Tuo tarpu euro susilpnėjimas prieš kitas pagrindines valiutas davė teigiamą impulsą didiesiems Europos indeksams, Euro Stoxx 50 kylant 2,19 proc., Stoxx Europoje šoktelint 2,58 proc., o Vokietijos DAX indeksui savo vertę pakeliant 2,20 proc. Senajame žemyne vyravęs optimizmas JAV akcijų rinkose atsispindėjo tik prekybos pradžioje. Vėliau bendrovėms skelbiant ketvirtojo ketvirčio rezultatus šios teigiamos nuotaikos išblėso ir indeksai S&P 500 ir Dow Jones krito po -0,92 proc. ir 0,61 proc. JAV banko „Citigroup Inc.“ akcijų vertė susitraukė -3,7 proc., kai bendrovė paskelbė, kad 2014 metų paskutinį ketvirtį pelnas iš fiksuoto pajamingumo instrumentų buvo gerokai mažesnis nei tikėtasi. Tuo trapu mažmeninės prekybos tinklo „Best Buy“ akcijos krito net 14,0 proc., po susijusių asmenų pranešimo, kad dėl sumažėjusios paklausos šalyje gali būti fiksuotas mažesnis būsimų laikotarpių bendrovės pelningumas. Šiandien JAV bus paskelbtas pramonės produkcijos indeksas, kurio vertė tikimasi pasieks -0,1 proc. kritimą, nuo prieš tai laikotarpį buvusio 1,3 proc. augimo. Tuo tarpu Mičigano universiteto sausio mėn. preliminarus vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas turėtų kilstelt savo vertę nuo 93,6 iki 94,1.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų kursas susitraukė net 1,56 proc. iki 1,1600 lygio, euro vertei silpnėjant prieš JAV dolerį. Šveicarijos centriniam bankui nutarus nebepalaikyti vietinės valiutos surištos su euru ties EUR/CHF 1,2 lygiu, Šveicarijos franko vertė prieš eurą momentiškai išaugo net 34 proc. Šiandien EUR/USD kursas šiek tiek atšoko ir pakilo 0,36 proc. iki 1,1643 lygio. Šiandien pagrindinis užsienio valiutų investuotojų dėmesys bus nukreiptas į euro zonos ir JAV infliacijos duomenis. Prognozuoja, kad metinė infliacija euro zonoje išliks nepakitusi ties -0,2 proc., o JAV nukris nuo 1,3 proc. iki 0,7 proc.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar bendras trijose Baltijos biržose investuotojų aktyvumas viršijo 421 tūkst. eurų, Baltic Benchmark indeksui pakylant 0,4 proc. Didžiausias aktyvumas buvo pasiektas Estijos prekybos tinklo „Tallinna Kaubamaja“ pozicijoje, akcijos vertei išliekant nepakitusiai ties 5,26 euro už akciją. Tačiau dviem tiesioginiais sandoriais pozicijoje buvo perleista 15 tūkst. akcijų už jas sumokant šiek tiek didesnę nei rinkoje esančią kainą – 5,3 euro už akciją. Vakar dieną „Utenos trikotažas“ paskelbė, kad bus didinamas bendrovės įstatinis kapitalas keičiant išleistas konvertuojamas obligacijas į akcijas. Tai reiškia, kad išleistų obligacijų suma bus padidinamas akcijų skaičius, o tai tiesiogiai sumažina akcijos kainą, jų vertei krentant 23,33 proc. iki 0,46 euro už akciją. Pozicijoje buvo sudaryta 14 sandorių, kuriais investuotojai apsikeitė akcijomis už 7,9 tūkst. eurų. Taip pat vakar po prekybos paaiškėjo Latvijos bendrovės „Olainfarm“ 2014 metų gruodžio mėn. pajamos augo 23 proc., tuo tarpu metinis augimas siekė 19 proc. Ketvirtadienį šios bendrovės akcijų vertė krito 0,79 proc., o šiandien investuotojai gali šiek tiek optimistiškiau pažvelgti į jas, didinant jų paklausą. Šiandien prasideda bendrovių Įmonių grupė „ALITA“ ir „Anykščių vynas“ oficialūs akcijų supirkimo pasiūlymai. Primename, kad šie procesai vyks iki šio mėnesio 29 dienos, Įmonių grupė „ALITA“ akcijas superkant po 1.076 eur/akciją, o „Anykščių vynas“ 0.22 eur/akciją.