Tiesa, anot jo, kylančių pavojų pobūdis pasikeitė. Kilstelėjo finansinis stabilumas išsivysčiusiose ekonomikose, tačiau galimos grėsmės persikėlė į besivystančias ekonomikas, teigia jis.

Pakitęs TVF nerimo šaltinis iš dalies atspindi ir antradienį pateiktoje pasaulio ekonomikos augimo prognozėje nurodytas atsirandančias problemas. Viena iš svarbiausių šios ataskaitos žinių - besivystančiose ir išsivysčiusiose ekonomikose jau penktus metus stebimas nusilpęs augimas. Būtent šis veiksnys daugiausiai lemia padidėjusią grėsmę jų finansiniam stabilumui.

Bendrovių ir bankų lėšos mąžta „daugelyje besivystančių rinkų“, - kalbama dokumente. Kinija, Tailandas, Turkija ir Brazilija vadinamos šalimis, kurių įsiskolinimai padidėjo daugiausiai, lyginant su ankstesniais rodikliais.

Dar viena galimo silpnumo priežastimi ataskaitoje nurodomos verslui smogti galinčios žemos žaliavų kainos ar sustiprėjęs JAV doleris - nemažai įmonių savo skolas skaičiuoja doleriais, o pajamas gauna nacionaline valiuta. Šiuo atžvilgiu itin pažeidžiamos tapo Vengrija, Meksikas, Indonezija ir Čilė.

Finansų ataskaitoje nagrinėjama ir padėtis Kinijoje: klausiama, ar šaliai „pavyks išvengti savo rinkų destabilizacijos, siekiant vyriausybės užsibrėžtų tikslų“, - pereinant prie tvaresnio ekonomikos augimo, kurį kilstelėtų suaktyvėjęs Kinijos vartotojų paslaugų ir prekių poreikis.