neįgauna (09:40 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 -0,14 proc., Honkongo HANG SENG +0,11 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +2,81 proc.), o JAV ir pagrindinių Europos biržų indeksų ateities sandorių kainos smunka.

Pirmadienį vykusiame pirminio platinimo papildymo aukcione Lietuvos Respublikos Vyriausybė (LRV) vidaus rinkoje penkerių metų terminui pasiskolino 25 mln. eurų. Šįkart LRV vertybinių popierių paklausa 1,4 karto viršijo išplatintą sumą, o vidutinis svertinis pelningumas siekė 1,004 proc. ir, palyginti su liepos 13 dieną vykusiu šios emisijos aukcionu, buvo 0,065 proc. punkto mažesnis.

Baltijos šalių biržose investuotojai vertina bendrovių rezultatus (OMXV -0,07 proc., OMXT +0,41 procento). Pirmadienį daugiausiai dėmesio sulaukė pusmečio veiklos ataskaitą ir liepos mėnesio pardavimo apimtis paskelbusi „Apranga“ (+1,28 proc.). Primename, kad antrojo ketvirčio rezultatas buvo daug geresnis negu pirmojo – grynojo pelno buvo uždirbta 2,8 mln. eurų, arba 18 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai, o pirmąjį ketvirtį pelnas buvo viso labo 0,465 mln. eurų. Liepos mėnesį bendrovės pardavimų pajamos sudarė 17,7 mln. eurų ir buvo 15,5 proc. didesnės negu pernai, tačiau investuotojus nerimauti verčia gerokai išaugusios bendrovės veiklos sąnaudos, galinčios turėti neigiamą įtaką veiklos pelningumui. Latvijos „Valmieras stikla škiedra“ (+0,78 proc.) pusmečio rezultatas taip pat įvertintas teigiamai. Bendrovės pajamos pirmąjį pusmetį išaugo 18,9 proc. – iki 68,5 mln. eurų, o grynojo pelno gauta 5 mln. eurų, arba 26,4 proc. daugiau negu atitinkamu laikotarpiu pernai.

Vilniaus baldams“ (+0,63 proc.) antrasis ketvirtis taip pat buvo sėkmingesnis už pirmąjį – pajamos padidėjo 14,3 proc., o grynasis pelnas sumažėjo 16 procento. Viso pirmojo metų pusmečio pajamos augo mažiau – 10,9 proc., o grynasis pelnas susitraukė 39,3 procento. „Tallinnk Group“ šįryt paskelbė, kad liepą pervežė 3,7 proc. daugiau keleivių, o tai iš tiesų labai geras rezultatas, turint omenyje, kad vasaros laikotarpiu keleivių srautai yra patys didžiausi. Nors krovinių pervežimas smuktelėjo 4,4 procento, krentanti naftos kaina ir augantis keleivių pervežimas neabejotinai didins investuotojų susidomėjimą bendrovės akcijomis.