„Lietuvos jūrų laivininkystės“ planai atnaujinti laivyną suteikia investuotojams pasitikėjimo šios bendrovės perspektyvomis. Šiandien šios įmonės akcijų perleista už 12 tūkst. eurų, jos brango 3,5 proc.

Šiaulių bankas paskelbė 4 ketv. rezultatus – banko grynasis pelnas išaugo, tačiau banko grupės krito. Investuotojai šias naujienas sutiko palankiai, vertybiniai popieriai brango 2,5 proc. „Vilkyškių pieninė“ po prekybos pranešė, jog sausio mėn. pardavimai krito 6,5 proc. „Kauno energija“ paskelbė 12 mėn. veiklos rezultatus – pelnas išaugo, tačiau reakcijos biržoje nesulaukėme.

Estijoje tiesioginiais sandoriais perleisti „Tallink Grupp“ ir „Tallinna Kaubamaja“ vertybiniai popieriai. Pastaroji įmonė rytoj skelbs 12 mėn. tarpinę informaciją, jos akcijos brango 0,35 proc. „Ekspress Grupp“ pranešė, jog sausio mėn. pardavimai augo 2 proc.; bendrovės vertybinių popierių kaina nekito. Mėnesio pabaigoje laukiame daugelio bendrovių veiklos rezultatų, jie turėtų išjudinti apsnūdusios investuotojus.

Rygos biržoje sudaryti tik 48 sandoriai. Vienas pirkėjas dominavo „Latvijas Balzams“ pozicijoje, ji brango 4,9 proc. daugiausiai sandorių sudaryta „Liepajas Metalurgs“ vertybiniais popieriais, tačiau jie buvo smulkūs, vidutinė sandorio vertė siekė tik 78 latus. „SAF Tehnika“ akcijos brango 3,3 proc., o po prekybos buvo paskelbta, kad prie bendrovės komandos prisijungs „Stream Networks“ generalinis direktorius.

Šiaulių bankas paskelbė dviprasmiškus 2012 m. IV ketv. finansinius rezultatus. Banko grupės grynasis pelnas nuvylė, tačiau paties banko grynasis rezultatas pranoko mūsų lūkesčius. Šiaulių bankas per paskutinį praėjusių metų ketv. uždirbo 3,9 mln. Lt grynojo pelno, arba 85,5 proc. daugiau nei prieš metus. Deja, bet banko grupės grynasis pelnas krito 53,3 proc. iki 1,1 mln. Lt. Pagrindine priežastimi, kodėl grupės rezultatas išsiskyrė nuo banko, tapo spartus veiklos sąnaudų išaugimas 2012 m. IV ketv., kuris grupėje siekė 37,7 proc., o banke tik 11,1 proc. Priežastis, kodėl taip išaugo sąnaudos grupės įmonėse neatskleista, bet tai realiai gali būti susiję su NT vystymo bendrovės „Pavasaris“ konsolidavimu.

Kas iš tikrųjų kiek pradžiugino – pagaliau nustojo kritusios grynosios palūkanų pajamos nepaisant to, kad per ketvirtį grupės paskolų portfelis smuko 0,4 proc., o indėlių suma banke išaugo net 4,8 proc. Tai rodo, kad grynoji palūkanų marža kiek atsitiesė per paskutinį ketvirtį. Kaip ir ankstesniais ketvirčiais, didžiausią spaudimą grynajam pelnui darė atidėjinių sąnaudos, kurios grupės mastu siekė 10,6 mln. Lt ir buvo 154 proc. didesnės nei prieš metus.

Panašu, kad 2011 m. sparčiai augęs rizikingesnių paskolų portfelis, kaip ir tikėtasi, neigiamai atsiliepė bendrai paskolų kokybei, tad 2012 m. bankas privalėjo daryti didesnius atidėjinius nei prieš metus. Tikėtina, kad atidėjinių sąnaudos 2013 m. jau bus mažesnės, tad labai svarbu, kad bankas vėl suaktyvintų skolinimą ir taip didintų pagrindinį pajamų šaltinį – grynąsias palūkanų pajamas, bet kartu ir stengtųsi riboti veiklos sąnaudų kilimą.