Vokietijos ūkis smunka. Vokietijos statistikos tarnybos prognozuoja, paskutinį pernai metų ketvirtį Vokietijos BVP smuko 0,25 proc. (oficialūs duomenys – vasario 15 dieną). Daugelio rinkos dalyvių nuomone, Vokietijos ūkis smunka ir šį ketvirtį, o ūkiui smunkant du ketvirčius iš eilės skelbiama techninė recesija. Vokietijos ūkis smunka dėl pablogėjusių eksporto sąlygų Europoje ir pasaulyje, nors vidaus paklausa pačioje Vokietijoje ir išlieka stipri. Per visus 2011 metus Vokietijos ūkis išaugo 3 proc., tačiau metinis augimas pasiektas tik dėl pirmąjį metų pusmetį vyravusio spartaus augimo.

Vokietijos duomenys patvirtino nuogąstavimus, kad Vokietijoje ir kartu visoje euro zonoje šiuo metu prasideda sunkmetis. Danijoje, Kipre, Olandijoje, Portugalijoje, Slovėnijoje, Italijoje, Airijoje sunkmetis, panašu, prasidėjo dar pernai. Pastarųjų šalių BVP smuko jau trečią pernai metų ketvirtį ir jei tai pasikartojo ir ketvirtąjį – šiose šalyse recesija prasidėjo dar 2011 metais. Tuo tarpu Graikijoje 3 metus trunkanti recesija ir nebuvo pasibaigusi.

„Royal Banko of Scotland“ paskelbė, kad atleis 5,5 tūkst. darbuotojų, o „Deutsche Bank“ ketina parduoti investicijų valdymo padalinį. Didžiausias Vokietijos bankas ruošiasi parduoti 400 mlrd. eurų turtą valdantį padalinį ar jo dalį, kad sumažintų priklausomybę nuo investicinės bankininkystės. Tuo tarpu „JPMorgan Chase“, prognozuojama, rytoj paskelbs gerus ketvirčio rezultatus. Analitikai tikisi, kad sėkmingiausio pastaraisiais metais Vakarų banko pelnas pernai buvo 18,5 mlrd. dolerių, didžiausias istorijoje. Tiesa, paskutinį metų ketvirtį pelnas, tikėtina, mažėjo. Gerų tikimasi ir „Wells Fargo“ rezultatų.

Šiandien ECB skelbs sprendimą dėl bazinių palūkanų (14:45). Po dviejų palūkanų mažinimų iš eilės lapkritį ir gruodį, šįkart ECB, panašu, palūkanų nekeis. Viena vertus, reikia laiko įvertinti, kokį poveikį ūkiui turi palūkanų mažinimas. Kita vertus, metinė infliacija euro zonoje vis dar išlieka didelė (2,8 proc. gruodį), todėl pernelyg daug mažinti palūkanas pavojinga. Tačiau įdomiausia – ar nesikeis ECB prezidento retorika, komentuojant galimybę centriniam bankui gelbėti prasiskolinusias šalis. Priminsime, iki šiol ECB kategoriškai priešinosi besąlygiškai gelbėti GIIPS regioną, tačiau nuo šių metų ECB valdybos sudėtis keitėsi, o kartu galėjo kisti ir centrinio banko pozicija.

Vilniaus birža sekė tendencijas Vakarų Europoje

Trečiadienį, atmetus tiesiogini sandorį „Aprangos“ akcijomis, Vilniaus vertybinių popierių biržos apyvarta siekė 240 tūkst. eurų ir, nors tai nesiekia vidutinės apyvartos 2011 metais, investuotojų aktyvumas po truputį auga. Svarbesnių naujienų skelbta nebuvo, tad akcijų kainos sekė nuotaikas Vakarų Europos biržose- pirmoje dienos pusėje nuosaikiai kilo, o įsibėgėjus prekybai perėjo į neigiamą teritoriją, tad uždarymo metu OMX Vilnius indeksas sumažėjo 0,28 proc. Kiek didesne apyvarta investuotojus džiugino Talino vertybinių popierių birža. Suprekiauta už 394 tūkst. eurų, o indeksas koregavosi -0,32 proc. Truputį geresnius nei tikėtasi ketvirto ketvirčio pardavimus paskelbė „Tallinna Kaubamaja“. Įmonės pardavimai sudarė 120 mln. eurų, arba 6,3 proc. daugiau nei atitinkamu laikotarpiu pernai. Investuotojai naujieną įvertino neutraliai, tad akcijos kaina nesikeitė, o apyvarta buvo 107 tūkst. eurų.

Šiandien svarbesnių naujienų nelaukiama, tad prekyba išliks panaši į vakarykštę –tikėtina kiek aktyvesnė, o nuotaikas toliau diktuos Vakarų Europos biržos.