Prekybos sesijos viduryje nacionalinės britų valiutos kursas JAV dolerio atžvilgiu prarado 2,4 proc. ir krito iki 1,4060 JAV dolerio. Tai žemiausia valiutų santykio riba nuo pat 2009 metų kovo.

Svaro atžvilgiu 1,4 proc. sustiprėjo ir euras - iki 0,7833 svaro.

Svaro kursas ėmė kristi netrukus po to, kai Londono meras Borisas Johnsonas netikėtai pranešė palaikantis Jungtinės Karalystės išstojimą iš Europos Sąjungos.

„Manau, kad greičiausiai ir toliau matysime svaro silpnėjimą iki pat referendumo vis labiau kaistant debatams, o nežinomybei vis labiau pakertant pasitikėjimą“, - cituojama leidinyje „The Financial Times“ prancūzų banko „Societe Generale“ eksperto Kito Žukso nuomonė.

Dar daugiau alyvos į ugnį pirmadienį įpylė tarptautinė reitingų agentūra „Moody's“. Jos atstovai įspėjo, kad Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš ES gali neigiamai paveikti šalies skolinimosi reitingą. Agentūra nurodo, kad „ekonominiai pasitraukimo nuostoliai“ gali viršyti „ekonominę tokio žingsnio naudą“.

„Moody's“ neatmetė galimybės, kad jai gali tekti peržiūrėti, kaip „šios grėsmės atsilieps Didžiosios Britanijos skolinimosi vertinimams ir, šaliai nutarus pasitraukti iš ES, jai pradėti taikyti Aa1 skolinimosi reitingą“.